Китай адвокат

След като е наградена от американското правителство за смелостта да се застъпи за правата на китайски граждани, адвокат Ни Юлан е подложена на нови репресии.

Униформени сили за сигурност и цивилни попречиха на група дипломати от Германия, Франция, Канада, Швейцария и на представител на ЕС да посетят в жилището им адвокатката Ни Юлан и съпруга ѝ Дун Дзицин.

„С посещението си ние ясно казахме: Оставете жената на мира“, каза един от западните дипломати, пожелал анонимност. Германското посолство потвърждава само, че е имало опит за контакт, но не дава повече подробности. Китайските власти не позволиха на Ни да замине за САЩ, за да получи на 29-ти март т.г. от външния министър на САЩ, Джон Кери, наградата за смели жени.

В речта си Кери похвали Ни за смелостта ѝ да се застъпи за правата на своите сънародници: „Тя плати висока цена за това.“ От 2002 г. Ни защитава жертвите на принудителни изселвания, които зачестяват още повече заради Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Оттогава тя е преследвана и лежи три пъти в затвора. При един от престоите, в резултат на мъченията, е осакатена и сега се придвижва с инвалидна количка.

Германското посолство от години се застъпва за нея и още преди инцидента е отправило запитвания към външното министерство на Китай за причината за новите репресии. До този момент отговор не е бил получен.

Юристката, която е трябвало по-рано да живее в един парк в Пекин, е била изхвърлена от дома си, от службите за принудително изселване, веднага след обявяването на наградата ѝ в САЩ. С помощта на приятели намира нов подслон, но там е посетена от биячи, които пребиват съпруга ѝ. Ни трябва да напусне жилището, където в момента се намира под домашен арест, до 30 април.


 

Този уебсайт използва cookies