компанията Cisco САЩ

Американската компанията Cisco се прочу с разработката на „Великата китайска интернет стена“, известна още като „Златен щит“. Системата дава възможност на китайското правителство да извършва интернет наблюдение и цензура срещу своите граждани.

Документи на компанията показват, че като част от преговорите с китайския режим и в опит да посрещне нуждите на клиента, Cisco изгражда специален модул срещу медитативната практика Фалун Дафа, част от „Златен щит“, който помага на китайските власти да идентифицират, откриват и в крайна сметка да преследват практикуващи Фалун Дафа. Чрез модула, режимът може да събира досиета на практикуващите, които по късно да използва при разпити, промиване на съзнанието и мъчения.

Преди 5 години жертви на преследването на Фалун Дафа съдиха Cisco за нарушения на човешките права в резултат на разработките им, насочени срещу Фалун Дафа.

Делото „Народът срещу Cisco“ предстои да бъде разгледано от апелативния съд на САЩ. Ищците са практикуващи Фалун Дафа, които обвиняват компанията, че съзнателно и умишлено проектира и продава специфична технология на китайското правителство, която спомага и насърчава нарушения на човешките права, включително изтезания. "Електроник Фронтиър Фондейшън" (ЕФФ) изрази подкрепата си към ищците пред съда.

Cisco скоро представи своето обяснение по случая. Един от аргументите на компанията силно изненадаха ЕФФ. Cisco твърди, че тъй като законите на САЩ не забраняват износ на оборудване за Китай, компанията не носи отговорност за нарушенията на човешките права, за които тяхната техника е спомогнала.

Специално Cisco смята, че тъй като Департаментът за търговия при Конгреса на САЩ регулира износа за Китай на оръжия и други средства за „контрол и откриване на престъпността“, но не забранява износа на продукти за „интернет инфраструктура“, като тези, произвеждани от Cisco, от Cisco не може да се търси отговорност за подпомагане и насърчаване на нарушения на човешките права.

Има 2 непреодолими проблема с тези доводи.

Първо: твърдението, че липсата на забрана за износ снема гражданската отговорност, не е вярна.

Cisco опитва да използва „доктрината за политическия въпрос“ - правило, утвърдено от Върховния съд на САЩ, което забранява на съдилищата да разглеждат политически въпроси, особено такива, свързани с международните отношения. Според Върховния съд, такива въпроси трябва да бъдат оставени на Конгреса или изпълнителната власт. Въпреки това, Върховният съд посочва, че съдилищата имат правото да изслушват по въпроси, които са „правни по природа“. Така че „е пределно ясно, че интерпретирането на конгресното законодателство е честа и приемлива задача за федералните съдилища“, според Върховния съд. Това е вярно, дори ако „решенията на съда имат значителен политически оттенък.“

Решенията на Конгреса не само, че не свалят отговорността от Cisco, но и в случая може да се приложи утвърден закон, който позволява компанията да бъде съдена. Според този закон, граждани на други държави могат да подават жалби заради нарушения на човешките права и нарушения на международните закони. Така че, този случай засяга този закон и не е свързан с политически решения. Много дела имат политически оттенък. От това обаче не следва, че случай, свързан с износа е толкова политически, че да не бъде разглеждан в съда.

Второ: от факта, че Конгресът не забранява износа на „интернет инфраструктура“ за Китай, не следва, че Cisco не е нарушил законите на САЩ, продавайки специални технологии на правителството на Китай за следене, знаейки, че те ще се използват в преследването на практикуващи Фалун Дафа.

Нито едно от тези неща нямат нищо общо с това дали Cisco може да бъде съдена.

В крайна сметка, от ЕФФ вярваме, че регулациите за износ не са най-ефективните механизми срещу нарушаване на човешките права. По-скоро е критично важно, действителните жертви на нарушенията на човешките права, както в случая, да имат механизми да търсят правосъдие.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies