Дзян Дзъмин Китай лидер диктатор

Дзян Дзъмин, бивш лидер на китайската комунистическа партия, е бил отведен от дома си и се намира във военен арест в Пекин, според източник в Китай, непосредствено запознат със случващото се.

Източникът сподели пред китайскоезичната версия на медията „Епок Таймс“ (The Epoch Times) за хода на събитията, които медията проверява в момента.

В 4 часа сутринта на 10 юни, Дзян бил насилствено изведен от дома си и предаден на патрул на Народната въоръжена полиция. Това станало по заповед на командващ отряд по сигурността, с ресор пенсионирани партийни кадри, потвърди източникът. Източникът е част от този отряд по сигурността.

Полицаите отвели Дзян във военно управление под командването на Пекинския военен регион, и го предали на генерал-лейтенант и полковник от Народната освободителна армия. Цивилен служител, вероятно агент по сигурността, също присъствал на предаването на Дзян, съгласно информацията.

Източникът довери пред „Епок Таймс“, че заповедта за отвеждане на Дзян дошла пряко от Централния военен комитет, върховното управително тяло на въоръжените сили на китайския режим, и била изпълнена при изключителна секретност.

„Епок Таймс“ се опитва да провери автентичността на информацията. Настоящото местонахождение на Дзян е неизвестно; няма официални доклади по случая.

Междувременно, изтече информация, че двамата синове на Дзян са поставени под някаква форма на арест.

Джън Енчун, изтъкнат шанхайски правозащитен адвокат, поставен под домашен арест след конфронтация с държавни служители, свързани с Дзян в Шанхай, каза пред „Епок Таймс“ през март, че на Дзян и синовете му е било ограничено правото на движение. Джън добави, че информацията идва от „изключително надеждни“ канали, и посочи разхлабването на ситуацията около самия него като подкрепящо доказателство.

В интервю за международната радиостанция „Саунд ъф хоуп“ от 14 юни, Джън каза, че неотдавна е бил поканен на среща на бивши съученици, сред които бивш заместник-директор в държавна служба.

„Казаха ми, че трябва да ида на срещата, понеже ще празнуват края на Дзян Дзъмин“, заяви Джън.

И добави, че полицаите от отряда, натоварени със задачата да наглеждат бившия топ партиец, вече са започнали открито да говорят за задържането на Дзян и неговите синове.

Източник, близък до шанхайския клон на Партийната дисциплинарна инспекция, каза пред „Епок Таймс“ по-рано този месец, че Дзян Миенхън, по-големият син на Дзян Дзъмин, в момента е държан под домашен арест в тайно жилище извън Шанхай.

Дзян е известен с това, че инициира преследването на Фалун Гонг, традиционен китайски духовен метод. Анализатори вярват, че стотици хиляди последователи на Фалун Гонг са убити посредством насилствено отнемане на органите им, подето от Дзян.

Арестът на Дзян Дзъмин, ако бъде потвърден, би отбелязал връхна точка в борбата за власт между настоящия комунистически партиен лидер Си Дзинпин и Дзян Дзъмин, която тече от идването на Си на власт.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies