китайски агент Сан Франциско

Политическият активист на Сан Франциско, Роуз Пак, наскоро завърнала се в града след дълъг престой в Китай, често е обвинявана в скрити връзки с китайското правителство. Тези обвинения са базирани на няколко инцидента. Например тя отказва на практикуващи Фалун Дафа да участват в годишния парад по случай Китайската нова година в Сан Франциско и обвинения, че манипулира местните избори в полза на интереси, финансирани от Китай.

"Вятър на политическа промяна" отдавна се наблюдава в Сан Франциско, откакто Пекин си постави за цел да купи и спечели влияние в голямата и до скоро предана про-тайванска китайско-американска общност в града. Подозира се, че Пекин е замесен в убийството на про-тайванския лидер на общността в Чайнатаун, Алън Леун, през 2006 г. Името на Роуз Пак често е замесено около подобни разкази за политически интриги.

За Пак отдавна се подозира, че е ключов играч за Пекин в Сан Франциско. Хората, които отправят подобни обвинения, включват практикуващите Фалун Дафа в Сан Франциско, както и градските надзорници Аарон Пескин и Крис Дали. Роуз Пак винаги е отричала да има каквито и да е връзки с Пекин.

Въпреки това, Пак им много специфични и лесно доказуеми връзки с китайското правителство. С китайското си име, Бай Лан, Роуз Пак е чуждестранен изпълнителен директор на Китайската асоциация за обмен (COЕA). Това е организация, занимаваща се с външните въпроси под управлението на Държавния съвет на Управлението за китайски въпроси в чужбина (OCAO) при китайското правителство.

COEA се представя като "неправителствена организация", въпреки че действа като чуждестранна пропагандна агенция на китайската държава и Китайската комунистическа партия. Както политологът Мин Сиа отбелязва: "Партията дава нарежданията и интегрира всички политически организации и институции в Китай."

Ръководството на COЕA е съставено изцяло от служители на Китайската комунистическа партия, представляващи различни правителствени агенции за външни работи и за пропаганда в чужбина. Един от изпълнителните директори на CEOA е Чиу Юенпин, който е и член на Централния комитет на комунистическата партия. Президентът на COEA, Хан Чидъ, е също вицепрезидент на Националния комитет на Китайска народна политическа консултативна конференция (CPPCC) и вицепрезидент на Китайския съвет за насърчаване на мирно национално обединение (CCPPNR).

Както отбелязва анализаторът на Тайван, Дж. Майкъл Коул, тези агенции реализират все по-агресивни пропагандни кампании в САЩ, насочени в подкопаването на американската подкрепа за свободен и автономен Тайван. Както отбелязва Световната организация за разследване на преследването на Фалун Дафа (WOIPFG), тези агенции оперират като част от "глобална стратегия за единен фронт" на комунистическата партия и техните цели включват и преследването на Фалун Дафа извън границите на Китай.

Медитативната практика Фалун Дафа е обявена извън закона през 1999 г., след като практиката добива невиждана популярност, която се интерпретира като заплаха за властта на тогавашния китайски лидер, Дзян Дъмин.

В ролята си на чуждестранен изпълнителен директор на COEA, Роуз Пак посрещна Чиу Юенпин при визитата му в Сан Франциско през февруари 2014 г., след което се появи в специален материал с Чиу за месечно събиране на Националната комисия на CPPCC в Пекин през март. На срещата на Роуз Пак и Чиу Юенпин присъства и Тан Тиеншин, заместник директор на OCAO, който също е високопоставен член на комунистическата партия. Съдържанието на срещата бе съсредоточено основно върху китайските национални интереси и по-специално "запазване и насърчаване на обединението на родината".

Присъствието на Роуз Пак на срещата на Националната комисия бе отбелязана от пекинското Управление за китайски въпроси при Народното правителство, както и от Централния комитет на комунистическата партия на Департамента на Обединения работнически фронт, които работят тясно с агенции като OCAO, COEA, CCPPNR и други, свързани чуждестранни групи, целящи да осигурят глобалното влияние на Пекин.

Роуз Пак преди се е появявала в Пекин за 60-тата годишнина от основаването на Китайска народна република през 2009 г. и за "Петата световна конференция на Асоциацията за чуждестранно китайско приятелство" през 2010 г. Въпреки "приятелското" име на конференцията от 2010 г., това е събитие, водено изцяло от членове на Китайската комунистическа партия и основно посветено на подсигуряването на китайските национални интереси в чужбина, по-специално "подсигуряване на китайското национално обединение и териториална цялост, и пълно обединение на Китай".

Пак също се появява през 2010 г. с множество служители на комунистическата партия, принадлежащи на борда на ръководителите на "Народна асоциацията за приятелство с чужди страни при провинция Гуандун", ръководена от Управление за външните работи на провинция Гуандун.

Про-китайските дейности на Роуз Пак в Сан Франциско включват участие заедно с други "чуждестранни сънародници" в протест срещу Япония под надслов "спасете островите Диаою" през 2012 г. На протеста, заедно с други поддръжници на Китай в Сан Франциско, те "осъдиха злата окупация на островите Диаою от Япония". Протестиращите настояват всички "чуждестранни китайци" да се надигнат и да "защитят родината".

Островите Диаою, известни в Япония като островите Сенкаку, са няколко необитаеми скали, притежание на Япония от над 120 години и не представляват особен интерес за хората живеещи в САЩ. За Пекин обаче те са удобен инструмент за насърчаване на китайския национализъм и отклоняване на вниманието на хората от по-голямата заплаха, която представлява Китай за демокрацията в Тайван.

В ролята си на чуждестранен изпълнителен директор на COEA, Роуз Пак също се появява през декември 2014 г. в събитие по посрещането на китайския генерален консул Луо Линцюен в Сан Франциско. Заедно с Пак, в ролата си на консултант за COEA бе и Чи Хунху, основател и президент на Комисията за насърчаване на обединението на Китай за Сан Франциско (CPRC-SF), чуждестранен клон на CCPPNR в Пекин. Хунху също се появява с Пак при посрещането на директора на OCAO, Чиу Юенпин, в Сан Франциско през 2014 г.

Подобно на Роуз Пак, Чи Хунху има забележителна история от дейности срещу Фалун Дафа в Сан Франциско. Заедно като "обществени лидери", те се противопоставят на участието на Фалун Дафа в годишния парад по случай Китайската нова година. В допълнение към водещата роля в CPRC-SF, Чи Хунху също играе главна роля в организация, известна като "Китайско-американска асоциация за търговия" (CAAC), която изглежда е същата организация, но с различно име. Чиу Юенпин се срещна и с двамата при визитата си в Сан Франциско през 2014 г. Двете организации са се появявали заедно със служители от Китайското генерално консулство в Сан Франциско.

През 2001 г. CAAC заедно със служители на китайското консулство се противопоставиха на регистрацията на група практикуващи Фалун Дафа от Северна Калифорния като религиозна организация с идеална цел. Дзиндзюн Чин, "старецът в червено", арестуван за нападение над практикуващи Фалун Дафа в Чайнатаун в Сан Франциско през 2012 г., преди това беше интервюиран и сниман от китайски блогър в офис на CAAC през 2008 г. Вероятната връзка на CAAC с Дзиндзюн Чин и дейностите срещу Фалун Дафа, включващи и физическо насилие срещу практикуващи, изглежда дават основание за допълнително разследване.

Роуз Пак и Чи Хунху също имат тесни връзки с бившия главен консул, Пън Къю, известен с признанието си на запис, че лично е подстрекавал физически атаки срещу практикуващи Фалун Дафа в Ню Йорк през 2008 г. В китайските медии Роуз Пак и Чи Хунху се появяват заедно през 2004 г. в събития по посрещане на Пън, непосредствено преди той да заеме поста на главен консул в Сан Франциско; през 2006 г. на церемония за издигане на китайския флаг на Националния ден на Китай и през 2007 г. на събитие за изпращане на Пън, преди той да заеме поста главен консул в Ню Йорк.

При всички тези случаи, Пън хвали Роуз Пак, Чи Хунху и другите "чуждестранни сънародници" за техния патриотизъм, тяхната лоялност към политиката за "единен Китай" и съпротивата им срещу независимостта на Тайван. Преди Пън да замине от Сан Франциско, Роуз Пак и Чи Хунху се появяват заедно през 2002 г. на предишна церемония за издигане на китайския флаг на Китайския национален ден с предишния генерален консул, отново промотирайки "любов към родината, Китайско национално обединение и съпротива срещу независимостта на Тайван."

На 1 юни тази година настоящият китайски главен консул, Луо Линцюен се появи на събитие по случай 15-тата годишнина на CPRC-SF. Там той похвали Чи Хунху и неговата група за работата им "за обединение на китайския народ, промотиране на обединението на Китай и съпротива срещу независимостта на Тайван".

Човек почти може да си помисли, че те не смятат Сан Франциско за американски град, а за чуждестранна колония на Народна република Китай – малък старомоден Пекин до брега, с чист въздух, трамваи и коктейли от рак за вкъщи, за удоволствие на корумпираните служители на Китайската комунистическа партия.

Марк Ийдс, автор на статията, е писател и изследовател на Китай и Азиатско-тихоокеанските въпроси в Асоциацията за външна политика. Живял в Шанхай, Китай между 2009 г. и 2015 г., в момента работи в Банкок.


 

Този уебсайт използва cookies