Информационен Център Фалун Дафа България
Информационен Център Фалун Дафа България

Китай служител сигурност

Влиятелен някога ръководител на агенция за сигурност на китайска провинция, изградил кариерата си на базата на мрежа от политически и бизнес връзки, и изиграл водеща роля в 17-годишното преследване на духовна практика в Китай, е разследван.

На 16 април, дисциплинарната агенция на Китайската комунистическа партия обяви, че Джан Юе, шеф по сигурността на провинция Хъбей, е разследван за „сериозно нарушение на партийната дисциплина“. Повече информация не се предоставя.

Джан бе наричан „цар на сигурността в Хъбей“, според NetEase – популярен китайски новинарски портал, който публикува подробна информация за Джан. NetEase също разкрива, че Джан, който обича да плува, използвал обществени средства за построяването на луксозно плувно съоръжение в Шъдзяджуан, столицата на Хъбей. Според NetEase женският персонал, работещ в съоръжението, бил подбиран по външен вид, като в комплекса работели жени, изглеждащи като „стюардеси“ в авиокомпания. Комплексът бил отворен единствено за високопоставени служители в обществената сигурност.

Преследване

Според NetEase бързото издигане по политическата стълбица е резултат на връзките на Джан с бившия шеф по сигурността Джоу Юнкан. Джоу, който също бързо се издига от провинциален служител до централна роля в партията, е известен с това, че е изградил кариерата си заради безусловното изпълнение на заповедите на бившия партиен лидер Дзян Дзъмин. Джоу е печално известен, като един от хората, осъществили решението на Дзян да преследва и изтезава практикуващи медитативната практика Фалун Дафа.

Фалун Дафа, традиционна практика за самоусъвършенстване, включва пет бавни, медитативни упражнения и напътства за придържане към моралните принципи на истинност, доброта, търпение. Чувствайки се застрашен от бързо растящата популярност на практиката през 90-те и заради сравнителната ѝ независимост, на 20 юли 1999 г. Дзян Дзъмин дава началото на масови репресии срещу Фалун Дафа.

Преди да заеме поста на ръководител на силите за сигурност в Хъбей, Джан оглавява „Управление 6-10“ от ноември 2003 г. до декември 2007 г. Според Minghui.org, сайт, събиращ информация от първа ръка за преследването на Фалун Дафа в Китай, „Управление 6-10“ е отговорно за осъществяване на преследването на Фалун Дафа.

Преследването на поне 10 практикуващи Фалун Дафа е директно свързано със заповеди на Джан Юе, според Световната организация за разследване на преследването на Фалун Дафа, организация с идеална цел базирана в Ню Йорк.

Minghui.org посочва случаят с Ли Джичин, практикуващ Фалун Дафа от град Синтай, провинция Хъбей, починал на 12 септември 2007 г. докато бил в ареста. След смъртта на Ли, полицейското управление в Ниндзин фалшифицира документи, според които причината за смъртта му е сърдечен удар.

Лиу Юнуан, жител на Баодин, е главен електроинженер в чуждестранна компания в Пекин, преди да стане жертва на преследването. През 2001 г. е отвлечен от полицията в Шанхай и попада в трудов лагер Баодин. Лиу преживява няколко вида изтезания, включително насилствено хранене, бой с кожени колани и бамбукови пръчки, електрошок и оковаване към легло. През юни 2006 г. Лиу отново е отвлечен от полицаи и е отведен в затвора Таншан Дзидун.

Лию е освободен през август 2013 г. след като прекарва 8 години в затвора. През февруари 2016 г. той подава жалба срещу Дзян Дзъмин заради преживяните репресии.

Политически и бизнес връзки

Политическата и бизнес мрежа на Джан Юе се разпростира дълбоко из Пекин.

Джан установява връзки с Гуо Уънгуей, влиятелен бизнесмен, чиято бизнес мрежа предоставя на своите членове политическа и юридическа помощ из цял Китай. Смята се, че самият Гуо поддържа тесни връзки с Ма Дзиен, бившия заместник-шеф на Министерството на държавна сигурност на Китай и Лин Дзихуа, бившия шеф на щаба на бившия партиен лидер Ху Дзинтау.

Според NetEase, Джан, Гуо и Ма работят заедно за осъществяването на враждебното поглъщане на конкурентна компания – „China Minzu Securities“ през 2010 г.

Схемата демонстрира, как мощта на силите за сигурност в Китай може да се използва за притискане на бизнес съперници дo стената.

Тримата оказват натиск върху двама от главните акционери на „Minzu“: най-големият – „Capital Airports Holding Company“, държащи 61.25 процента и банка Хъбей, четвъртата по-брой акции в „China Minzu Securities“ с близо 7 процента.

Джан заплашва със затвор служители на правителствения регулатор на банка Хъбей, Банковата регулаторна комисия на Хъбей. През юни 2010 г. регулаторната комисия разрешава на пекинската „Beijing Zenith“, където Гуо е главен акционер, да изкупи акциите на „Minzu”, притежание на банка Хъбей.

Джан Джиджун, президент на „Capital Airports“ пък набързо е отстранен – осъден е на 12 години затвор от междинният съд в Хъншуей. Макар че не е доказано, се смята, че присъдата е част от плана за поглъщане на „Minzu“.

През януари 2011 г., „Capital Airports Holding Company“ продава всичките си акции в „Minzu“ за 1,6 милиарда юана (около 422 милиона лева), почти наполовина от пазарната цена. Купувачът е компанията на Гуо. Така той става главен акционер в Minzo.

Сделки като тази характеризират „предприемаческите“ дейности на Джан и неговите колеги, които се възползват от привилегиите, които постовете им предлагат. Причината обаче, Джан да се сдобие с такава неконтролирана власт, лежи другаде.

 


 

Този уебсайт използва cookies