митинг протест САЩ

През 2008 г. Алекс Джан е държан в изолатор в малка бетонова килия в затвор Улин в провинция Хунан. Той е арестуван, тъй като духовната практиката, с която се занимава, е нарочена за унищожение от Китайската комунистическа партия. Дневните му дажби храна включвали парче хляб и купа студена супа от зеле, които му се подават през отвор на вратата. Леглото му представлява 2 дървени дъски, поставени върху бетонен блок.

Дълги години властите в Китай се опитват принудително да „превъзпитат“ Джан, като го накарат да вярва, че духовната практика, на която е последовател е опасна. Той често е принуждаван да гледа видео материали, съдържащи клевети и пропаганда. Последното нещо обаче, което очаква да види, са кадри, заснети от улиците на Ню Йорк.

Отново и отново той е принуждаван да гледа сцени от Флъшинг – отдалечен район на квартал Куинс в Ню Йорк, заселен основно с китайци. Във видеото, именно китайци отприщват гнева си срещу практикуващи Фалун Дафа, медитативната практика, която Джан практикува. Кадрите документират крясъци, обиди и физическо разправа с протестиращи последователи на Фалун Дафа.

„Те са дегенератите на нашата раса“, крещи жена. „Ние представляваме гласа на народа … те представляват отрепките на човечеството“, обявява мъж на висок глас, размахвайки юмрук във въздуха. „Ние сме тук, за да се противопоставим на тези Фалун Дафа мелези“, добавя млад мъж, използвайки крайно язвителен китайски израз. Всички изглеждат яростни и разпалени.

Този инцидент, както и редица други подобни – израз на жлъчна политическа омраза, отприщвана срещу група от мирни практикуващи, са сърцето на граждански иск, който бе препоръчан за разглеждане в съда в решение от 28 март.

Жалбата, пусната през март 2015 г., описва агресивните действия, като продължение на преследването в САЩ от страна на китайските власти в Китай, целящо унищожението на Фалун Дафа. Жалбата изтъква, че преследването е подобно на редица „класови борби“ на Китайската комунистическа партия, проведени по време на Културната революция. Ищците търсят компенсация и наказателна отговорност, заради кампанията на омраза, насочена срещу тях и техните убеждения.

Организацията, която стои зад нападенията на протестиращите привърженици на Фалун Дафа във Флъшинг, е Световният китайски съюз за борба с култовете, много вероятно свързан с Китайската асоциация за борба с култовете. Според думите на ищците, обобщени от магистратите, организациите са сформирани като част от „обширни усилия за подтискане на живеещите извън Китай“.

Китайската асоциация за борба с култовете е една от организациите, установени по заповед на партийния лидер Дзян Дзъмин, смятан за инициатор на репресиите срещу Фалун Дафа. Целта ѝ е да подбужда омраза в обществото срещу Фалун Дафа, използвайки пропаганда и очерняне. Разглежданият случай се смята за опит това да се пренесе извън Китай, в САЩ.

“Ищците са подлагани на нападения, побой, смъртни заплахи, насилие и други видове малтретиране”, се казва в жалбата. Тези действия са „директно извършвани“ от обвиняемите или са организирани от тях.

Според съдебните документи Майкъл Чу от Световния китайски съюз за борба с култовете, например, раздава листовки почти всекидневно. Листовките носят знака череп с кръстосани кости и определят Фалун Дафа като „отклонена религия“. В тях открито се призовават лоялните членове на комунистическата партия към физическа разправа спрямо практикуващите Фалун Дафа.

Жалбите документират над десет инцидента, при които практикуващи Фалун Дафа стават жертва на кампанията на насилствена политическа борба по улиците на Флъшинг.

За такъв инцидент разказва Ху Ян, един от ищците. Той описва, как Уан Хундзюен, една от обвиняемите, докато се опитва да му отнеме мобилния телефон, „го бутала и ритала агресивно“. Ху разказва, че няколко дни по-късно Уан му крещяла: „Вие сте по-лоши от кучета. Ще ви събера всички ви и ще ви унищожа до три месеца. Ще ви удуша!“

Уан също заплашвала: „Ще ви довърша; ще ви извадя сърцата, дробовете и бъбреците“ и „Не ме снимай. Ако продължаваш, искам да ти кажа как ще умреш. Няма аз да те убия, но някой друг ще го направи.“

Оплаквания за бой с юмруци, ритници, притискане, бутане, нападение с Библия, опит за кражба, унищожение на имущество, обръщане на щанд с материали на Фалун Дафа също са включени в жалбата.

Алекс Джан също е сред ищците. След като успява да избяга от Китай, през 2014 г., той посещава Флъшинг, за да информира китайците, живеещи там, относно преследването на Фалун Дафа. Там той се натъква на Уан, която минавайки покрай него, му казала: „Плакатът ти ми пречи на пътя. Ще го махна!“ Плакатът бил закрепен заедно с няколко други табла, показващи снимки от преследването в Китай.

Преди да може да каже нещо, Уан започнала да къса материалите и да ги тъпче с крака. Тя неутрализирала опитите му да спаси каквото е останало и накрая хвърлила остатъците на пътя, крещейки обиди срещу Фалун Дафа.

„Тъжно е, че е използвана да върши тези неща“, заяви Джан в интервю. Той сподели, че е много обнадежден, че случаят ще бъде разгледан в съда, въпреки опитите за забавяне, използвани от обвиняемите.

Майкъл Чу, един от главните ответници отказа коментар до края на делото. Адвокатът му не отговори при опитите да се свържем с него по телефона на 28 и 29 март.

Синовижън, про-пекинска телевизия, базирана в Ню Йорк, заснела кадрите, които Алекс Джан е бил принуден да гледа, докато е задържан в Китай, не отговори на молбата за коментар.

„Разбирам въпроса ви, но не мога да ви отговоря“, отвърна жената, която вдигна телефон за Синовижън. Тя бе помолена да обясни, защо техен запис е бил използван при промиването на съзнанието на Алекс Джан, докато той е бил в затвора.

Джан сподели, че когато видял записа в затвора, сметнал, че това е типичен пример за вида политическа омраза, която партията умело насажда. „Този съдебен процес показва, че тук обществото е различно от това, водено от комунистическата партия в Китай.“

Джан добавя: „Смятам, че американското общество трябва да може да разбере комунистическата партия и нейните опити да изнесе своето влияние в САЩ. Те трябва да се нащрек. Свободата трябва да се защитава.“

 

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies