адвокат книга мемоар Хонконг

Книга, написана от Гао Джишън, китайски правозащитен адвокат, си проправи път извън Китай и беше публикувана в Тайван.

В 446 страници Гао описва престоя си в затвора между 2009 и 2014 г., когато е освободен и поставен под домашен арест в дома си в северозападната провинция Шаанси, заедно с по-големия си брат, който е фермер. Книгата беше представена в Хонконг на 14 юни 2016 г. от дъщерята на Гао, Грейс Гън.

Гао, армейски ветеран, се прочу с това, че поемаше случаи, които изправяха обикновени граждани срещу силни интереси, защитаваше фермери от изземване на земите им и съдеше полицаи за злоупотреби. Стана един от най-известните адвокати в родината си, но заради защитаването на практикуващи духовното движение Фалун Гонг, изпадна в немилост пред правителството, което затвори кантората му в Пекин през 2005 г.

52-годишният Гао се превърна в критична фигура за комунистическата партия, и прекъсна членството си в нея. Арестуван през 2006 г., той оттегли направените признания, когато го освободиха, и описа злоупотребите, на които е бил подложен от полицията. В началото на 2009 г. Гао изчезна, а китайското правителство не предостави каквото и да било обяснение, с което си спечели гнева на международната общност. След като бе пуснат за кратко от затвора през 2010 г., Гао отново изчезна в полицейски арест, а през 2014 г. бе освободен и поставен под домашен арест.

Затворничеството на Гао беше прелюдия към много по-мащабни мерки срещу правозащитните адвокати под управлението на Си Дзинпин. Масовите арести на правозащитни адвокати миналата година, а този месец обвиняването на един от тях в „подриване на държавната власт“, илюстрират разликата между твърденията за върховенство на закона и практическото му прилагане в Китай.

Гао посвещава близо половината от книгата, чието заглавие в превод от китайски означава „Китай, изправи се през 2017 г.“, на описание на патилата си в ареста и затвора. Разказва обширно как е бил заплашван, бит и удрян с електрошокови палки.

„Той стъпи върху рамото ми и се разнесе жестокият звук на електрошока. Дори го сложи под брадичката ми“, пише Гао за един от своите мъчители. „Чух друг странен звук. Без съмнение, той идваше от мен. Не мога да намеря по-подходящо сравнение: звучеше като куче, настъпано по опашката от своя господар, а други пъти беше като куче, провесено надолу с главата и държано за опашката.“

Християнин, а сега и страстен антикомунист, Гао отделя средната част от книгата на темата: защо китайската комунистическа партия ще падне през 2017 г. За целта той привежда нумерология, дошла в съня му. Последната част от книгата описва Китай след падането на комунизма, когато страната ще бъде демократична и първоначално ръководена от преходно правителство.

На въпроса дали възпламенителното съдържание на книгата ще изложи Гао на още по-голяма опасност в Китай или дори ще доведе до поредно затворничество, Гън отговори, че баща ѝ е подготвен за последствията.

„Баща ми вече е убеден, че няма да дойде в Америка“, каза тя. „Вече е решил, че каквото ще става, ще става.“

Гън добави, че семейството ѝ се притеснява за здравето на Гао. Зъбите му падат и може да се храни само с течна храна, заяви тя пред репортери в Хонконг. Гън не е виждала баща си от изчезването му през 2009 г.

Гън и Алберт Хо, законодател в Хонконг, който организира срещата с репортери, не споделиха как ръкописът за книгата си е проправил път извън Китай. Гън каза, че разговаря с баща си по телефона веднъж на всеки два месеца, и само когато никой от дежурните полицаи не е в дома им. Съпругата и децата на Гао напуснаха Китай през 2009 г., и сега живеят в САЩ.

Гао публикува мемоарите си със заглавие „Един по-справедлив Китай“ на китайски и английски език през 2007 г. Книгата, представена на 14 юни, беше на китайски, но Хо каза, че ще бъде публикувана и английска версия.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies