Уан Кишан

Вестник "Бейжин Таймс" (Beijing Times) съобщи, че ръководителят на антикорупционния комитет, Уан Кишан, обяви началото на разследване на 32 партийни и държавни ведомства на 22 юни т.г.

Списъкът включва Групата за борба с еретични секти (известна още като "Управление 6-10"), Партийния комитет на бюрото за обществена сигурност, Работната комисия "Обединен фронт", Отдела за китайци в чужбина и Министерството на външните работи.

Смята се, че бившият генерален секретар на комунистическата партия, Дзян Дзъмин, използва именно тези партийни органи, за да продължава да осъществява преследването на духовната практика Фалун Гонг в Китай.

Гестапото на Дзян

Фалун Гонг или Фалун Дафа е традиционна китайска система за самоусъвършенстване, която включва пет плавни упражнения и подобряване на характера, следвайки принципите Истинност, Доброта, Търпение. По официални данни през 1999 г. в Китай, с Фалун Гонг са се занимавали около 70 милиона души. Въпреки това, бившият генерален секретар на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин, със своята еднолична заповед започва преследването на Фалун Дафа на 20 юли 1999 г.

По данни на сайта "Мингхуей.орг", повече от 4000 привърженици на Фалун Гонг са загинали след изтезания, а стотици хиляди са в затвори. Реалният брой на загиналите вероятно е много повече поради трудността да се получи информация от Китай, чието тоталитарно партийно управление налага строга цензура над свободата на словото.

Дзян създава „Управление 6-10“, което е специално звено за преследване на практиката в Китай. Въпреки че „Управление 6-10“ тясно си сътрудничи с обществена сигурност и съдебната система, то не е под тяхно ръководсто. След като през 2012 г. президентът Си Дзинпин идва на власт, високопоставени кадри от тези организации заповат да бъдат арестувани един след друг, в повечето случай по обвинения в корупция.

Бившият заместник министър на обществена сигурност и ръководител на „Управление 6-10“, Ли Доншен, е арестуван през 2013 г. и осъден на 15 год. затвор през януари 2016 г.

Бившият министър на държавна сигурност и член на постоянния комитет на политбюро, Джоу Юнкан, е осъден на доживотен затвор на 11 юни 2015 г.

Бившият министър по сигурността и ръководител на „Управление 6-10“ в провинция Хъбей, Джан Юе, е следствен от април 2016 г.

Изнасяне на преследването в чужбина

"Обединеният фронт," Китайското външно министерство и Отделът за китайците в чужбина изнесоха преследването на Фалун Гонг извън Китай.

Групите на „Обединения фронт“ в Хонконг и в Тайван нападат привържениците на Фалун Дафа на обществени места. Отделът на делата на китайците в чужбина следи и създава проблеми на емигриралите привърженици на Фалун Дафа в САЩ.

Но някои ръководители не успяха да се спасят от силата на закона.

Бившият ръководител на „Обединения фронт“, Лин Дзинхуа, е арестуван за корупция през 2015 г., преди годишнината от началото на преследването на Фалун Дафа в Китай. Продължават арестите или оставките на останалите на свобода негови съмишленици и помощници.

Последният пирон в ковчега

След идването си на власт, Си Дзинпин предприема действия, които показват, че не одобрява преследването на Фалун Гонг. Той затваря трудови лагери, арестува много корумпирани служители, които участват в преследването. Китайската прокуратура приема стотици хиляди съдебни искове срещу Дзян Дзъмин, подадени от привърженици на Фалун Дафа.

По този начин новото разследване за борба с корупцията може да доведе до закриването на "Управление 6-10" и спирането на нови арести, и в крайна сметка да сложи край на политическото влияние на Дзян Дзъмин и преследване на Фалун Гонг в Китай.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies