Китай трансплантация органи

Осемгодишно разследване твърди, че на хиляди хора в Китай са им били отнети органите.

Преследваната група Фалун Гонг е основна мишена, според документален филм.

Само 37 са регистрираните донори на органи в Китай, но страната е втора в света по брой на трансплантации.

За един хирург се твърди, че е отстранил роговици от 2000 живи хора.

Китайското правителство отрича тези твърдения, претендирайки, че донорите са доброволци.

Китайските болници отнемат без упойка до 11 000 органи от политически затворници всяка година, се твърди в нов документален филм.

Твърди се, че някои пациенти са все още живи, когато тайно са поставяни в крематориуми в котелните помещения на болниците, след отстраняване на части от телата им.

Един бивш студент по медицина разкрива как “кръвта все още струи”, когато той разрязвал тялото. Здравен работник разказва как съпругът ѝ, хирург, отстранил очните роговици от 2000 души, докато те все още били живи.

Тези мъчителни подробности бяха разкрити в телевизионното предаване "Дейтлайн" по австралийската SBS. Дументалният филм “Човешка жътва: китайски трафик на органи” проследява едно осемгодишно разследване на нещо, за което се твърди, че е мулти-милиардна програма за трансплантации на “органи при поискване”.

Оценка на Червения кръст разкрива, че само 37 човека са регистрираните донори на органи в Китай, въпреки че страната държи второ място по процент на трансплантации в света.

Адвокатът за човешки права, номиниран за Нобелова награда за мир, Дейвид Матас, казва в документалния филм на Леон Лий, че политическите затворници, заедно с преследваната група Фалун Гонг, като основна мишена, правят тази огромна разлика в цифрите.

“Някой бива убит за органите му. Няма друг начин да обясним какво се случва”, казва той.

Д-р Матас добавя, че това обяснява краткото време за операции за трансплантации в Китай.

“Навсякъде другаде по света, това се чака с месеци или години. Когато се регистрирате за сърдечна трансплантация предварително, ако отидете в Китай, ще получите трансплантацията в рамките на няколко дни.”

Документалният филм твърди, че лекари и студенти по медицина в държавни, военни и граждански, болници отнемат за година хиляди органи от донори, които са все още живи.

Един бивш здравен работник е цитиран да казва: “Аз свидетелствам за жестокото престъпление, което болницата извършваше при отнемането на черни дробове и очни роговици от последователи на Фалун Гонг. Някои от тях бяха все още живи, когато тайно бяха изгаряни в крематориума, в котелното помещение.”

Студент по медицина разкрива как е отстранил черния дроб и двата бъбрека от един човек при операция продължила 30 минути.

Китайските власти отричат твърденията, казвайки, че органите са взети от доброволци, съобщава вестник "Съндей морнинг хералд".

SBS цитира здравния министър Хуан Дзиефу, когато казва в предишно държавно телевизионно интервю: “Основният източник на нашите органи е от осъдени на смърт затворници.”

Но китайското правителство обеща миналата година, че тази програма ще бъде закрита до август тази година.

Длъжностни лица срещат критика за използването на осъдени на смърт затворници, но адвокати за човешките права, участващи в разследването, искат по-нататъшни действия за тези, които са отговорни, да бъдат изправени пред Международния наказателен съд в Хага.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies