секретар комисия Китай

Като част от мащабна анти-корупционна чистка, инспектори по вътрешна дисциплина в Китайската комунистическа партия (ККП) разследват няколко партийни органа, въвлечени в продължаващите усилия на бившия китайски лидер, Дзян Дзъмин, за унищожаване на медитативната практика Фалун Гонг.

На 22 юни т.г. пекинският "Бейджин Таймс" (Beijing Times) обяви за среща на дисциплинарната инспекция, ръководена от шефа на анти-корупцията, Уан Чишан, където бе обявено решението за разследване на 32 партийни и държавни служби, включително и на още 4, разследвани в миналото.

Една от разследваните организации е „Управление 6-10“. Разследването на "Управление 6-10" и на други органи за разузнаване и шпионаж на партията, играли ключова роля в преследването, идва след разследване на Дзян, неговите синове, присъствието им в Шанхай, както и след резолюция на САЩ, гласувана от Камарата на представителите, която осъжда систематичното отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа от страна на китайския режим.

"Управление 6-10", организация над закона, която наблюдава и организира преследването на Фалун Гонг, изглеждаше защитена от анти-корупционните разследвания, заради факта, че бе създадена по заповед на бившия лидер, Дзян Дзъмин. Струва си да се отбележи, че основен политически компонент от режима на Дзян е взет на мушка от настоящия лидер, Си Дзинпин.

Гестапото на Дзян

Фалун Дафа, още известен като Фалун Гонг, е традиционна китайска практика, която включва упражнения и следване на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Според официално преброяване, поръчано от партията, до 1999 г. близо 70 милиона китайски граждани от всички области на обществото практикуват Фалун Дафа.

Тогавашният лидер на режима в Китай, Дзян Дзъмин, чувствайки се заплашен от популярността на практиката, дава начало на системни репресии срещу практикуващите на 20 юли 1999 г. Minghui.org, сайт, събиращ информация за преследването, има доказателства за над 4000 смъртни случая вследствие на изтезания и малтретиране на практикуващите. Поради трудностите при излизането на информация извън Китай, се вярва, че истинският брой на подобни смъртни случаи е значително по-висок. Смята се, че стотици хиляди са задържаните практикуващи във всеки един момент в Китай.

Според последния доклад относно отнемане на органи, съставен от Дейвид Килгор, Дейвид Матас и Итън Гутман, съществуват доказателства, че до милион и половина души са убити заради органите им. Повечето от жертвите са затворници на съвестта, основно практикуващи Фалун Дафа. Убиването на затворници на съвестта е осъдено от Европейския парламент и Камарата на представителите на САЩ.

За да организира и следи изпълнението на бруталното преследване, на 10 юни 1999 г. Дзян създава "Управление 6-10", официално наречено "Водеща малка група за справяне с проблема Фалун Гонг". Името на организацията по-късно е сменено на "Водеща малка група за предотвратяване и справяне с проблема на еретичните организации", след като ролята ѝ се разширява да включва и други групи. "Управление 6-10" е тясно свързано с апарата за сигурност и правосъдието.

Малко след като Си Дзинпин става партиен лидер през 2012 г. високопоставените кадри на системата за сигурност, ръководещи подобната на Гестапо организация, са арестувани един по един.

Ли Дуншън, бивш заместник-министър на сигурността и шеф на "Управление 6-10" бе арестуван през 2013 г. и осъден на 15 години затвор през януари. Джан Юе, бивш шеф на сигурността и шеф на "Управление 6-10" на провинция Хъбей бе разследван през април.

Бивш шеф на сигурността и член на постоянната комисия на Политбюро, Джоу Юнкан, бе осъден на доживотен затвор на 11 юни 2015 г., ден след годишнината от създаването на "Управление 6-10".

Изнасяне на преследването

Под указанията на Дзян Дзъмин, органите за разузнаване и шпионаж на китайския режим, като отдела „Обединен работнически фронт“, Китайското управление за външни работи и Министерството на външните работи, изнасят преследването на Фалун Дафа извън границите на Китай.

В Хонг Конг, членове на така наречената "Асоциация на хонгконгската младеж", група от мрежата на „Обединен работнически фронт“, станаха известни с това, че разпространяват пропаганда срещу практиката, преструвайки се на практикуващи Фалун Дафа. Групите на „Обединен работнически фронт“ в Хонг Конг и Тайван обиждат практикуващите и ги нападат физически на публични места.

В САЩ, агенти на Китайското управление за външни работи наблюдават и тормозят китайски емигранти, практикуващи Фалун Дафа. Групи на комунистическия фронт постоянно се опитват да сплвашат и да се намесват на практикуващите.

От известно време, лидери на тези групи в чужбина и в Китай получават възмездие.

Ли Хуахун, пълномощен агент на режима, беше арестуван за нападение пред сграда „Пфайзер“ на 42-ра улица в град Ню Йорк по време на парада на Фалун Дафа на 14 май.

Лин Дзихуа, бившият ръководител на отдела „Обединен работнически фронт“, бе арестуван в Китай за корупция през 2015 г. на годишнината от преследването на Фалун Дафа. Политическите му връзки и влияние в партията продължават да бъде отстранявани.

Пирон в ковчега

Откакто зае своя пост, Си Дзинпин направи няколко хода, които загатват, че настоящото ръководство на Китай не е съгласно с репресиите срещу Фалун Дафа. Тези ходове включват затваряне на трудовите лагери, арестуване на корумпирани кадри, въвлечени същевременно и в преследването, приемане на стотици хиляди криминални жалби, подадени от практикуващи Фалун Дафа срещу Дзян, както и помирителни жестове на ключови за преследването дати.

Според някои източници Дзян и синовете му също изглежда са под някаква форма на контрол.

Имайки предвид този контекст, този нов кръг от разследвания на "Управление 6-10" може да доведе до неговото затваряне и нова серия от арести.

Доведени до техните логически заключения, неизбежните антикорупционни разследвания могат да бъдат последния пирон в ковчега на започнатото от Дзян Дзъмин преследване и дори да решат политическата съдба на Дзян.

 


 

Този уебсайт използва cookies