прессъобщение медии

Даниел Уан, гражданка на САЩ, се върна от Китай на 9 юли т.г. с празни ръце и разтревожена, че китайското правителство не позволи на баща ѝ Уен Джиуен - един от най-известните практикуващи Фалун Гонг в страната - да напусне Китай, въпреки че е имал валиден паспорт и виза. Уен е освободен от затвора през 2014 г., след като излежава петнадесет годишна присъда, само заради това, че е бил известен като координатор на Фалун Гонг в Пекин.

"След две седмици на денонощно интензивно наблюдение от униформени и цивилни полицаи, най-накрая успяхме да се сдобием с виза за баща ми", казва Даниел (Сяодан) Уан. "Но когато пристигнахме на летището, граничният патрул настоя, че паспортът му е бил отменен. Върнаха ни паспорта след като отрязаха част от него, което анулира всичко, над което работихме в продължение на месеци. Сега сме притеснени, какво ще се случи с баща ми. "

"Грубото отношение на китайските власти към баща ми, е просто неправилно. Той е почти на седемдесет години и напълно невинен и мил човек. След почти две десетилетия на страдание, трябва да му бъде позволено да дойде в САЩ, където да може да се събере със семейството си и да живее един наистина свободен живот. "

През 1999 г. Уен Джиуен е осъден на 16 години затвор след режисиран съдебен процес, показан по телевизията. Той е освободен в края на 2014 г. без много шум и от тогава се опитва да се събере отново с дъщеря си.

Уен многократно е бил обект в международни жалби от страна на чуждестранни правителства и правозащитни групи. Дъщеря му Даниел води кампания от негово име в продължение на 17 години и свидетелства пред Конгреса на САЩ през декември 2013 г. заедно с други дъщери на нашумели политически затворници в Китай.

"В края на краищата, след всичко, на което китайската комунистическа партия е подложили Уен Джиуен и семейството му, осъдително е, че те няма да го оставят на мира и да му позволят да напусне страната. За съжаление, това се вписва в по-широк модел на практикуващи Фалун Гонг, на които паспортите са произволно отнемани или незаконно задържани по летищата ", казва Леви Броуди, изпълнителен директор на Информационен център Фалун Дафа, САЩ.

"Призоваваме правителството на САЩ да окаже силен натиск върху китайските власти, за да удовлетворят Уен с нов паспорт и да му се позволи да пътува до Ню Йорк, за да посети дъщеря си и най-накрая да бъде истински свободен."

Даниел Уан и съпругът ѝ са на разположение за интервюта на телефон +1 646 257 2115

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies