Г-н Ли Хонгджъ

Основателят на Фалун Дафа, г-н Ли Хонгджъ, говори пред близо 10 хиляди последователи на духовната практика в Барклис център, Ню Йорк, САЩ на 15 май. Преди и след речта, практикуващи споделиха пред останалите, какво са научили от практикуването на Фалун Дафа и разказаха за техните усилия за разобличаване на преследването на практиката в Китай.

Фалун Дафа, наричана още Фалун Гонг, е практика за самоусъвършенстване. Чрез практиката последователите ѝ се стремят да подобрят физическото си състояние, съзнание и дух. Те живеят според принципите истинност, доброта, търпение. Практиката включва и пет упражнения – четири в стояща поза, състоящи се от плавни движения подобни на Тай Чи и петото упражнение – седяща медитация.

След публичното ѝ представяне на 13 май 1992 г., практиката се разпространява много бързо в Китай, като привлича близо 100 милиона последователи до 1999 г.

През юли 1999 г., тогавашният върховен лидер на Китайската комунистическа партия, страхувайки се, че моралните учения на Фалун Дафа могат да са окажат по-привлекателни за китайците от идеологията на партията, слага начало на преследването срещу Фалун Дафа. От тогава, практикуващите по цял свят се стремят да сложат край на това преследване, като информират хората във и вън от Китай, относно репресиите срещу практикуващите.

Г-н Ли Хонгджъ говори на конференцията в ранния следобед. Той подчерта важността на разобличаването на преследването и призова практикуващите да се справят по-добре в самоусъвършенстването. Той също отдели време да отговори на въпроси на участниците.

Конференцията в Ню Йорк беше връхната точка на серия събития през изминалите няколко дена. Те включваха парад, бдение със свещи в памет на убитите в преследването, изпълнение на музика, песни и танци, и масови демонстрации на упражненията на Фалун Дафа.

Практикуващите организират подобни конференции през цялата години в различни градове и страни, но годишната конференция в Ню Йорк е най-голямата. Участниците на конференцията на 15 май бяха дошли от над 53 страни и практически от всяко съсловие и професия в обществото.

Грациела Морено е от Аржентина. Тя практикува Фалун Дафа над десет години. Преди да се пенсионира е работила в държавната администрация в Кордоба, провинция на Аржентина. Дълги години живее в Буенос Айрес и прекарва свободното си време като доброволец, информирайки обществото за преследването на Фалун Дафа.

Морено каза, че споделеното от другите практикуващи и лекцията на г-н Ли са били много окуражаващи. „Като практикуващ сърцето ми е решено да помага на хората да разберат истината за преследването“, каза тя.

През изминалата повече от година все по-широко се приемат доказателствата, че практикуващи Фалун Дафа са масово убивани заради органите им, търгувани на нуждаещи се чужденци или заможни китайци. Именно това е едно от главните престъпления, относно които практикуващите по света полагат усилия да информират местни правителства, неправителствени организации, журналисти и обикновени граждани.

Част от споделянията на практикуващите, прочетени на конференцията, разискваха усилията за разобличаване на този вид престъпления. Млад мъж от Джорджия, САЩ, например, обясни как в началото чувствал срам и вътрешна съпротива към идеята да спира непознати и да ги моли да подпишат петиция срещу отнемане на органи.

След като, обаче, рефлектира върху реалността на това престъпление и чувството му за отговорност като практикуващ Фалун Дафа, той сподели, че почувствал ясно: „Правя правилното нещо и трябва да го върша открито и без колебание.“ Той разказа за реакциите на хората в обществото, които чували за тези престъпленията от него за първи път и изразявали безрезервна подкрепа към жертвите. Той разглежда положителните реакции като отражение на промяната на състоянието на неговото съзнание.

Казаното от него засяга основен принцип в самоусъвършенстването във Фалун Дафа, който отново и отново се среща като тема в думите на практикуващите по време на конференцията – самоизследването или „гледането навътре“, както се нарича в практиката.

Различни практикуващите често разказваха как са открили и коригирали много свои представи и навици, които въпреки че осъзнавали, че са проблематични, дълго време не могли да преодолеят заради емоционална привързаност, инерция или нежелание да преминат през понякога болезненият процес на самопознание и трансформация. Те говориха за това как ученията на Фалун Дафа ги водят и издигат през този процес и за трайното чувство на спокойствие, които постигат след като са се изправят и надмогнат тези вътрешни проблеми.

Джо Нокс, учител от южнокалифорнииския град Сан Диего, който се намира близо да границата на САЩ с Мексико, практикува от близо десет години. Първите години четял основният текст на практиката, книгата "Джуан Фалун", и правил упражненията сам у дома. Бавно, придобивайки по-дълбоко усещане за силата на практиката и нейния ефект върху него, той се свързал с други практикуващи Фалун Дафа и научил как може да информира относно репресиите срещу практикуващите в Китай и да запознава хората около него с практиката.

Така той организирал място за упражнения близо до училището, в което преподавал и поканил свои ученици да научат упражненията.

Той често ходи да практикува близо до самолетоносача-музей Мидуей, любимо място за големи групи туристи от Китай и туристическа атракция в Сан Диего.

„Китайските практикуващи се шегуват, че съм лицето на Фалун Дафа тук“, споделя той със смях. Ефектът от гледката, как западняци изпълняват безупречно движенията на Фалун Дафа „кара китайските туристи да подложат на съмнение наложената им догма“, смята той. Фалун Дафа е системно очерняна от пропагандната машина на китайския режим и затова много китайци смятат, че практиката за опасна. „Китайците често се спират и гледат – само това, че не съм китаец предизвиква любопитството им. Смятат, че Фалун Дафа е нещо единствено китайско, но ето че виждат хора в САЩ, които практикуват и разбират, че са били заблудени.“

Той чува за първи път за практиката след като вижда украсена движеща се платформа на Фалун Дафа по време на парад за Деня на ветераните. Тъй като дядо му воювал във Втората световна война, Нокс си помислил: „щом комунистическата партия е срещу това, искам да разбера повече за него.“

Нокс разказва, че останал вдъхновен от споделеното от друг западен практикуващ от Калифорния, който е доброволец координатор. „Той разказваше за същите неща, които аз преживях като западняк в моето обкръжение. Удовлетворяващо е да знам, че той също е преминал през това и все още се самоусъвършенства и днес.“

Двама дългогодишни практикуващ Фалун Дафа – и двамата бивши служители на Министерството на обществената сигурност в Китай, случайно се срещнаха през обедната почивка.

Йе Хао и Джун Гуейчун са били ключови фигури по време на връхната популярност на практиката в Китай, служейки като доброволци в доброволната организация, ръководила разпространението на практиката. И двамата свидетелстват, че години преди началото на масовата и безпрецедентна кампания за елиминиране на практиката през 1999 г., Фалун Дафа е била подложена на натиск от режима.

Йе Хао, шеф на бюро в Министерството на обществената сигурност, изиграл ключова роля, противопоставяйки се на крайните партийни членове, стремящи се да стартират преследването срещу практиката. Неговата намеса забавя началото на преследването с три години. Джун Гуейчун, шеф на отдел, научил Фалун Дафа преди нейното публично представяне през 1992 г.

И двамата са преки свидетели на процъфтяването на практиката в Китай, както и на жестокото ѝ преследване и оклеветяване от страна Китайската комунистическа партия. И двамата очакват да видят възраждането на Фалун Дафа.

„Не смятам, че е много далече във времето“, каза Джун Гуейчун. „Комунистическата партия постоянно преследва традиционната култура и налага партийната култура на нейно място. Дошла е на власт с лъжи и насилие, мамейки и потъпвайки хората. Хората в партията преследват универсалните ценности.“

Джун вярва, че кампанията срещу Фалун Дафа не може да продължава вечно и че е неизбежна някаква форма на политическа промяна в Китай, чрез която Фалун Дафа да бъде реабилитирана и да възвърне предишната си популярност сред китайското общество.

Джун отказа да коментира дали сегашния лидер на Китай, Си Дзинпин, ще стане причината за такава промяна.

“Ние на възлагаме надежди на никого”, каза той. „Може да се практикува Фалун Дафа и във най-трудните условия.“ В същото време, той смята: „Трябва повече да гледаме в себе си. Трябва да се питаме: достатъчно усърдни ли сме? Трябва да намираме пропуските си и да ги коригираме.“

Йе Хао каза, „Не сме свършили достатъчно за разобличаване на истината за преследването в Китай. Изисква се повече работа.“ Той добави, че при всички обстоятелства „есенцията на самоусъвършенстването е една и съща“. Той заяви: „Нямаме интерес в политиката, просто желаем да усъвършенстваме сърцата си и да разобличаваме престъпленията извършени срещу тези, които практикуват Фалун Дафа."

Деветнадесет годишната Джой Сюе, започва да практикува Фалун Дафа в Нова Зеландия, след като семейството ѝ се преселва там от Нандзин, провинция Дзянсу, Китай. Сюе разказа, как като студентка, се опитва да се справя добре със работата в университета, тъй като е разбрала от Фалун Дафа, че независимо с какво се занимава, трябва да се стреми да бъде добър човек.

Сюе сподели, че в Китай разбирането ѝ за Фалун Дафа е било ограничено до пропагандата на китайския режим. Поради това, тя вярвала, че трябва да стои далеч от практиката. Макар че майка ѝ започва да практикува, когато Сюе е на 10, тя не запознава семейството си с Фалун Дафа, страхувайки се от жестокото преследване.

Едва след като семейството се преселва в Нова Зеландия, майка ѝ я учи на практиката. Сюе започва да чете текстовете на Фалун Дафа и след като разбира, с какви трудности последователите на практиката се сблъскват в Китай при опитите да разяснят на обществото същността на Фалун Дафа, тя е трогната и започва самата да практикува.

Така тя научава важен урок – „да мисли независимо и рационално“, вместо от страх да избягва фактите.

Сон Нгуен, 30-годишен софтуерен инженер, от Финландия присъства на конференцията с жена си Тао Тан Нгуен.

Г-жа Нгуен представя Фалун Дафа на съпруга си през 2013 г. и практиката променя неговата перспектива върху света. Г-н Нгуен споделя, че преди трудно се справял с конфликтите с другите хора. След като се запознава с ученията на Фалун Дафа, когато се сблъска с конфликти, той първо търси къде е неговата вина и опитва да хармонизира заобикалящата го среда.

Той чувства, че откакто практикува Фалун Дафа тялото му е по-чисто.

За да присъстват на конференцията и двамата пътували 12 часа със самолет. Сон Нгуен заяви: „Беше удивително, бях наистина трогнат. Как да кажа … много е насърчаващо – много трогателно и вдъхновяващо. Трогнат съм от дъното на сърцето си. Наистина чувствам, че трябва да бъда по-добър в самоусъвършенстването.“

 


 

Този уебсайт използва cookies