САЩ конгресмен

Когато говорят за човешките права в Китай, американските политици, често са склонни да говорят по заобиколен начин. От една страна те застъпват значението на американските ценности, но по такъв начин, че това да не бъде възприето като заплаха от страна на режима в Китай.

Но положението с конгресмена Крис Смит от Републиканската партия на САЩ е по-различно. В скорошно пътуване до Китай, Смит изнесе реч под надслов “Един дълг за защита на общопризнатите човешки права”, в която той засяга масовите аборти на бебета от женски пол и други държавни злоупотреби.

Очаквано, речта му е игнорирана от пресата, на която често се налага цензура, и бе подложена на ожесточени критики онлайн от интернет потребители, които изглежда твърдо подпкрепят позициите на Китайската комунистическа партия.

Смит беше към края на своето петдневно пътуване до Китай, когато посети Нюйоркския университет в Шанхай по покана на заместник–ректора Джефри Леман.

“През последните няколко години, чувам все същите неща – състоянието на човешките права става по-лошо”, каза Смит, който е бил в Китай четири пъти преди това.

"Адвокати по човешките права “изчезват” само защото защитават бедните и уязвимите. Застъпниците за правата на условията на труд са мишена, преподаватели и студенти са заставяни да мълчат, гражданското общество и етническите малцинства нарастващо се разглеждат като заплаха за сигурността”, обобщава Смит.

От юли миналата година до сега, над 300 адвокати, правни сътрудници, членове на персонала на адвокатски кантори и обществени активисти, са били задържани и разпитвани от китайските сили за сигурност. Един от най-известните адвокати, Уан Ю, бе официално обвинен по подозрение в “подривна дейност срещу държавната власт” през януари тази година. Ако бъде осъден, Уан е изправен пред потенциална доживотна присъда.

Смит добавя, че “Религиозната свобода – всеобщопризнатото човешко право, мирно да изразяваш своята вяра в Бог – все още не се е подобрила в Китай и аз се присъединявам към много хора по света и в Китай с призив към президента Си Дзинпин, да защити това международно признато човешко право.”

Смит също заклейми прилаганите от режима насилствени аборти и съществуващите трудови злоупотреби.

Държавните новинарски емисии игнорираха посещението на Смит и то почти не получи отразяване в медиите. Не става ясно дали това се дължи на официални заповеди или просто липса на интерес.

Уебсайтът на Смит споменава за “тълпа от правостоящи”, които са дошли да слушат речта му.

Новинарският уебсайт “Гуанча”, частично притежаван от свързаната с властта Шанхайска федерация на социалните научни асоциации, публикува статия, наричайки Смит “анти–китайски елемент”, и пита защо “някой, който очевидно не те харесва, продължава да идва в дома ти и да те хока”.

В Сина Уейбо, подобна на Туитър китайска социална мрежа, почти всички коментари за конгресмена са отрицателни. Не е ясно дали коментари, благоприятни за конгресмена са били цензурирани, но е очевидно, че партийният отдел за онлайн пропаганда, известен като “50 центовата армия” е в разгара си, както е видно от един коментар от интернет потребител от провинция Шандун: “Твърде много 50-центовци замърсяват онлайн пространството.”

Още един потребител от Шандун, който може би е, или може би не е, платен проправителствен коментатор, казва: “Не показва ли това, че в Китай има свобода на словото?”

Друг потребител, който също може би осмива, или може би не, платените коментатори, пише: “Китай и Северна Корея са страните, които са най-загрижени за човешките права.”

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies