Китай служител сигурност

Влиятелен някога ръководител на агенция за сигурност на китайска провинция, изградил кариерата си на базата на мрежа от политически и бизнес връзки, и изиграл водеща роля в 17-годишното преследване на духовна практика в Китай, е разследван.

На 16 април, дисциплинарната агенция на Китайската комунистическа партия обяви, че Джан Юе, шеф по сигурността на провинция Хъбей, е разследван за „сериозно нарушение на партийната дисциплина“. Повече информация не се предоставя.

Джан бе наричан „цар на сигурността в Хъбей“, според NetEase – популярен китайски новинарски портал, който публикува подробна информация за Джан. NetEase също разкрива, че Джан, който обича да плува, използвал обществени средства за построяването на луксозно плувно съоръжение в Шъдзяджуан, столицата на Хъбей. Според NetEase женският персонал, работещ в съоръжението, бил подбиран по външен вид, като в комплекса работели жени, изглеждащи като „стюардеси“ в авиокомпания. Комплексът бил отворен единствено за високопоставени служители в обществената сигурност.

Преследване

Според NetEase бързото издигане по политическата стълбица е резултат на връзките на Джан с бившия шеф по сигурността Джоу Юнкан. Джоу, който също бързо се издига от провинциален служител до централна роля в партията, е известен с това, че е изградил кариерата си заради безусловното изпълнение на заповедите на бившия партиен лидер Дзян Дзъмин. Джоу е печално известен, като един от хората, осъществили решението на Дзян да преследва и изтезава практикуващи медитативната практика Фалун Дафа.

Фалун Дафа, традиционна практика за самоусъвършенстване, включва пет бавни, медитативни упражнения и напътства за придържане към моралните принципи на истинност, доброта, търпение. Чувствайки се застрашен от бързо растящата популярност на практиката през 90-те и заради сравнителната ѝ независимост, на 20 юли 1999 г. Дзян Дзъмин дава началото на масови репресии срещу Фалун Дафа.

Преди да заеме поста на ръководител на силите за сигурност в Хъбей, Джан оглавява „Управление 6-10“ от ноември 2003 г. до декември 2007 г. Според Minghui.org, сайт, събиращ информация от първа ръка за преследването на Фалун Дафа в Китай, „Управление 6-10“ е отговорно за осъществяване на преследването на Фалун Дафа.

Преследването на поне 10 практикуващи Фалун Дафа е директно свързано със заповеди на Джан Юе, според Световната организация за разследване на преследването на Фалун Дафа, организация с идеална цел базирана в Ню Йорк.

Minghui.org посочва случаят с Ли Джичин, практикуващ Фалун Дафа от град Синтай, провинция Хъбей, починал на 12 септември 2007 г. докато бил в ареста. След смъртта на Ли, полицейското управление в Ниндзин фалшифицира документи, според които причината за смъртта му е сърдечен удар.

Лиу Юнуан, жител на Баодин, е главен електроинженер в чуждестранна компания в Пекин, преди да стане жертва на преследването. През 2001 г. е отвлечен от полицията в Шанхай и попада в трудов лагер Баодин. Лиу преживява няколко вида изтезания, включително насилствено хранене, бой с кожени колани и бамбукови пръчки, електрошок и оковаване към легло. През юни 2006 г. Лиу отново е отвлечен от полицаи и е отведен в затвора Таншан Дзидун.

Лию е освободен през август 2013 г. след като прекарва 8 години в затвора. През февруари 2016 г. той подава жалба срещу Дзян Дзъмин заради преживяните репресии.

Политически и бизнес връзки

Политическата и бизнес мрежа на Джан Юе се разпростира дълбоко из Пекин.

Джан установява връзки с Гуо Уънгуей, влиятелен бизнесмен, чиято бизнес мрежа предоставя на своите членове политическа и юридическа помощ из цял Китай. Смята се, че самият Гуо поддържа тесни връзки с Ма Дзиен, бившия заместник-шеф на Министерството на държавна сигурност на Китай и Лин Дзихуа, бившия шеф на щаба на бившия партиен лидер Ху Дзинтау.

Според NetEase, Джан, Гуо и Ма работят заедно за осъществяването на враждебното поглъщане на конкурентна компания – „China Minzu Securities“ през 2010 г.

Схемата демонстрира, как мощта на силите за сигурност в Китай може да се използва за притискане на бизнес съперници дo стената.

Тримата оказват натиск върху двама от главните акционери на „Minzu“: най-големият – „Capital Airports Holding Company“, държащи 61.25 процента и банка Хъбей, четвъртата по-брой акции в „China Minzu Securities“ с близо 7 процента.

Джан заплашва със затвор служители на правителствения регулатор на банка Хъбей, Банковата регулаторна комисия на Хъбей. През юни 2010 г. регулаторната комисия разрешава на пекинската „Beijing Zenith“, където Гуо е главен акционер, да изкупи акциите на „Minzu”, притежание на банка Хъбей.

Джан Джиджун, президент на „Capital Airports“ пък набързо е отстранен – осъден е на 12 години затвор от междинният съд в Хъншуей. Макар че не е доказано, се смята, че присъдата е част от плана за поглъщане на „Minzu“.

През януари 2011 г., „Capital Airports Holding Company“ продава всичките си акции в „Minzu“ за 1,6 милиарда юана (около 422 милиона лева), почти наполовина от пазарната цена. Купувачът е компанията на Гуо. Така той става главен акционер в Minzo.

Сделки като тази характеризират „предприемаческите“ дейности на Джан и неговите колеги, които се възползват от привилегиите, които постовете им предлагат. Причината обаче, Джан да се сдобие с такава неконтролирана власт, лежи другаде.

 

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies