парад Вашингтон Фалун Гонг

Китайската комунистическа партия (ККП) е ангажирана във война срещу свободната информация, засягаща не само хората в Китай, но и хората по целия свят. По-специално, ККП разпространява лъжлива информация и се опитва да прикрива фактите за преследването на медитативната практика Фалун Дафа в страната.

"Репортери без граници" в момента нареждат свободата на пресата в Китай на 175-та позиция сред 183 страни в целия свят.

В момента ККП използва "журналисти", които разпространяват пропаганда и милиони, които работят да цензурират интернет, ефективно контролирайки по този начин това, което по-голямата част от хората смятат, че знаят за собствената си страна. Смятайки, че контролът върху информацията, достъпна за китайската общественост не е достатъчен, ККП също полага значителни усилия да контролира това, което ние, извън Китай, виждаме и вярваме относно събитията, случващи се вътре в Китай.

Нека на кратко да разгледаме някои от тактиките на ККП за контрол над информацията:

Физическо насилие спрямо чуждестранни журналисти

Най-често насилието, упражнявано от ККП, е срещу журналисти от китайски произход. Чуждестранни кореспонденти също са отвличани, бити и незаконно са лишавани от оборудване, докато се опитват да отразят чувствителни за ККП теми. Някои примери са документирани в следната статия от Комитета за защита на журналистите: In China, journalists attacked while covering land dispute.

Ограничаване на локациите за отразяване от медиите

Ако ККП не желае дадена история да бъде отразена, партията просто отбелязва мястото на събитието за недостъпно за журналисти. Тези места варират от големи площи, като целия тибетски автономен район, до само няколко пресечки, където на журналистите им е забранено да влизат.

Отказване и забавяне на журналистически визи

Ако ККП смята, че чуждестранен журналист няма да отразява по благоприятен начин събитията в страната, отговорът на молбата му за виза често може да се забави. ККП също така е известна с това, че отказва визи или гони журналисти от страната. Тази тактика често кара журналистите сами да се цензурират, тъй като знаят, че ако говорят неща, неудобни за режима, могат напълно да загубят достъп до Китай.

Колективно наказание на новинарски медии

Понякога ККП наказва цели медийни компании като отказва визи за всеки от персонала им или блокира достъпа на китайските граждани до интернет страниците им. Това се е случвало на The New York Times, Washington Post, Блумбърг и други новинарски агенции. Този вид наказание създава допълнителен натиск за самоцензура, защото загубата на достъп до китайския пазар може да има значително финансово отражение.

Кибератаки

Без задръжки ККП стартира кибератаки срещу правителства, компании и частни лица. ККП също атакува новинарски медии, за да научи, какво планират да публикуват.

Натиск за спиране на отразяване

Ако режимът научи, че е на път да бъде публикувана неблагоприятна статия, директно ще се свърже с новинарската мрежа за да окаже натиск, историята да бъде спряна.

Разпространение на пропаганда

Според Чън Юнлин, бивш висш дипломат на ККП в Австралия, една от основните му мисии е била да разпространява пропаганда в страната домакин, със специален акцент върху пропагандата срещу Фалун Дафа. Много представители на правителството са били засипвани с подобна дезинформация.

Пропаганда също така се появява и в много от статиите, в които се споменава Фалун Дафа. Когато чужди новинарски агенции публикуват материали, в които се споменава Фалун Дафа, те често включват пропагандата на режима, заради т.н. "балансирано отразяване", въпреки че информацията е измислена с цел да унищожи репутацията на Фалун Дафа.

Китайски новинарски медии

Докато ККП рутинно блокира западни публикации в Китай, гаранциите за свобода на пресата в много демократични страни означават, че вестници, радиостанции и телевизионни станции, управлявани или под влиянието на ККП, работят свободно извън Китай. Държавните медии на ККП с готовност клеветят Фалун Дафа и техни публикации често се предлагат, като част от пакета за кабелна телевизия или по рафтовете на павилионите за вестници.

Забрана на чуждестранни филми

Студията в Холивуд самоцензурират филмите, за да се уверят, че ККП ще позволи прожекциите им в Китай. Според статия в The International Business Times:

„Заради това, че студия стават все по-зависими от продажбите на билети в китайския бокс офис, режисьорите стават все по-склонни да променят съдържанието на своите филми, за да не раздразнят чувствителната китайска цензура. Така Китайската народна република в действителност променя политическия характер на американските филми.“

Тормоз над хора на културата

Базираната в Ню Йорк трупа за китайски традиционни танци, Шен Юн, е подложена на всевъзможни видове атаки от самото ѝ създаване, поради съдържанието на сцени, изобразяващи преследването на Фалун Дафа.

Според уебсайта на Шен Юн www.shenyunperformingarts.org, ККП е направила всичко възможно – от изпълване на градовете на спектакъла с конкурентни представления до саботиране на туристическите автобуси на Шен Юн. Наскоро представление на Шен Юн бе отменено в Корея поради натиск от китайското консулство. Собствениците на театъра, където щеше да се проведе представлението, са били заплашени с прекратяване на партньорските отношения с Китай, което потенциално би им коствало сериозни финансови загуби.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies