парад Ню Йорк Фалун Дафа

Близо 10 000 привърженици на духовната практика Фалун Гонг (още известна като Фалун Дафа) от 53 държави се включиха в грандиозен парад в центъра на Ню Йорк на 13 май 2016 г. по повод празненствата по случай Световния ден на Фалун Дафа.

Жители и гости на града, които наблюдаваха събитието, изразиха възхита и подкрепа към духовното учение, и осъдиха китайския режим за жестоката кампания на репресии срещу последователи на Фалун Гонг.

Агент на режима се появи за кратко на парада, но скоро беше арестуван от нюйоркската полиция.
Шествието тръгна от площад „Даг Хамархьолд“ на Второ авеню и приключи на 12-то авеню, в близост до Генералното консулство на Китай и река Хъдзън.

Облечени в яркожълти фланелки, повечето участници в парада държаха банери, промотиращи трите основни принципа на Фалун Гонг, истинност, доброта и търпение, и призоваваха китайския режим да прекрати репресиите срещу последователи на практиката в Китай. Три маршируващи духови оркестри впечатлиха минувачите с изпълнения на оригинални мелодии с тромпети и барабани. В шествието взеха участие и групата на барабанчиците от династията Тан, както и секция с хора, облечени в народни носии на различни държави.

Тази година в празничния парад в Ню Йорк, САЩ, се включиха над 10 000 практикуващи от цял свят, включително и от България, които бяха облечени в народни носии.

Вселенски призив

„Традицията произлиза от природата, а природата произлиза от вселената“, каза Олександр Нименко, последовател на Фалун Гонг от Киев, Украйна, и филмов продуцент. Нименко носеше вишиванка, традиционен бродиран украински костюм с бродерия.

„Фалун Дафа подкрепя и поощрява традиционната култура“, добави Нименко. „Затова сме тук, за да покажем своята култура посредством основните принципи на вселената: истинност, доброта, търпение.“

Макар Фалун Дафа да е древна китайска духовна дисциплина, моралните учения и петте медитативни упражнения в нея имат широко приложение. Доказателство за това бяха участниците в тържествената процесия, облечени в баварски, корейски, перуански, украински, ирански и други национални носии.

Газал Таваней, 22-годишна иранка, сподели, че последователите на Фалун Гонг от нейната родина решили да носят празнични традиционни костюми, за да покажат на света „мирната и красива“ страна на Иран, която силно се различава от политическата реалност предавана по новините.

„За мен е чест и щастие да бъда част от този наистина грандиозен парад“, каза Таваней, облечена в ослепителна сребристобяла рокля. „Фалун Гонг се практикува от хора от всички националности и раси. Прекрасно е да видиш всички обединени от една кауза.“

Преди началото на преследването през 1999 г., в Китай има 100 милиона последователи. Впоследствие Фалун Дафа се разпространява в над 100 държави. Макар комунистическата партия да продължава репресиите вече 17 години, последователите продължават да им се противопоставят решително и спокойно.

Таваней изрази надежда, че наблюдателите на парада в Ню Йорк ще оценят факта, че имат права и свободи, тъй като „в Китай хората дори нямат право да вярват в истинността, добротата и търпението.“

Арест

В шествието се опита да се включи и един неочакван гост – Ли Хуахун – обвиняема в съдебно дело за нападение и извършване на престъпления от омраза, заведено от последователи на Фалун Гонг.

Ли беше арестувана за нападение от полицай близо до сградата на Файзър на 42-а улица, близо до началната точка на парада. Жената, която е цивилен агент на китайския режим, ударила някого по лицето, според органите на реда, които потвърдиха ареста.

Подробности около инцидента останаха неясни, но очевидци разкриха, че Ли реагирала агресивно, след като ѝ подали листовка за Фалун Гонг.

Видеоматериал, станал достояние на медията Епок Таймс, показва как полицаи отвеждат Ли, но не и поведението, довело до ареста. Изглежда обаче, че действията ѝ са разгневили минувачите. В края на видеото се вижда как двама пешеходци – нито последователи на Фалун Гонг, нито с каквато и да било връзка с Фалун Гонг - жестикулират към Ли, изразявайки възмущение.

Отзиви от минувачи

Повечето минувачи споделиха, че парадa им е харесал. Марша Алън, от Северна Каролина, се впечатли от националните костюми. „Това международно събиране отправя силно позитивно послание,“ каза Алън.

2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-010
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-011
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-012
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-013
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-014
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-016
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-017
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-018
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-019
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-020
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-021
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-022
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-023
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-024
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-025
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-026
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-027
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-03
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-04
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-05
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-06
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-07
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-08
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-09
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york-15
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york_01
2016-05-13-Picture-FDIC-falun-dafa-parad-new-york_02
Previous Next Play Pause

Шествието, което се простря почти по цялата дължина на Манхантън, премина покрай парка Брайънт и емблематичния Таймс Скуеър.

Китайски предприемач, доставчик на мебели, дошъл в САЩ на командировка, се спря, за да наблюдава процесията и да прочете листовка за Фалун Гонг.

„Това е огромно събитие! Не съм очаквал да има толкова много хора. Не мислех, че хора от цял свят ще дойдат тук за тази кауза“, каза той.

Ричард Наклерио, професор по история, след като чу за преследването на Фалун Гонг, сподели какво според него означава добро държавно управление. „Понякога намесата на правителството в икономиката е желателно, но когато става въпрос за комунистическо управление, това се превръща в тоталитаризъм. Абсолютната власт води до абсолютна корупция.“

Наклерио също сподели разбирането си за мотивите зад репресиите срещу Фалун Гонг в Китай. „Това е сплашване на хората. Страхът е важен за запазване на контрола. А неща като Фалун Гонг правят хората щастливи и те не се страхуват.“

Моник Форест, детегледачка, каза, че е имала късмет да стане свидетел на парада. Тя водеше със себе си дете, за което се грижи. „Исках да избегна Таймс Скуеър, но истинност, доброта, търпение? Тези неща са важни за мен и за децата, за които се грижа.“

Надя Кан, живееща в Ню Йорк, след като научи за преследването на Фалун Гонг, и по-специално за насилственото отнемане на органи от последователи на практиката в Китай, се възмути от факта как не е знаела за това преди. „Всички говорят за Холокоста и как са били убивани хора, но има толкова много неща случващи се по света, за които не знаем. Какво ни показват медиите? Само отпадъците от реалността. Не знаех за това. Истински изненадана съм и шокирана.“

Близо до парка Брайънт, китайска туристка с авиаторски очила и яке деним, взе листовка за Фалун Гонг и каза, че има няколко приятели в Китай, които практикуват Фалун Гонг и които са били репресирани. „Много хора в Китай искрено вярват във Фалун Гонг. Но там това определено е тема табу.“

Франк Шу е китайски студент по медийни комуникации в Ню Йорк. „Мисля, че е прекрасно... преди не съм имал контакт с Фалун Гонг. Но сега виждам и мисля, че тази практика е много полезна за здравето. Имам приятели, които се занимават.“

Марк Ейнсли, гимназиален учител в Япония, се натъкна на парада, докато водеше група свои ученици на конференция в сградата на ООН. „Всичко, което повишава информираността на хората, е добро... а преследването е шокиращо.“

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies