парад оркестър Сан Франциско

На повечето празненства по случай Китайската нова година фойерверките, музиката, конфетите, шествието на цветни костюми, приповдигнатото настроение и традиционните танци на лъва и дракона са основните атракции за публиката.

В Сан Франциско обаче действието в кулоарите, водещи към годишния парад, понякога изглежда помрачава самото събитие.

Парадът, който се проведе през февруари т.г., се смята за най-интересното и важно събитие около Китайската нова година сред китайско-американската общност. Отскоро обаче парадът се е превърнал в сцена на конфронтации, коренящи се чак в далечен Китай. Влиятелната Китайска камара на търговията, организатор на парада, за пореден път отказа участие на практикуващи духовната практика Фалун Дафа. Организацията упорито отрича причините за отказа да имат връзка с преследването на Фалун Дафа в Китай.

Откакто за първи път получават отказ за участие, практикуващите Фалун Дафа, чуват редица обяснения. „Китайската камара на търговията изтъква различни причини и след това повтаря това, което има най-добър ефект за тях“, обяснява координаторът на групата, Хюи Лю. Той отбелязва, че в думите им има много несъответствия. Първоначално изтъкнали, че имало твърде много кандидати и те били част от тези, на които им е отказано участие. През 2004 г. им било отказано заради това, че раздавали флаери, което нарушавало правилата на камарата. Последно изтъкнали, че отказът е заради това, че Фалун Дафа бил политическа група.

Лю има своя собствена теория, защо камарата забранява участието на Фалун Дафа.

“Често китайското правителство не дава директни заповеди, но Китайската камара на търговията все пак действа така, че да им угоди”, сподели той своите предположения за възможната мотивация.

Свързани с организацията отричат каквато и да е връзка с Пекин.

„Аз съм много независим. Опитвам се да поддържам баланса в Чайнатаун“, казва пред медията "Сан Франциско Кроникъл" (San Francisco Chronicle) директорът на парада Уейн Хю. „Никой не ми нарежда.“

„Изглежда, това което се случва е, че те възприемат политиката на китайския режим“, заяви Брус Херскънсон, експерт по международни отношения, автор на книги за Хонг Конг и Тайван. „Предполагам, че повечето китайци, живеещи в САЩ, нямат нищо против Фалун Дафа, освен ако не са свързани с Китайската народна република.“

Склонността на комунистическия режим в Китай да лобира пред чужди служители и организации срещу групата, стои в основата на резолюция, приета в Конгреса на САЩ през 2004 г.

Още противоречия

Противоречията, заобикалящи отказа за участие на Фалун Дафа в парада за Китайската нова година, бяха пренесени от улиците на Чайнатаун в кметството на Сан Франциско и по страниците на местните вестници и радио.

След отказа за участие на Фалун Дафа през 2004 г., местният градски надзорник Крис Дейли организира разследване за дискриминация и издаде резолюция, осъждаща преследването на Фалун Дафа. Практикуващи Фалун Дафа също така подадоха съдебен иск срещу градската управа на Сан Франциско заради дискриминация.

Китайската камара на търговията отвърна доста враждебно. Поддръжници на камарата организираха подписка срещу участието на Фалун Дафа в парада. Камарата пусна и няколко рекламни публикация в местни английско и китайскоезични вестници срещу Фалун Дафа. Нейни поддръжници бяха и голяма част от говорителите, обявили се срещу Фалун Дафа на изслушването пред Борда на надзорниците относно гореспоменатата резолюция, осъждаща преследването на Фалун Дафа.

„Това е много важна общност и какво тази общност мисли и какво чувства е много важно за хората в Китай, Тайван, Хонг Конг и така нататък“, каза Дейвид Лий, изпълнителен директор на Комисията на китайско-американските гласоподаватели. „Парадът, символ на китайците в САЩ, най-големият парад по време на Китайската нова година в САЩ, е също най-старият и най-успешният, а вярвам и най-гледаният.“

Противоречията около парада подчертават силната връзка между китайско-американската общност и Пекин. Фил Матие и Анди Рос, журналисти за 'Сан Франциско Кроникъл" - най-голямата печатна медия в града - наскоро посочиха, че китайският режим е новият източник на власт за влиятелните фракции в Чайнатаун.

Фалун Дафа – табу в Чайнатаун

Влиянието на Китайската комунистическа партия над китайско-американците и откритото ѝ отношение срещу Фалун Дафа, ограничава хората.

Заради страховете от репресивни мерки и натиск, поддръжниците на Фалун Дафа в Чайнатаун са предпазливи, когато става въпрос да изразят публично своето мнение.

Противопоставянето на Фалун Дафа, проявило се в общността на Чайнатаун в Сан Франциско има своите причини.

„То се дължи основно на пропагандата на китайския режим, според която Фалун Дафа е анти-китайска сила“, според Лю. „Китайците, които идват в САЩ, мислят, че тук е като в Китай. Когато правителството направи нещо, те обичайно се съгласяват. Те нямат независимо мислене… Само малка част знаят за върховенството на закона, човешките права и свободата. Те са щастливи, ако са материално задоволени; не се интересуват от тези проблеми. Рядко напускат Чайнатаун, за да разгледат истинския свят.“

Много в общността се сблъскват с отлъчване от общността, ако заявят подкрепа за Фалун Дафа.

„Те не искат да бъдат отхвърляни, държат да бъдат част от групата“, смята Лю говорейки за последствията, които очакват китайците, ако не демонстрират „правилно“ отношение спрямо Фалун Дафа и прекрачат преобладаващото отношение на придържане към политиката на Пекин. „Те не искат да бъдат изолирани.“

Силата на гласовете на китайците в САЩ

Влиянието на организациите в Чайнатаун като Китайската камара на търговията е достатъчно, за да създадат безпокойство у местната управа в града.

„Общността на китайците в САЩ представлява 18 процента от регистрираните гласоподаватели в Сан Франциско и в зависимост от активността, този процент може да стигне до 20“, посочва Лий, директорът на група за образование на гласоподавателите.

„Това може да не изглежда като толкова много, но е достатъчно да реши изборите в град, който е изключително разединен политически. Това превръща общността в Чайнатаун в много важна и влиятелна на местно ниво.“

Според Лий, влиянието на Китайската камара на търговията и другите социални организации на китайските гласоподаватели е пренебрежимо.

„Не съществува човек или организация, която контролира поведението на гласоподавателите. В края на краищата, общността е много голяма и разнообразна.“

Въпреки това, китайскоезичните медии, много от които са притежание на китайския комунистически режим или са индиректно контролирани от него, играят важна роля в оформянето на отношението на гласоподавателите.

„Нашите изследвания показват, че китайскоезичните медии достигат до огромен процент сред китайците в САЩ. Китайскоезичните телевизии вероятно са главният източник на информация, освен вестниците и радиото. Много от гласоподавателите споделят, че разчитат на китайскоезичните вестници, за да се информират.“

През 2001 г., фондация "Джеймстаун" представи доклад озаглавен: „Как правителството на Китай се опитва да контролира китайските медии в САЩ“, който документира четирите начина, чрез които комунистическият режим влияе на действията на чуждите медии:

„На първо място са директните опити за контрол на вестници, телевизионни станции и радио станции, чрез пълно притежание или притежание на мажоритарен дял. Второ е употребата на икономически връзки за влияние над независими медии, които имат бизнес отношения с Китай. По този начин те оказват значителен ефект върху съдържанието на телевизионните предавания и публикации, ефективно премахвайки всички материали, считани за „неподходящи“ от китайския режим. Трето е покупката на ефирно време или рекламно пространство от съществуващи медии. Четвърто е поставянето на правителствен персонал на работа в независими медии, постигайки влияние отвътре.“

Докладът описва действията, предприети от Китайската комунистическа партия с различни медии, включително влиянието и на вестниците „Sing Tao“ и „Ming Pao“. И двете издания пуснаха анти-Фалун Дафа платени публикации в отговор на ситуацията около парада по случай Китайската нова година.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies