партия пропаганда Китай

Високопоставени китайски служители, участвали в преследването на Фалун Гонг, продължават да са на свобода, докато други са отстранени от заеманите от тях постове. Лиу Юншан, бивш ръководител на Службата за пропаганда (2002-2012) към Китайската комунистическа партия (ККП) все още е на свобода.

Лиу участва в преследването на духовната практика Фалун Гонг в Китай от самото му начало на 20 юли 1999 г. Под ръководството на Лиу се пропагандира омраза срещу практиката в медиите. Разпространяват се истории, че практикуващите нападат хора или че са склонни към самоубийство. В резултат на тази кампания много хора си създават погрешна представа за практиката.

Лиу завършва Централната партийна школа през 1993 г. и става заместник-началник на Службата за пропаганда. Той идва на власт, когато през юни 1999 г. е основано Управление 6-10 и оттогава отговаря за медийната атака срещу Фалун Гонг.

Особено впечатляващо е медийното отразяване на инсценираното самозапалване на площад "Тиенанмън" в Пекин на 23 януари 2001 г. Според Държавната осведомителна агенция „Синхуа", самозапалилите се са петима практикуващи Фалун Гонг, но различни източници, разкриват поредица от неточности. Трудно е да се повярва, че самозапалването на площад "Тиенанмън", което коства два човешки живота, e дирижирано от ККП събитие и е предназначенo да измами хората, за да прикрие причината за масовите арести и изтезания на практикуващите Фалун Гонг.

Около две седмици преди това, Лиу организирал национална конференция в Пекин, за обсъждане на планове, как да се засили преследването на Фалун Гонг. Изминали са 17 месеца от началото на преследването и вече имало съмнения за законосъобразността му.

С помощта на инсценировката на площад "Тиенанмън", Лиу и други негови сътрудници запалват искрата на преследването в цялата страна. Хиляди вестници, списания и телевизионни станции в Китай следват инструкциите на Службата за пропаганда към Управление 6-10 и започват дискриминационна атака спрямо Фалун Гонг. В рамките на шест месеца са публикувани над 300 000 клеветнически статии.

Лиу Юншан е повишен през 2002 г. в министър на отдела за пропаганда.

Лиу не само дава указания на новинарските медии, но и инструктира служителите си, да организират национални фотоизложби, насочени срещу Фалун Гонг.

По указание на Лиу са написани няколко телевизионни драми и различна литература, за да атакуват Фалун Гонг, а анти-Фалун Гонг пропаганда е включена в учебниците.

Лиу участва в изгарянето на литература на Фалун Гонг, забранява положителните изказвания за Фалун Гонг, а чуждестранните журналисти са принуждавани да мълчат.

Лиу принуждава психолози, да разработят стратегии, чрез които задържаните практикуващи Фалун Гонг, да бъдат подложени на промиване на съзнанието, така той се превръща в ключова фигура в репресиите над практиката.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies