спектакъл Шен Юн Ню Йорк

Местните промоутъри на световно известните изпълнители на китайски класически танци, Шен Юн, се подготвяха да посрещнат изпълнителите в една от най-големите театрални зали в Сеул през май, когато неочаквано домакинът KBS се отказва от договора за залата.

Наскоро Сеулският южен регионален съд отсъди, че KBS е нямал легални причини за своите действия. Представлението бе насрочено отново за 6 до 8 май.

Шен Юн изнася представления из Корея в продължение на много години, включително и в столицата – 10-милионния Сеул. Всяка година обаче те се сблъскват с едни и същи проблеми при осигуряването на първокласна зала за представлението – дипломатически натиск и директни действия от страна на Китайската дипломатическа мисия. Това включва яростни и заплашителни писма към домакините и телефонни контакти с политици, съдържащи прикрити или явни заплахи, че търговските отношения с Китай ще бъдат негативно повлияни, ако представлението се състои.

Шен Юн се състои от 4 танцувални трупи от стотици изпълнителни, включващи оркестър на живо, които пътуват из целия свят едновременно. Техните изцяло оригинални представления, включващи хореография, музика, текстове, костюми и постановка, целят възраждането на древните културни традиции.

Настоятелните действия на Китайската комунистическа партия спрямо Шен Юн могат да бъдат обяснени до голяма степен с факта, че много от изпълнителите са практикуващи Фалун Дафа – традиционен метод за самоусъвършенстване и духовно подобрение. След като броят на последователите на Фалун Дафа надвишава броя на членовете на комунистическата партия, практиката е нарочена за насилствено унищожение от властите в Китай чрез кървава кампания, която продължава повече от 16 години.

Преследването срещу Фалун Дафа надхвърля границите на страната, като консулства и групи, близки до режима, оказват различни видове натиск при всякакъв вид дейност на практикуващи. Въпреки че Шен Юн включва сцени, изобразяващи преследването срещу практиката, нейният основен фокус е предаването и съхранението на традиционното културно наследство на Китай. Тези цели са в конфликт с усилията на партията да монополизира това, как Китай се представя пред света.

„Днес Шен Юн не може да се гледа в Китай, където традиционната култура е почти загубена“, пише в техния сайт. „Въпреки това Шен Юн, организация с идеална цел, се е превърнала в международен феномен, представящ чудесата на древната китайска култура пред милиони хора по целия свят.“

В конкретния случай, KBS сключва договор през януари с „New Cosmos Media“, промоутърската компания, която кани Шен Юн в Корея. Договорът е за наем на първокласна зала в столицата за представлението. Чансик Лий, президент на „New Cosmos Media“, споделя, че работата с представителите на KBS минава гладко и комисията за отдаване на залата под наем бързо одобрява договора. Предишни години правителството на Корея одобрява представленията на Шен Юн.

Няколко седмици по-късно, Лий е информиран, че хора от KBS Хол спешно са събрали комисия, която отменя договора.

Решението на съда, отхвърлящо отмяната на договора за отдаване под наем на KBS Хол, бе произнесено от главен съдия Уу Йонг Шим. Според решението, съдът отхвърля всички аргументи за отмяна на шоуто.

KBS представя пред съда две главни причини за анулиране на договора. Според първата Шен Юн има съдържание, свързано с Фалун Дафа, и тъй като Фалун Дафа е преследван в Китай, целта на Шен Юн е да „разпространява специфична религия“. Заради това KBS смята, че предоставянето на залата е неподходящо. Втората причина посочена от KBS е, че компанията не е надлежно информирана за връзката на Шен Юн с Фалун Дафа. Те смятат, че това им дава право да откажат представлението.

Съдът отхвърли и двата аргумента като неприложими, отбелязвайки, че Фалун Дафа асоциацията, която представя практиката присъства в договора за наем.

„Няма причини да се смята, че наемодателят, KBS хол, ще понесе значителни загуби, ако спази договора“, се казва в решението на съда. „Напротив, в случай на неизпълнение на договора, наемателят, „New Cosmos Media“ ще понесе значителни финансови загуби, както и накърняване на репутацията.“

Чансик Лий, президентът на „New Cosmos Media“, заяви: „Много съм доволен, че съдът взе правилното решение в случая. Безкрайно сме щастливи, че хората в Сеул ще могат да гледат световната премиера на Шен Юн, точно тук в столицата".

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies