Уан Джъуън Пекин Китай

Силите за сигурност в Пекин са затегнали наблюдението над Уен Джиуен, практикуващ медитативната практика Фалун Дафа и дългогодишен затворник на съвестта, след като му бе отказано да пътува до САЩ.

На 13 август, Уен се завръща в дома си в Пекин от град Гуанджоу и открива четирима агенти по сигурността пред вратата му.

„Когато излезе от къщата, двама от тях го следват и двама остават да наблюдават къщата. Ако отива на пазар го карат в полицейска кола“, пише Джеф Ненарела, зет на Уен Джиуен до „Epoch Times“ в имейл.

68-годишният Уен бе осъден на 16 години затвор през декември 1999 г. заради това, че практикува Фалун Дафа, духовна практика, която е преследвана в Китай от 1999 г. по нареждане на тогавашния комунистически лидер, Дзян Дзъмин.

По време на задържането му Уен е подложен на жестоки изтезания. След освобождаването му през октомври 2014 г., Уен веднага е поставен под интензивно денонощно наблюдение.

През януари тази година, Уен успява да получи китайски паспорт чрез официалните канали и по-късно си осигурява виза за САЩ с помощта на дъщеря си Даниел Уан, която е американски гражданин. Въпреки това, при опита си да отпътува към Хонг Конг на 6 август т.г., паспортът на Уен е скъсан от чиновници на митницата по начин, който го прави невалиден.

Няколко представителя на американското правителство призоваха китайския режим да позволи на Уен Джиуен да напусне страната, за да се присъедини към семейството си в САЩ.

Даниел Уан по-рано каза пред „Epoch Times“, че съпругът ѝ и тя самата, постоянно са тормозени и наблюдавани след срещата в Пекин с баща ѝ миналия месец. В Гуанджоу, при един случай поне 50 китайски агенти по сигурността са следвали семейството.

Човекът зад кулисите

Семейството на Уен вярва, че интензивният тормоз, на който са подложени, както и унищожението на паспорта на Уен в последния момент преди да замине, е дело на мрежата за сигурност и шпионаж, ръководена от бившия вицепрезидент Дзън Чинхун.

Дзън е дългогодишен съюзник на бившия партиен лидер Дзян Дзъмин. За него се смята, че е замесен в назначаването на много от лоялните хора на Дзян на ключови позиции във властта, включително е отговорен и за назначаването на бившия шеф на сигурността Джоу Юнкан. Джоу, който е осъден на доживотен затвор заради корупция, както и Дзън, са яростни поддръжници на преследването на Фалун Дафа, започнато от Дзян.

Дзън Чинхун е подозиран, че е организирал опита за убийство на практикуващ Фалун Дафа в ЮАР през юни 2004 г. Според сайта Minghui.org, който събира информация от първа ръка относно преследването на медитативната практика, наемен убиец стреля по автомобил, управляван от Дейвил Лян, австралийски практикуващ Фалун Дафа и го ранява в крака. Преди инцидента Лян подава документи в съда в ЮАР срещу Дзън, който по това време е на посещение в страната.

Семейството на Уен също вярва, че заради особената чувствителност на случая, издаването на паспорт на Уен Джиуен е било одобрено от високопоставени чиновници в администрацията на настоящия китайски лидер Си Дзинпин. Уен е бил отговорник на Фалун Гонг за Пекин преди началото на преследването на практиката и съдебният му процес е излъчван по телевизията, за да послужи за пример.

В непосредствена близост до ключови дати, маркиращи началото на преследването, като през април и юли тази година, администрацията на Си неколкократно намекна, че режимът може да промени позицията си в бъдеще относно Фалун Дафа.
 

 

Този уебсайт използва cookies