губернатор Китай Хайнан

Приближен на отстранения шеф на сигурността в Китай, наскоро беше осъден с продължителна присъда след двегодишно разследване – пореден пример за наказание срещу член на фракцията в Китайската комунистическа партия, която пречеше на Си Дзинпин да държи абсолютната власт в Китай.

50 годишният Дзи Уънлин е признат за виновен на 30 март от 1-ви Междинен народен съд, заради приемане на почти 205 милиона юана (близо 54.5 милиона лева) в замяна на помощ при получаване на бизнес лицензи в страната, както и за присвояване на държавни средства, според съобщение на Централната дисциплинарна комисия на партията. Осъден е на 12 години затвор и глоба от 1 милион юана (над 266 хиляди лева).

Дзи е извършвал незаконните си дейности между 2000 г. и 2013 г., докато е заместник-губернатор на островната провинция Хайнан и кмет на провинциалната столица Хайкоу. Най-много нарушения Дзи извършва в ролята си на един от най-приближените хора на Джоу Юнкан, бившия шеф на сигурността в Китай.

Между 1998 г. до 2008 г. Дзи Уънли е секретар или „мишу“ на Джоу Юнкан. Той е до него от времето, когато Джоу е петролен магнат до издигането му до няколко важни правителствени поста. Традиционно „мишу“ на елитните партийни кадри се радват на скоростно издигане до високи позиции. Дзи не е изключение – от 2005 г. до края на 2008 г., той получава важни постове: заместник-директор на генералния офис на Бюрото за обществена сигурност и заместник-директор и секретар на група за поддържане на стабилността.

Групата е отговорна за координацията в преследването на китайски дисиденти и преследвани групи като християни, уйгури, тибетци и практикуващи Фалун Дафа преди и по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Под ръководството на Джоу Юнкан, държавният апарат за сигурност получава бюджет по-голям дори от този на Народната освободителна армия, и е смятан от много политически наблюдатели за най-влиятелната организация в рамките на китайския режим. Джоу също така е отговорен и за разширяването и продължаването на кампанията на Дзян Дзъмин срещу Фалун Дафа – традиционна практика за самоусъвършенстване, състояща се от бавни медитативни упражнения и придържане към принципите истинност, доброта, търпение.

Въпреки това, Джоу изпадна в немилост през 2012 г., след като бе заподозрян в подготвяне на заговор заедно с Бо Силай, кмет на Чунцин, срещу Си Дзинпин. Конспирацията бе разкрита от Уан Лидзюн, приближен на Бо Шилай, който опита да избяга в консулството на САЩ в Чънду през същата година.

При приемането на върховния пост в Китай, Си незабавно стартира „анти-корупционна кампания“, насочена срещу много от съюзниците и приближени на Дзян Дзъмин, включително Джоу, и поне шест бивши негови секретари. Самият Джоу бе арестуван през 2014 г. и осъден на доживотен затвор през юни 2015 г.

Наказанието на Дзи е индикация, че елиминирането на враговете на Си Дзинпин продължава. С увеличаващо се напрежение вътре в партията, включително открити предизвикателства срещу властта на Си, чистката на китайския „елит“ ще се насочва срещу все по-влиятелни фигури.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies