Китай картина

Съвременните психолози и лекари са съгласни с древните китайци, че добрата стойка и правилното положение на тялото се счита за важен фактор за запазването на физическата сила и доброто психологическо състояние.

Според традиционната китайска медицина и философия стойката и походката не са просто физически характеристики, те отразяват характера. От тук се е родила традиционната китайска поговорка: "Стоиш като бор; седиш като камбана; ходиш като вятър; лежиш като лък."

Древните китайци са обръщали сериозно внимание на образованието. Децата се обучавали не само в приложни или теоретични науки, но са заставяни да се занимават с физически упражнения за развиване на самодисциплина, която се проявявала в ежедневното им поведение и реч.

Основните философски трактати като например "Книга на ритуалите" ("Ли дзи") и "Стандарти за добър ученик и дете" в продължение на векове и хилядолетия са служили като китайско ръководство за повишаване на морала и развиване на добри маниери.

Самоусъвършенстването на личността заема централно място в китайската философия, която като цяло е насочена към достигне на духовно съвършенство. Тогава и материалното благополучие идвало по естествен начин, смятали древните китайци. Ето как тези идеи са отразени във възприемането на стойката на тялото, жестове и маниери.

Стоиш като бор

Повечето хора стоят прави през деня. За това тази част от пословицата е на първо място.

В конфуцианската традиция изразът „да стоиш като величествен бор“ означава не само да стоиш изправен, а да имаш стабилна основа, да стоиш уверено, сякаш имаш корени в земята. Да държиш раменете и шията изправени е полезно за вътрешните органи и за тонуса на коремната кухина. Тази стойка дава увереност в себе си.

Лидерът на Китай по време на втората световна война Чан Кайши е съумял да обедини страната в този тежък период на историята. Той е известен със своята горда осанка и акуратни маниери.

От гледна точка на китайската медицина изгърбването създава напрежение в стомаха, червата и гръбначния стълб. Древните китайци вярвали, че някои заболявания се дължат на неправилното разпределение на чи, причинено от изгърбване.

В днешно време има много упражнения за подобряване на стойката. Те могат да помогнат за някои прости навици. Опитайте се да стоите на едно място с изправен гръб по 5 минути на ден, и след известно време ще стане чудо с гръбнака ви. Когато говорите по телефона, притиснете до стената раменете гърба си, и се опитайте да "стоите като бор".

Да седиш като камбана

Добрата стойка позволява да се запази съсредоточеността и вниманието. Твърде удобното положение, например да лежиш отпуснат на диван, кресло или матрак, насърчава разсеяността и инертността.

Високите столове в Китай са се появили през 12 век. До тогава хората са седели на рогозки в поза на колене. Конфуций и учениците му са провеждали беседите си седейки на земята. Който се е изказвал, ставал прав.

Китайската медицина одобрява седенето на колене, като това стимулира сухожилията и служи като профилактика за артрита. Освен това при тази поза гърбът естествено се изправя. Това води до отваряне на канала на чи (жизнена енергия) и води до нормална работа на стомаха, черния дроб и далака.

Разбира се, в съвремието не можем да изхвърлим столовете и да седим на колене. Но има способи как да се запази добрата осанка. Например да се седи накрая на стола, както са правели китайците в последните столетия на имперски Китай. Това помага да се запази тонуса и да се държи гърбът изправен.

Изразът „да седиш като камбана“ не е много ясен, когато се чуе за първи път. Той е свързан с духовни практики. В китайските религиозни практики се използвала статична медитация с кръстосани крака. Тази техника изисквала стабилно положение при седенето и способност да се навлезе в покой, когато няма мисли. Седенето в медитация изисквало едновременно отпуснато и концентрирано състояние - като камбана, която е куха, но притежава голяма сила.

Да вървиш като вятър

Човек се движи решително и целеустремено. Според древните даоистки техники, когато човек освободи съзнанието си от отвличащи вниманието неща, за сметка на отворените канали на чи, може да върви без умора, с естествена увереност и равновесие.

Да лежиш като лък

Китайците са имали стандарти дори за съня. Според Конфуций лежането по гръб е само за покойници. По време на сън хората трябва да заемат удобна поза, която прилича на формата на лък. Крайниците трябва да са присвити, за могат да се отпуснат.

Според древните китайски лекари, когато се спи на една страна, това насърчава оптималната циркулация на чи. Когато се спи на гръб или стомах възниква блокиране на чи.

Традиционното китайско легло е матрак на пода или плоска тухлена печка, наречена Кан. Тя е била популярна в северните райони на Китай. Тухлите се нагряват през деня. Резултатът е твърдо, но уютно легло за зимните нощи.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies