Китай статия

Китайската държавна медия Legal Weekly публикува на 8 октомври информация за практикуващ Фалун Гонг, арестуван за разпространяване на информация за забранената духовна практика.

Това съобщи международната телевизионна станция NTD със седалище в Ню Йорк, критична към комунистическия режим, в репортаж на 11 октомври.

Статията разказва за практикуващ Фалун Гонг на име Дън, арестуван на 17 юли 2014 г. по нареждане на властите в град Хъндун, провинция Хунан. Дън разпространявал многократно компактдискове с информация за Фалун Гонг и преследването в Китай. Полицаи претърсили дома му и конфискували над 200 книги на Фалун Гонг и информационни листовки.

Публикацията е прецедент, тъй като през последните няколко години китайският комунистически режим цензурира каквато и да било информация за Фалун Гонг под предлог, че проблемът с Фалун Гонг е "разрешен". По този начин в Китай се поддържа впечатлението, че преследването на Фалун Гонг не съществува, макар официално практиката да е забранена.

Мнозина поставят под съмнение основанието за арестите на практикуващи Фалун Гонг и кой закон забранява излизането от ареста под гаранция.

"Няма правно основание за осъждане на практикуващите Фалун Гонг, дори с 'доказателства' като книги; тук става въпрос само за граждански права, не за наказателни", коментира Тан Дзитиен, адвокат по граждански права.

"Осъждането и реалното прилагане на присъдата от полицията, прокуратурата, съдилищата и Управление 6-10, са незаконни."

Коментаторът Шин Тиеншин вярва, че сегашният държавен и партиен лидер Си Дзинпин не иска да наследи политиката на репресии срещу Фалун Гонг, инициирана от Дзян Дзъмин. Публикацията на Legal Daily цели да дискредитира умишлено Си Дзинпин за неотдавнашното му предложение за върховенство на закона.

"Кликата на Дзян Дзъмин иска да създаде представата, че Си Дзинпин продължава да потиска Фалун Гонг," казва Шин Тиеншин. "Преследването на Фалун Гонг, на про-демократичните движения и на жалбоподателите са засилени откакто Си Дзинпин пое управлението."

Според Шин Тиеншин, Си Дзинпин иска да покаже на международната общност желанието си да подобри ситуацията с човешките права и демокрацията, но че фракцията на Дзян Дзъмин няма да се откаже лесно.

"Лиу Юншан от групата на Дзян Дзъмин все още оглавява пропагандната система, макар силата на Дзян Дзъмин да отслабва. Управление 6-10, което координира репресиите срещу Фалун Гонг, все още съществува, макар Джоу Юнкан да напусна правната система. Затова преследването все още продължава."

От началото на репресиите през 1999 г., китайската комунистическа партия разпространява лъжлива пропаганда и клевети по адрес на Фалун Гонг. Фалун Гонг е в сърцето на политическата ситуация в Китай и тема, която разделя висшите ешелони в партията.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies