журналист книга

Безпрецедентен обновен доклад, подготвен от бившия канадски прокурор Дейвид Килгор, адвоката по човешките права Дейвид Матас и американския журналистът Итън Гутман, публикуван на 22 юни т.г., документира как в стотици китайски болници и трансплантационни центрове, които работят от 2000 г. насам, без да вдигат много шум, се извършват между 60 000 и 100 000 трансплантации на година.

Журналист от американската медия "Епок Таймс" (ЕТ - The Epoch Тimes, бел. прев.), базирана в Ню Йорк, разговаря с един от съавторите на доклада, Итън Гутман (ИГ).

(Публикуваме пълния текст на интервюто по-долу.)

ЕТ: - Какво ще кажете за своя нов доклад за отнемане на органи в Китай?

ИГ:- Докладът няма ярко име. Нарекохме го просото „Кървава реколта/Клането: Актуализация“, Много минималистично. Не се опитвам да надмина предишния доклад. Дейвид Килгор и Дейвид Матас написаха „Кървава реколта“ (през 2006 г.). Те работиха над доклада няколко години. Аз написах книгата „Клане“ за седем години. В нея има допълнителна информация към предишните проучвания.

Има много убедителни данни, че в Китай се извършват много повече трансплантации на органи, отколкото претендира Пекин. Китайските власти твърдят, че годишно се извършват 10 000 трансплантации. Но ако се погледне статистиката на отделни болници и центрове за трансплантация - военни болници, държавни болници, малки, средни и големи медицински центрове – какво ще излезе? Най-малко 60 000, а не 10 000 трансплантации. Но реалната цифра отива към 100 000 трансплантации. Китайските власти твърдят, че вече не отнемат органи от осъдени на смърт затворници. В Китай до скоро нямаше доброволно даряване на органи. Доброволното даряване на органи обикновено става между роднини. Например, един роднина дава бъбрека си на друг от семейството.

Тук се усеща централно планиране. В Китай трансплантацията на органи никога не е обявявана публично за „водеща в индустрията“. Въпросите, свързани с трансплантацията на органи явно се решават във висшите ешелони на комунистическата партия.

Това са невероятни цифри, просто зашеметяващи.

ЕТ: На какво се основава изследването? Какви доказателства сте използвали?

ИГ: До източниците е трудно да се получи достъп. Китай крие отнемането на органи за трансплантация. Това е страна, където дискусиите са забранени. Няма нищо по-страшно от тях за китайската комунистическа партия. В резултат, основен източник за този доклад стана „Nurses Weekly“. Това е вътрешно издание, четат го само медици в Китай. Но в някои случаи то хвърля светлина върху броя на трансплантациите и отнемането на органи. Информацията от това издание се използва в дисертации, като вътрешно болничен бюлетин, и в някои по-малко известни сайтове.

Трябваше да пресеем тази информация. Имахме една планина материали от болниците. Получихме много цифри и започнахме да ги изучаваме. Това е подобно на изграждането на сграда тухла по тухла. Можете да ги подредите, да добавите нови, докато не стане една планина от данни.

Планината е поразително сравнение. Защото когато планината е построена, дори ако има свлачище, тя не изчезва. И това е една много висока планина.

Много болници извършват трансплантации, въпреки че някои от тях имат разрешение, а други - не. Тази информация злепоставя китайската медицинската общност, защото броят на трансплантациите е много голям.

ЕТ: Как стигнахте до извода, че органите за такъв голям брой трансплантации са взети от практикуващи Фалун Гонг и други затворници на съвестта?

ИГ: От къде са органите? Не изключвам, че в Китай убиват повече затворници, отколкото се смяташе досега, и че използват техните органи. Но броят на трансплантациите се е увеличил със 600% годишно - от 10 000 на 60 000. И това е минимума. Ако се погледне здравната статистика на Китай, трансплантациите са 90 000. Но само от смъртните присъди не може да се получи тази цифра. Друг източник са затворниците на съвестта. Колко от тях са привърженици на Фалун Гонг? Аз вярвам, че те са по-голямата част от затворниците на съвестта. Но сред неволните донори на органи има и християни, уйгури, тибетци и други групи, които все още не сме идентифицирали.

В предишните разследвания убедително е доказано, че източници на органи са китайските затворници на съвестта. За това сега няма да давам повече доказателства за това.

ЕТ: Какво е главното доказателство за това, че убиват привърженици на Фалун Гонг и други затворници на съвестта заради органите им?

ИГ: За това свидетелстват бежанците, които са успели да избягат от китайски лагери. Там са им правени медицински прегледи и изследвания, за да се определи състоянието на вътрешните им органи. Тези изследвания не се извършват на други затворници. За такива изследвания са съобщавали уйгури, тибетци и християни. Това означава, че те също са потенциални жертви на насилствено отнемане на органи за трансплантация.

Но има и други доказателства. Един от свидетелите, който интервюирах каза, че отнемат органи от практикуващи Фалун Гонг. Отделят затворниците и ги извозват с автобуси от трудовия лагер. Свидетел ми показа къде паркират автобусите – много близо до килията му в лагера, от която ги виждал. Знаех за това и преди. Такива неща се случват. Единственият въпрос е, колко хора стават жертви на отнемане на органи.

Не знам колко практикуващи Фалун Гонг са убити заради органи, защото не знам колко органи вземат от един такъв неволен донор. Най-вероятно отнемат един орган - един черен дроб, или един бъбрек или едно сърце, което е предназначено за трансплантация на пациенти със съвместимост на тъканите.

Но знам също, че от един човек могат да вземат три или четири органа, ако на опашката има получатели с подходяща кръвна група. Това означава, че този вариант също е възможен. За това не може да се каже точният броят на смъртните случаи, по-точно броят на убийствата. Мога само да отбележа, че предишните прогнози са твърде занижени.

ЕТ: В разговори с трансплантолози съм чувал от водещи експерти следното: "Въпросът не засяга само Фалун Гонг. Това е най-обичаен черен пазар на органи." Какво ще кажете за това?

ИГ: Така казват хората, които не познават Китай добре. Такива изявления са направени от тези, които не са си направили труда да прочетат интервюто ми с бежанците. Всички, които живеят в Китай знаят под какъв силен контрол са всички. Някои китайски лекари са се опитали да използват следното извинение: "Това е работа на мафията." Центровете за вземане на органи са ръководени от висши партийни кадри като Уан Лидзюн - протеже на влиятелния китайски политик Бо Силай.

Човекът, който обяснява всичко с черния пазар, е наивен. Това е основният проблем на западните лекари, които имат работа с Китай. Те нямат злонамерени мотиви. Но тези хора никога не разбират Китай, и не разбират с какво се различава той от другите страни, в които те работят. Китай е огромна страна с централизирано управление. Това не е страна от третия свят, където властите не контролират добре положението в страната.

ЕТ: Какво е важно в новия, обновен доклад за тези, които вече са запознати с предишните?

ИГ: В него се заключава, че в Китай ежегодно се провеждат не 10 000, а от 60 000 до 100 000 трансплантации годишно. Това е ужасна бройка, ако се замислите за източника на органите. Невъзможно е да се обяснят тези цифри с осъдените на смърт. Дори ако е развита доброволна система за донорство на органи, тя също не обяснява всичко. Ако обърнете внимание на времето от спирането на сърцето до отнемането на органа, то е много кратко, почти мигновено. Това е отнемане на органи от живи хора. Като правило, ние говорим за Фалун Гонг, но също така и за уйгурите, тибетците и християните. Това са основните жертви.

Не виждам финансови затруднения в центрове за трансплантации или болници. Напротив, разширяват ги в стотици болници в Китай. В техен интерес е отнемането на органи да продължава. Но това е смъртна присъда за горепосочените групи.

Накрая докладът съдържа шокираща информация: от практикуващи Фалун Гонг в шест провинции е взета кръв за анализ направо от дома им. Полицаи пристигат, чукат на вратата и принуждават хората да дадат кръв за изследване. Това се прави, за да се определи тъканната съвместимост. И това се случва в дома им, а не в затвор, не в център за задържане или в трудов лагер.

Когато за първи път чух за това, си мислех: ужасна тактика. Аз не искам да използвам сравнението с Холокоста. Но какво се случва, когато хората започват да се регистрират по даден признак? Не забравяйте историята. Когато нацистите започнаха да регистрират евреите как е завършило това? Може би китайските власти го правят за социален контрол? Но резултатът ще бъде съвсем различен. Вижте докладите на болниците, които се хвалят колко много трансплантации са извършили. Изглежда, че историята се повтаря.

ЕТ: Вие изчислили ли сте броя на убитите след отнемане на органи?

ИГ: Не даваме такава статистика. Не можем да дадем точни цифри, защото не знаем дали отнемат един, два или три органа от един човек. Да се отнемат три органа е малко вероятно, тъй като едва ли веднага могат да се намерят трима пациенти със същата съвместимост на тъканите. Това е трудно да се направи, но е възможно. Поради тази причина не назоваваме точни цифри.

Килгор и Матас предполагат, че между 2001 г. и 2005 г., са отнети 41 500 органи. По-рано аз изчислих, че от 2005 г. до 2008 г. 65 000 привърженици на Фалун Гонг са станали жертви на отнемането на органи. Но сега мисля, че тази цифра е малка. Много малка.

Това не е краят на разследването. Това е междинен доклад.

Но е време светът да се събуди и да обърне внимание на това, което се случва.

Този проблем не е решен. Той се влошава.

Искам да добавя нещо от себе си. Когато написах книгата за отнемане на органи, смятах, че отнемането на органи се е случвало в миналото, че е история. Но сега разбирам, че това не е история. Това се случва днес. И това е ужасно. Надявах се да завърша книгата и да се заема с други изследвания. Но не мога да направя това в тази ситуация.

ЕТ: Каква реакция очаквате след публикуването на книгата?

ИГ: Надявам се, че тя ще промени политиката на Запада. Не очаквам, че Западът ще бомбардира Китай или ще обяви война. Не очаквам, че западните страни ще прекратят икономическите си връзки с Китай. Но може би те ще се опитат да гарантират, че ръцете им са чисти. Ако хората отиват в Китай за трансплантация, това трябва да бъде легално. Никога не поискахме от Конгреса на САЩ или от Европейския парламент данни колко хора пътуват до Китай за трансплантация на органи. Те сами трябва да отговорят на този въпрос. Това не е случай, когато е необходимо да се спазва лекарската тайна. Ако дойдете в болница в САЩ с огнестрелна рана, в повечето случаи полицията веднага ще се заинтересува. Това вече не е чисто медицински проблем. Без значение какво казват хората: "Аз чистих пистолета си и той гръмна случайно." Полицията все пак ще се заинтересува.

ЕТ: Какви са перспективите за решаване на проблема?

ИГ: Отговорност на Китай е, да дава отговори на въпросите. Дори да получим от тях тези отговори ще бъде трудно. Но това е основен тест на нашата епоха. Човечеството няма друг избор, освен да обърне голямо внимание на тази форма на геноцид. Това е нова форма на геноцид. В него участват най-уважаваните членове на обществото - лекарите. Поради тази причина вече не може да се чака.

Това не е история, а съвременност. Говори се за скриване на най-големите престъпления в историята на човечеството. Китайските власти са решили, че е по-удобно да се премахнат всички практикуващи Фалун Гонг, тибетци или уйгури, които са научили за това. Отстраняват ги, за да бъдат унищожени доказателствата и богатите пациенти да си купят органи за трансплантация.

 


 

Този уебсайт използва cookies