Twitter Туитър Китай

Докато е изпълнителен директор на „CA-Jinchen“, Кати Чен използва терминът „3S“, за да опише сферата на дейността на компанията: „Решения за сигурност“ предоставят на потребителя пълна програма за сигурност, включително анти-вирусни и файъруол програми, защита срещу проникване, защита и анализиране на слабостите в системи за сигурност за сървъри, интернет трафик и интернет периферни устройства; „Приложения за сигурност“ предоставя персонализирани програми за сигурност за правителство, телекомуникации, финанси, енергетика и корпорации; „Услуги за сигурност“ е нагаждане към нуждите на клиентите и предоставя пълни, персонализирани услуги за сигурност, от спецификации до разработка, включително и постоянни консултации.

Основните продукти на CA-Jinchen включват анти-вирусни и файъруол програми, тестове за пробиви на сигурността, филтриране на имейли, защита на сървърите. Описвайки продукт, наречен „Първата крепост под небето“ в интервю от 2004 г., тя обяснява, че продуктът може да унищожава вируси, да блокира спам и да „филтрира Фалун Дафа съдържание, политически чувствителна информация и друга вредна информация“. CA-Jinchen също предоставя продукти за наблюдение на онлайн трафика в университети за „нелегална информация и имейли (като например свързани с Фалун Дафа)“.

В същото интервю, тя също признава, че „CA-Jinchen“ е домакин на китайския национален център за събиране на вируси под егидата на Министерството на обществената сигурност.

През май 2004 г. Чен Куей в наградена с Награда за специален принос към информационната сигурност от консорциум от държавни агенции, надзираващи интернет сигурността в Китай.

След CA-Jinchen, Чен работи на високи позиции в Microsoft, Cisco и пак Microsoft. Като генерален директор на Cisco за източните райони, работата включва „развитие на пазара и установяване и развиване на връзки с държавни агенции, изследователски и образователни институции и корпорации. По специално, тя се занимава да поддържа добри отношения с държавните служби и техните филиали, работейки за широко стратегическо партньорство на макро ниво.“ Cisco отдавна са критикувани заради продажбата на софтуер на Китай за наблюдение и контрол на интернет, съдействайки на режима да изгради „Великата интернет стена“ и системата „Златен щит“, използван срещу дисиденти, според две съдебни жалби.

Техническите медии извън Китай набързо отразяват назначението на Чен. Twitter казват в изявление: „Като глобална платформа, вече сме в контакт с рекламодатели, създатели на съдържание и инфлуенсъри, партньори и разработчици в Китай, Хонг Конг и Тайван.“

Назначението на Кати Чен, беше нашироко отразено в Китай, въпреки че там Twitter е забранен. „Netease Tech“ информират, че от вътрешен източник знаят, че Кати Чен има „три ясни цели“ като директор за региона на Китай: „първата е да представи Китай – най-доброто от китайската култура, традиция, история и туризъм, и да запознае по-добре потребителите на Twitter със страната; втората да помогне на средни и големи китайски компании да се представят пред останалия свят, като съдейства за изграждането на техния имидж и бранд; третата е да комуникира и обменя в областта на технологиите и рекламата с бързо растящи интернет компании и мобилни интернет компании.“

Всичко това може да звучи невинно, но потребителите на Twitter в Китай и опитни наблюдатели намират това за обезпокояващо: през февруари, лидерът на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин предупреди основните китайски медии CCTV и Синхуа, че те трябва да се справят добре в „представянето на Китай“. CCTV отговори с прословутия слоган: „Медиите на партията носят фамилното име на партията!“ Възможността китайски компании да рекламират в Twitter очевидно е източник на доходи, но какво означава „да комуникира и обменя в областта на технологиите и рекламата“? Този израз звучи изнервящо за китайските потребители на Twitter.

Въпреки, че директна цензура на Twitter е малко вероятна, китайските потребители на Twitter са загрижени, че назначаването на Чен може да постави началото на кооперация между Twitter и апарата за обществена сигурност и мобилните компании. Това може да създаде повече трудности за независимите китайски потребители на Twitter, но в същото време да отвори Twitter за потребители, свързани с правителството, пропагандата и съмнителни търговски профили, променяйки или опустошавайки китайскоезичната среда в Twitter. В края на краищата, подобна промяна се случи с китайските микроблогове през последните две години.

Китайското правителство отдавна се притеснява, че Twitter е плодородна почва за несъгласие с политиката на партията и място за събиране на дисиденти. Страхът на китайското правителство от цветна революция и ролята на Twitter в неотдавнашните социални промени в другите страни са добре познати.

До деня на нейното назначение, новият директор за района на Китай няма профил в Twitter. Във видео клип тя поздрави потребителите на Twitter с нов профил – @ТwitterGCN. Ясно е, че има слабо разбиране на екологията на Twitter. От общо 15 съобщения, в шестото тя насърчава @CCTVNews и изпълнителния директор на Twitter, Джак Дорси, да „работят заедно, за да представят Китай пред света!“ В десетото благодари на @XHNews с „с нетърпение очаквам по-близко сътрудничество“!

Мой приятел с псевдоним @Yaqiu, изрази своя ужас от случващото се: „Twitter да работи с CCTV да представят Китай? Не мога да повярвам, че тя е казала това.“

Друг потребител посочва: „Районът на Китай включва Китайската народна република, Хонг Конг и Тайван; хората в Хонг Конг и Тайван не се интересуват от представянето на комунистически Китай.“ Явно представянето на Китай означава различни неща за различните хора.

Китайските потребители на Twitter, а и не само те, засипаха мрежата със сарказъм, подтикнати от разочарование и загриженост. Споделям тяхното отвращение, но също така съм дълбоко натъжен, защото съвсем наскоро същите тези потребители изпяха за десетия рожден ден на Twitter специална песен, за да изразят своята любов към мрежата. Всеки ден срещам тези потребители в интернет, но чак сега разбирам, че те са толкова умни, мъдри, истински и свободни.

Един от тях написа това брутално съобщение: „Twitter има между 300 и 400 милиона потребители от целия свят. Никой не се интересува от 10-20 хиляди потребители от Китай – правете както искате и ходете където искате.“ Изглежда обаче, че и той също бе дълбоко разтревожен.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies