филм награда Пийбоди

Нова чистка

Всъщност съществуват знаци, че такава промяна вече се случва. Докато наблюдателите се фокусират върху няколкократното увеличение на репресиите, откакто Си Дзинпин дойде на власт през 2012 г., промените зад сцената в секторите на китайския политически апарат, свързан с преследването на Фалун Дафа, са дълбоки.

Всичко започва с арестите на Джоу Юнкан, бившия шеф на сигурността и соченият за неговия заместник, Бо Силай, извършени между 2012 г. и 2015 г. Арестите и присъдите срещу двамата се смятаха за нещо немислимо преди това.

Джоу без съмнение бе един от най-влиятелните хора в Китай. Той вероятно е бил дори по-влиятелен от лидерите на партията, като се има предвид неограничения контрол, който той упражняваше върху апарата за сигурност, който пък разполага с бюджет по-голям от този на въоръжените сили в страната.

Джоу и Бо са издигнати от техния покровител Дзян Дзъмин, като награда за това, че и двамата безрезервно следват заповедите му за репресии срещу Фалун Дафа.

В провинция Съчуан, например, Джоу, като партиен секретар на провинцията, говори често за нуждата всички агенции да се включат в „борбата срещу Фалун Дафа“.

Според уважавания китайски журналист Дзян Уейпин, който попада в затвора заради написването на биография за Бо Силай, Бо получава следните нареждания от Дзян Дзъмин: „Трябва да демонстрираш своята твърдост по отношение на Фалун Дафа … това ще е твоят политически капитал.“ Понастоящем Дзян Уейпин живее в изгнание в Канада.

Системата за принудителен труд, един от ключовите инструменти за задържане на практикуващи, бе унищожена през 2013 г. Тя бе едно от най-удобните средства на режима за преследване на Фалун Дафа и китайските медии докладваха за значителна вътрешна съпротива срещу разпадането на системата, заради големия брой практикуващи, задържани в лагерите. (След унищожението на лагерите, режимът използва алтернативни средства за задържане на практикуващите.)

Дори Ли Дуншън, ръководителят на „Управление 6-10“ - тайна агенция на партията, натоварена да надзирава и координира кампанията срещу Фалун Дафа, бе арестуван. Преди неговото отстраняване Ли рядко бе посочван като шеф на тайната агенция, като най-често бе титулуван като заместник-министър на обществената сигурност. При обявяването на неговия арест обаче, се споменава именно поста му начело на „Управление 6-10“.

„Смятам, че съществува очевидно двузначие, какво означава това“, споделя в телефонно интервю Андрю Джънкър, социолог при университета в Чикаго, автор на книга за Фалун Дафа. „В крайна сметка изглежда, че съществува възможността за промяна на политиката към практиката.“

Той добавя, че развитието на събитията „е наистина любопитно и че решенията могат потенциално да доведат до реформи по отношение на Фалун Дафа … Какво означава премахването на Ли Дуншън от власт? Дали е съвпадение? Дали това е борба между различните фракции в партията или арестът е свързан и с Фалун Дафа? При всички случаи въпросът остава доста място за интерпретации“.

По индиректен начин, Джоу Юнкан бе обвинен за насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта.

В интервю от 2015 г., излъчено по близката до Пекин телевизия „Финикс“, Хуан Дзиефу, говорителят на китайската система за трансплантации, отбелязва: „Просто е твърде ясно. Всеки знае кой е големият тигър. Джоу Юнкан е големият тигър; Джоу бе нашият секретар за политика и правораздаване, член на Постоянния комитет на Политбюро … Така че, като става въпрос от къде идват органите на затворниците, не е ли ясно?“

Той добавя, говорейки за индустрията за трансплантация на органи: „Станала е мръсна. Станала е съмнителна и непрозрачна. Станала е изключително чувствителна и изключително усложнена тема, накратко забранена тема.“

Разбира се, Хуан не споменава Фалун Дафа в коментарите си. Но изричното споменаване на името на Джоу по този начин е много необичайно и оставя отворена възможността, ако ръководството на комунистическата партия е принудено, да съди Джоу и неговите приближени за тези престъпления.

Публичните обещания за спиране на използването на органи от затворници за трансплантации и скорошните смени на ръководствата на военните болници – основното място, където се случва отнемането на органи, са още два индикатора, че предстоят опити за промени по отношение на Фалун Дафа.

Извършването на систематично, масово отнемане на органи винаги е било най-екстремното, невероятно и взривоопасно измежду престъпленията, които се приписват на партията срещу практикуващи Фалун Дафа. Разкритията за медицински геноцид в голям мащаб може да има огромни последствия за легитимността на режима, както в Китай, така и в международен мащаб.

Под светлините на прожекторите

През последните година-две, историята за преследването на Фалун Дафа получава повече сериозно международно внимание в сравнение с който и да е било предходен период. Най-забележимо доказателствата за масово отнемане на органи стигат до все по-широка международна публика.

Най-ясният знак за бавно увеличение на международното приемане на истинността на твърденията за тези престъпления са серия от обществени признания през последните няколко години, включително резолюция в Конгреса на САЩ и две значими награди –„Peabody“ и наградата „AIB“, дадени на Леон Лий, режисьор на документалният филм „Човешка реколта“.

Наградата „Peabody“ често е описвана като еквивалент на наградата „Пулицър“ за телевизия и радио, и изисква единодушната подкрепа на жури, съставено от утвърдени имена. Журито определя филма като „експозе на печеливша, чудовищна система за насилствено отнемане на органи.“

„Заедно с практикуващите Фалун Дафа, които разказват своите истории, чрез различни средства, хората започват да научават за преследването и мирно му се противопоставят“, казва Лий в телефонно интервю.

Лий е от ново поколение разказвачи, който успява да разкаже за престъпленията срещу практикуващите Фалун Дафа по начин, който резонира с образованата западна публика.

Много от практикуващите, които са потърсили убежище в западните страни, са изградили начини на социално общуване в Китай и подобно на демократичните активисти от предишните поколения, често използват видове комуникация, непозната за хората, живеещи в новите им страни.

Още повече, поради това, че Фалун Дафа не е институционализирана практика, т.е. няма членство, финанси и централна организация, практиката няма и апарат за връзки с обществеността и разчита на групи от доброволци да говорят с представители на различни правителства, да подготвят доклади, да организират събития или да говорят с репортери.

Но скорошното появяване на сцената на Анастейша Лин, практикуваща Фалун Дафа, наградена през май миналата година с титлата Мис Свят Канада за 2015 г., издигна въпроса за преследването на практиката на световно ниво.

При опитите ѝ да участва в конкурса за красота в Саня, Китай, тя получава отказ на летището в Хонк Конг, предизвикайки глобална медийна буря. В интервюта, речи и участия в различни телевизионни предавания, Лин, родена в Китай, но израснала в Канада, представя необичайно, свежо ново лице на практиката.

Лин не е нито говорител на Фалун Гонг, нито е експерт по темата, но необикновеността на нейния случай ѝ осигурява централно внимание и тя прави над десет медийни участия, включително материал на първата страница в Ню Йорк Таймс. Тя е описана като „харизматична, веща и умела в медийните изяви … кошмар за отдела за обществените връзки на Пекин“.

В скорошно интервю, Лин отбелязва, че при нейните срещи с журналисти и анализатори, тя забелязва обща липса на информираност относно практиката. Някои например не знаят, че Фалун Дафа няма действителна формална организационна структура или какви са основните принципи на практиката. „Не е тяхна вина. Практикуващите не правят грандиозни пиар кампании. Липсата на информираност е ОК – така че нека сега ви информирам.“

Много последователи на практиката от Китай, идват на Запад като изгнаници и „използват твърде китайски подход“, според нея. „Това не работи тук.“ Разбира се има и много западняци, които практикуват. „Но те имат работа в обществото. Не използват цялото си време за това.“

Въпреки всичко, Лин казва, че усеща от думи на свои приятели, че общественият имидж на Фалун Гонг се променя и всички стават все по-запознати с проблема. Изявите на Лин са значимият пример за масово отразяване на проблема с Фалун Дафа, като нейната личност – пламенна, искряща и праведна, успява да разруши статуквото.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies