държавен секретар прокурор Канада

През 2006 г., базираната в американската столица Вашингтон, неправителствена организация Коалиция за разследване на преследването на Фалун Гонг в Китай помоли известния канадски правозащитен адвокат Дейвид Матас и мен да разследваме на доброволни начала трудните за вярване, но упорити твърдения за насилствено отнемане на органи от последователи на медитативната практика Фалун Гонг в Китай. Резултатите от разследването бяха изнесени в два доклада, както и в публикуваната през 2009 г. книга "Кървава реколта". Данните показват, че само между 2000 г. и 2005 г. в Китай са направени 41 500 трансплантации на органи, като единственото вероятно обяснение за източниците на тези органи е Фалун Гонг.

Основното ни заключение е: "Жизненоважни органи като бъбреци, черен дроб, роговици и сърца биват отнемани насилствено, за да бъдат продадени на високи цени и в много от случаите на чужденци, които в собствените си държави трябва да чакат дълго време за донори на такива органи."

Посочените по-долу два примера сочат, че се провежда нов вид държавно престъпление срещу човечеството:

1. Част от разследването беше да проведем редица телефонни разговори с болници, центрове за задържане и други подобни институции в Китай, представяйки се за роднини на пациенти, нуждаещи се от трансплантация на органи и да питаме дали продават органи на практикуващи Фалун Гонг. Разговорите са записани и преведените скриптове съдържат признания, че определени центрове са замесени в търговия с човешки органи;

2. Проведохме интервю с бившата съпруга на хирург в район Судзятун на китайския град Шънян, провинция Ляонин. Хирургът признава пред жена си, че между 2001 г. и 2003 г. оперативно е извадил роговиците на 2 000 държани в трудови лагери последователи на Фалун Гонг. Той също уточнява, че нито един от оперираните не е останал жив, защото впоследствие други хирурзи са извадили жизненоважни органи от телата, преди последните да бъдат кремирани.

Много последователи на Фалун Гонг, превърнати насила в донори на органи, са отвеждани именно от трудови лагери.

По време на разследването проведохме интервюта с последователи на Фалун Гонг, успели да избягат зад граница и понастоящем живеещи извън Китай. Всички разказват как са били изпращани в центрове с нечовешки условия, оскъдна храна, претъпкани спални помещения, изтезания, задържане до три години след полицейски подписи (без съд и право на обжалване). Затворниците били принуждавани да работят по 16 часа на ден и без каквото и да било заплащане, произвеждайки стоки за западни компании.

Публикуваната през 2014 г. книга "Клане" на американския журналист Итън Гутман, разглежда преследването на последователи на Фалун Гонг, тибетски будисти, уйгури и последователи на домашни християнски църкви, като се съсредоточава върху Фалун Гонг, най-жестоко преследваната духовна практика от 1999 г. насам.

В книгата си Гутман обяснява как е стигнал до цифрата 65 000 насилствено отнети органи от последователи на Фалун Гонг и "между 2 000 и 4 000" от уйгури, тибетски будисти и последователи на домашни християнски църкви само за периода от 2000-2008 г. Всички "донори" са загинали, защото са им отнети всички жизненоважни органи и са продадени на високи цени на богати китайски приемници и "туристи за органи".

През юни 2016 г., заедно с Дейвид Матас и Итън Гутман актуализирахме двете книги с подробна статистика, заключавайки, че годишно в Китай се провеждат най-малко 60 000 трансплантации на органи, което многократно надхвърля представената от китайското правителство цифра от 10 000.

Събраните статистически данни доказват наличието на организирана от правителството мрежа за трансплантиране на органи в огромни размери. Тази мрежа е контролирана чрез държавни политики и финансиране. В нея участват военната и гражданската системи на здравеопазване. Ето някои от заключенията ни:

(1) Източник на най-големия брой органи за трансплантация е умъртвяването на уйгури, тибетски будисти, последователи на домашни християнски църкви и най-вече последователи на Фалун Гонг;

(2) Отнемането на органи в Китай е престъпление, в което са замесени китайската комунистическа партия, държавните институции, системата за здравеопазване, болниците, както и специалисти по трансплантация на органи;

(3) Международната общност трябва да създаде институция за независимо разследване на злоупотребата с трансплантиране на органи в Китай;

(4) Международната трансплантационна общност може да сътрудничи с китайските си колеги само при условие, че са спазени определени условия;

(5) Никоя държава не бива да позволява на своите граждани да пътуват до Китай за трансплантиране на органи, докато Китай не разреши провеждане на пълно разследване на насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта, както понастоящем, така и в миналото.

Израел, Тайван и Испания забраниха на своите граждани да пътуват до Китай с цел туризъм за трансплантиране на органи.

Д-р Якоб Лавий, член на комисията по етика към Трансплантационното общество, бойкотира последния конгрес на дружеството в Хонконг и заяви пред медията "Ню Йорк Таймс": "Аз съм еврейски хирург по сърдечни трансплантации, син на оцелял от Холокоста и не мога да мълча, когато се провежда нов вид престъпление срещу човечеството".

Проф. Мария Фиатароне Синг от медицинския факултет на Университета в Сидни, Австралия, също не крие възмущението си: "Хора, които нямат свободата да дадат съгласието си, не могат да бъдат превръщани в донори на органи..., защото това напълно ги дехуманизира... Както казва поетът Карл Сандбърг, ние трябва "да влезем със собственото си сърце в бурята от човешки сърца и да видим дали някъде в тази буря няма кървящи сърца". Сърцата на практикуващите Фалун Гонг, тибетските будисти, уйгурите и християните в Китай кървят в буквалния смисъл. В качеството си на лекари, ние сме положили Хипократова клетва да не допускаме посегателства, а това означава и да защитаваме онези, върху които са извършени посегателства. Това е най-малкото, което можем да направим от човешка гледна точка".

Междувременно, въпреки декларациите на китайското правителство, че е проведена реформа, докато не се проведе независимо разследване, трябва да се наложи забрана на туризма към Китай с цел трансплантация на органи. Тази забрана трябва да включва и всички, свързани с трансплантациите практики, като: консултации, договори за финансиране, обучение, субсидии за научни изследвания, лабораторни опити и публикации. Трябва да се спре международното сътрудничество с китайски болници и хирурзи, които са били или понастоящем са замесени в неетично отнемане на органи, дори и в случаите, когато това не включва трансплантации. Тази забрана трябва да важи, докато не се проведе щателно разследване и всички настоящи и минали престъпления бъдат разкрити и наказани.

Дейвид Килгор е адвокат по професия. Той е народен представител в Канадската камара на общините в продължение на 27 години. По време на правителството на Жан Кретиен е държавен секретар за Африка, Латинска Америка, Азия и Тихоокеанския регион. Автор е на няколко книги и съавтор на "Кървава реколта", заедно с Дейвид Матас.

 


 

Този уебсайт използва cookies