Вашингтон Капитолия конгресмен

Годишният митинг на практикуващи Фалун Дафа и техните поддръжници се проведе на Западната поляна пред сградата на Капитолия във Вашингтон, САЩ на 14 юли тази година. Той премина в приповдигнат и оптимистичен дух. Фалун Дафа извоюва няколко победи през изминалите години, за които участниците, членове на Конгреса на САЩ, няколкократно споменаваха в своите речи и писма. Защитниците на човешките права и верски организации също говореха, изпълнени с надежда.

Никой от изказалите се не бе толкова тържествуващ, колкото Илеана Рос-Лейтинен. Тя представи Вътрешна резолюция 343, която бе приета единодушно на 13 юни срещу насилственото отнемане на органи в Китай. Тя говори първа на митинга.

„Изпратихме послание, високо и ясно към комунистическата партия – настояваме за незабавен край на преследването на Фалун Дафа, настояваме всички практикуващи Фалун Дафа, в затворите и другите затворници на съвестта, да бъдат освободени. Настояваме Китай незабавно да спре нехуманната и неетична практика на отнемане на органи“, каза Рос-Лейтинен.

Рос-Лейтинен каза, че тя и колегите ѝ в Конгреса знаят, че практикуващите Фалун Дафа са безнаказано изтезавани и убивани, а режимът разпространява лъжлива информация срещу практиката.

Посочвайки сградата на Капитолия зад нея, тя каза: „И така, миналия месец, това свято тяло, това тяло, което е символ на свободата, справедливостта и уважението на човешките права, Камарата на представителите призна, че тези зверства наистина се случват.“

2016-07-15-FDIC-Pictures-minghui-falun-gong-dc720-01
2016-07-15-FDIC-Pictures-minghui-falun-gong-dc720-02
2016-07-15-FDIC-Pictures-minghui-falun-gong-dc720-03
2016-07-15-FDIC-Pictures-minghui-falun-gong-dc720-04
Previous Next Play Pause

Митинг се организира за 17 пореден път, за да отбележи датата 20 юли, когато през 1999 г. Китайската комунистическа партия даде начало на кампанията за унищожение на мирната медитативна практика Фалун Дафа. Митингът се е превърнал в една от най-дългогодишните демонстрации, организирани в столицата на САЩ. След митинга, протестиращите пеша достигнаха до Мемориала на Линкълн, където вечерта се проведе бдение със свещи.

Алън Адлър, изпълнителен директор на „Приятели на Фалун Дафа“, както и предишните няколко години, бе водещ на митинга. Той отбеляза, че Резолюция 343, означава, „че истината за насилственото отнемане на органи, базирана на факти, документирани от разследващи“ от последните 10 години, сега е „официално призната“. Адлър добавя: „След приемането на тази важна стъпка, много големи новинарски агенции отразяват новината за отнемането на органи за първи път.“

Той каза, че заради засиления медиен интерес, много американци научават истината, че китайският комунистически режим убива вероятно стотици хиляди китайски граждани заради органите им. Отразяването в медиите ще допринесе за скорошния край на зверствата, каза той.

“Невинни”

Президентът на „Freedom House“, Марк Лейгон заяви, че вижда надежда в развитието на преследването срещу Фалун Дафа. Има доказателства, че местните чиновници по сигурността избират да защитават практикуващи, вместо да ги арестуват. Ако ли пък практикуващите са задържани, те са освобождавани бързо.

Лейгон също споменава скорошните арести на високопоставени служители, свързани с бруталното потъпкване на Фалун Дафа – например бившият шеф на сигурността, Джоу Юнкан, и шефът на Управление 6-10, Ли Дуншън.

Лейгон отбелязва забележителен прецедент. „През юли 2015 г., след множество телефонни разговори, писане на писма и кампании за събиране на петиции, съдия в провинция Шаанси издаде първата присъда "невинен" на практикуващ Фалун Дафа. В последствие той е освободен и му е позволено да се върне в дома си Пекин.“

Въпреки, че подобни пропуквания на преследването срещу Фалун Дафа са добър знак, Лейгон заяви, че това е по-скоро изключение от реалността на продължаващото безмилостно преследване.

60 до 100 хиляди трансплантации годишно

В допълнение на резолюцията на Камарата на представителите, активистите на Фалун Дафа спечелиха още една победа, въпреки че е с горчив привкус. Доклад от наскорошно разследване на Дейвид Килгор, Итън Гутман и Дейвид Матас представя още доказателства за отнемането на органи в Китай.

Докладът изследва трансплантационните програми на стотици болници в Китай, анализирайки приходите им, броя на леглата, тяхното използване, хирургически персонал, програми за подготовка и държавно финансиране.

Той заключава, че от 2000 г., броят на трансплантациите на органи е между 60 и 100 хиляди на година, като основен източник на органи са практикуващи Фалун Дафа. Авторите смятат, че официалните данни от 10 хиляди трансплантации на година прикриват масови зверства.

От 2000 г. между 960 хиляди и милион и половина трансплантации на органи са извършени в страната. Китай до скоро не разполагаше с доброволна програма за донорство на органи. Авторите заключават, че органите идват от практикуващи Фалун Дафа, уйгури, тибетци и християни – всички затворници на съвестта.

Въпреки, че авторите не се нагърбват да дадат прогноза за броя на убитите, те смятат, че в по-голяма част от случаите зад една трансплантация стои едно убийство.

„Насила на операционната маса“

Дейвид Клийвланд, старши адвокат за Католическа благотворителност във Вашингтон, посочи контраста между трансплантационната индустрия в Китай и САЩ. Например в САЩ, близо 3000 души чакат повече от 5 години за черен дроб. В Китай „проблемът е липсата на лекари, не на органи!“ След като пациент си насрочи трансплантация, по-малко от 24 часа преди операцията, затворник е убит и органът е налице.

Д-р Уан Джъюен, президент на Световната организация за разследване на преследването на Фалун Дафа, говори за експлозивния растеж на китайската индустрия за трансплантации от 1999 г. насам, базирайки се на данни на правителството. От 1991 г. до 1998 г. са направени общо 78 чернодробни трансплантации в китайски болници. През последвалите 8 години, след началото на преследването на Фалун Дафа, довело да задържането на стотици хиляди практикуващи, общият брой на чернодробните трансплантации според официалните данни е 14 085.

Уан изрази чувство на неудолетвореност и тъга заради „клането в Китай“. В превод от китайски, той каза: „Докато чета тази реч, вероятно много добри и невинни практикуващи Фалун Дафа са поставени принудително на операционните маси заради органите им. Още много повече са в тайни затвори, изправени пред неописуемата заплаха, всеки момент да станат жертва на насилствено отнемане на органи.“

Твърде изгоден бизнес

Конгресменът Трент Франкс написа в писмо, адресирано до протестиращите: „Хиляди са подложени на най-варварската практика и са загубили животите си, за да могат жизненоважни органи да бъдат иззети и продадени за трансплантации – доходоносен бизнес в Китай.“

Итън Гутман каза, че насилственото отнемане на органи не е история, а продължава с пълна сила. Той посочва, че именно така много болници в Китай печелят голяма част от приходите си.

Конгресмен Дейна Рорабакър заяви, че за пореден път Фалун Дафа е на „фронтовата линия срещу злото“. Той смята, че една от най-злите съществуващи сили са китайските комунисти, управляващи Китай. Той благодари на практикуващите Фалун Дафа, че информират американците и света за манипулирането на информацията от страна на китайския режим. Конгресменът изрази възмущение към някои американци, които вместо да ценят свободата и човешките права, „продължават да пътуват до там, за да правят сделки с режима, който репресира собствения си народ, който убива хора – практикуващи Фалун Дафа, и изкарва пари, продавайки органите на хората, които е убил. Това зло трябва да бъде спряно“, заяви той.

Сюзън Шолте, президент на фондацията Форум за защита, повтори казаното от Рорабакър, че практикуващите Фалун Дафа са на фронтовата линия за спиране на преследването и нарушенията на човешките права в Китай: „Те не са избрали тази битка, но я водят заради непровокираната атака срещу тях от страна на режима.“

Сюзан Бонамичи, член на конгреса, изрази в писмо подкрепата си в борбата срещу насилственото отнемене на органи в Китай. „Тази дълбоко отвратителна практика няма място в едно цивилизовано общество.“

Сенаторът на САЩ, Марко Рубио, отбеляза работа на Конгресно-изпълнителната комисия относно Китай, която председателства: „Ултимативно, Китай не може никога да бъде уважаван докато продължава да подлага своя народ на тормоз, изтезания и репресии и продължава да отказва основни човешки права.“

Много други представители на Сената на САЩ, както и представители на неправителствени организации изпратиха писма в подкрепа на митинга.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies