KBS Hall зала театър Сеул

Съдът в Южна Корея издаде заповед на 4 май, отменяща четири представления на компанията за сценични изкуства "Шен Юн" в Сеул, анулирайки предишното съдебно решение, защитаващо правото на "Шен Юн" да реализира представленията. В документите съдът ясно посочва, че решението за отмяната се дължи на заплахи, особено финансови, от страна на посолството на Народна република Китай.

"Шен Юн" има сключен договор с театралната зала „KBS Hall“ в Сеул, където са насрочени четири представления от 6 до 8 май. Но на 22 януари, „KBS Hall“ отменя договора за отдаване на залата, след като получава писмо от китайското посолство в Южна Корея. Писмото съдържа обичайните клевети и лъжи за Шен Юн, откакто компанията е основана преди 10 години, разпространявани от Китайската комунистическа партия. Също така съдържа и заплахи за спиране на потенциални бизнес отношения с Китай.

Така, „New Cosmos Media“, компанията поканила "Шен Юн" в Корея, завежда дело в съда. На 19 април, Окръжният съд в Южен Сеул издава заповед, анулираща отмяната на шоуто и нарежда: да се позволи на "Шен Юн" да изнесе представления в „KBS Hall“. На 29 април, посолството праща ново писмо с нови клевети и заплахи. Така на 4 май, съдът анулира своето решение и отменя четирите представления на Шен Юн – въпреки, че вече са продадени хиляди билети.

Решението на съда също разкрива и размера на индиректната финансова заплаха. Решението посочва, че KBS, който притежава театралната зала, излъчва своя телевизия в Китай. Според аргументите на съдa, ако представлението на "Шен Юн" е отменено, KBS ще трябва да компенсира само загубите на компанията. Но ако "Шен Юн" изнесе своите представления и в отговор Китайската комунистическа партия забрани излъчването на KBS, телевизията може да загуби до 8 милиона долара годишно.

Тревожеща тенденция в Южна Корея

Това не е първият път, когато представители на Китайската комунистическа партия се намесват преди предстоящи представления. Смятайки за недостатъчно, че "Шен Юн" е забранен в Китай, те последователно се опитват да саботират компанията, откакто тя е основана. Тактиките им са различни, като най-често опитите им пропадат, дори понякога водят до допълнителна публичност, която помага за продажбата на билетите.

През годините са използвани следните тактики:

  • Създаване и изпращане на конкурентни на "Шен Юн" компании по света с цел да се разори "Шен Юн". Често представленията на такива компании са организирани в близост до представленията на "Шен Юн" на същите дати. След първите няколко години този подход вече не се използва.
  • Саботиране на превозните средства на танцьорите. В един случай, е открит разрез на предната гума, който не спуква гумата директно, но създава опасността тя да се пръсне от високото напрежение, докато автобусът е на път. Случвали са се няколко такива инциденти, но заради повишената бдителност около превозните средства на "Шен Юн", понастоящем тези инциденти почти са спрели.
  • Чрез своите консулства, Китайската комунистическа партия, често опитва да оказва натиск на театралните зали да отменят представленията. Служители се обаждат по телефона, пишат писма и лично посещават отговорните лица за залите, убеждавайки ги да не подписват или да анулират договор си с "Шен Юн". При отказ те често заплашват с влошаване на политическите и икономически отношения с Китай.

Именно тази тактика бе използвана в "KBS Hall". В повечето свободни страни тази тактика не успява. Управителите на театрални зали и местни служители често са възмутени, че чуждо правителство се опитва да им налага, какви представления те да допуснат на своята сцена.

За нещастие, тази година "KBS Hall" в Сеул се пречупи под натиска на китайското посолство, както и окръжният съд, като отмени собственото си решение.

История на саботажите в Корея

Докато на повечето места по света устояват на тази форма на намеса, театрите в Южна Корея са се показвали по-податливи през годините.

Документирани са 5 големи инцидента преди случая от тази година:

Април 2007 г. Насрочено е представление в „Keox Auditorium Hall“, като домакини са New Tang Dynasty Television (NTD). На 16 март NTD е информирана, че представлението е отменено. Заведено е дело в съда с обвинението, че представлението е отменено заради натиск от китайското консулство. NTD печелят делото, но театърът отказва да отвори вратите си и представлението не се състои.

Февруари 2008 г. Насрочено представление в „KBS Busan Hall“ (притежание на държавната KBS) e отменено от страх от дипломатически спорове с китайския режим. Случаят стига до съда, който потвърждава легитимността на отмяната на представлението.

Февруари 2008 г. Представления на "Шен Юн" в университета „Kyung Hee“ са отменени. Като причина е посочено припокриване в програмата с други университетски дейности. Натискът от страна на посолството на Китай е очевиден и случаят отново стига до съда. Организацията-домакин печели делото и представлението се състои по първоначален план.

Февруари 2009 г. Насрочено е представление на "Шен Юн" в Universal Art Center (държан от религиозна фондация). Китайското посолство в Сеул заплашва театъра, че ако представлението не се отмени, членове на корейската фондация, които правят бизнес в Китай няма да получат виза за Китай. Посолството също заплашва, че фондацията рискува икономически загуби от стотици милиони долари, инвестирани в Китай, ако позволи на "Шен Юн" да излезе на сцената. Първоначално представлението е отменено, но случаят е отнесен до съда, където е позволено представлението да се състои.

Януари 2011 г. Представлението на "Шен Юн" е насрочено за 18 януари в културния център в град Бусан, с домакин Южно-корейската Фалун Дафа асоциация. Асоциацията подписва договор за отдаване по наем на Културния център на 12 ноември 2010 г. Но на 21 декември организацията-домакин получава нота, информираща я, че представлението се отменя, ефективно нарушавайки договора. На 16 януари, три дни преди представлението, организацията домакин организира пресконфернеция пред китайското консулство в Бусан, и на 18 януари 2011 г. пуска жалба до окръжния съд в Бусан. На следващата сутрин, докато съдът разглежда случая, танцьорите и техническият екип от "Шен Юн" пристигат в театъра Бусан, за да се подготвят за вечерното представление, но им е отказан достъп. Около обяд, решението на окръжния съд да позволи на представлението да се случи, достига до театъра. След нечовешки усилия от страна организаторите, сцената е подготвена за половината от обикновеното време и представлението се състоява пред пълна зала.

Преки доказателства

В миналото, когато китайските консулства правят опити да саботират представленията на Шен Юн, те не признават, че са оказвали натиск на театри, избрани служители или съдебната система на други страни. Но изпращайки два официални документи на KBS Hall в Сеул, този път те оставят преки доказателства за своите намерения.

Решението на съда документира тези манипулативни тактики извън границите на Китай. Те също демонстрират употребата на политическа сила и финансова изгода, за да се цензурира света на сценичните изкуства.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies