китайски държавен служител

Бивш китайски регионален шеф, който засили арестите и малтретирането на привърженици на преследваната в Китай духовна практика Фалун Дафа в своята юрисдикция, е бил изключен от Китайската комунистическа партия, според информация на вътрешно партийната дисциплинарна агенция.

В нота от 7 април т.г., Централната комисия за дисциплинарна инспекция обяви, че Джън Сюеби, бивш партиен секретар на град Чъндъ в северната провинция Хъбей, е обявен за виновен за множество престъпления, включително приемане на подкупи, непотизъм и присвояване на обществени средства. Престъпленията му срещу Фалун Дафа не се споменават.

Според сайта Minghui.org, който събира информация за преследването на Фалун Дафа, докато Джън заема поста заместник-кмет на град Джандзякоу в провинция Хъбей, той нарежда интензивни репресии срещу практикуващите Фалун Дафа, непосредствено преди проведените в Пекин летни Олимпийски игри през 2008 г.

Фалун Дафа е духовна практика, основана от Ли Хонгджъ през 1992 г., която включва бавни упражнения и философия, базирана на принципите истинност, доброта и търпение. През 1999 г. Дзян Дзъмин стартира масово преследване срещу Фалун Дафа, чувствайки се заплашен от огромната популярност на практиката. Според преброяване, проведено през предишната 1998 г., над 70 милиона китайци изпълняват упражненията на Фалун Дафа в паркове и на други обществени места всеки ден. След 1999 г. стотици хиляди практикуващи Фалун Дафа в Китай попадат в затвори, трудови лагери и центрове за задържане, заради отказа им да се отрекат от практиката.

Minghui посочва, че през юни 2007 г. Дън Сюеби нарежда, репресиите срещу Фалун Дафа да бъдат засилени в града. Той прави това по време на телефонен разговор с няколко от своите служители. Като част от операцията са задържани дори и близки на практикуващите, които не се занимават с практиката.

Една от жертвите е Хуо Джънхуа, съпруга на практикуващия Фалун Дафа Джао Уанийн. Полицаите в Джандзякоу влизат в къщата на семейството с взлом на 25 юли, когато Джао не е у дома. Вместо него, полицията арестува жена му пред погледите на двете му дъщери.

Три месеца по-рано, Хуо е арестувана и държана в затвора близо месец, докато къщата на Джао е поставена под постоянно наблюдение. Хуо е освободена, след като претърпява сърдечен удар. Китайската полиция обикновено освобождава практикуващи Фалун Дафа (или в случая техни близки), след като са били изтезавани почти до смърт, за да избегнат усложненията при евентуална смърт на жертвата.

В началото на 2008 г., Джън, взима драстични мерки срещу укриването на практикуващи Фалун Дафа, като прилага тактики на психологически тормоз. Той поставя изображения на основателя на практиката Ли Хонгджъ на изходите на всички гари в Хуайлай, окръг под юрисдикцията на Джандзякоу, и нарежда да бъде арестуван всеки, който откаже да стъпче изображението. Като част от техниките за промиване на съзнанието, практикуващите Фалун Дафа са принуждавани да осквернят снимки на Ли Хонгджъ или литература на практиката.

 


 

Този уебсайт използва cookies