бивш китайски лидер Дзян Дзъмин

През последните четири години китайският лидер, Си Дзинпин, постоянно търси изгодна позиция, за да се справи със своя предшественик, Дзян Дзъмин, и да сложи край на насърчаваната от него култура на корупция.

След издигането на Си до върховен лидер на Китай, той въведе строги правила, регулиращи живота на елитните партийни кадри. След последния, шести, пленум на китайската комунистическа партия, краят на Дзян изглежда все по-близо.

Неотдавна Си направи крайната си цел още по-прозрачна, като намекна за наличието на отцепнически кадри във висшите ешелони на партията. В същото време, агенцията за борба с корупцията, оглавявана от неговия съюзник Уан Чишан, започна да разследва апарата за сигурност и ключови съдебни органи на режима, вероятно в подготовка за изправянето на Дзян Дзъмин на съд - гледна точка, изразена неотдавна от пенсиониран китайски служител с връзки в умерените среди на партийния елит.

Заявяване на намерение

Усилията на Си Дзинпин да премахне Дзян Дзъмин и влиятелната му политическа фракция са не толкова типична вътрешнопартийна борба за власт, а по-скоро начинание за лично и дори национално оцеляване.

Управлението на Дзян - 10 години като партиен лидер и още около 10 години като задкулисен "кукловод" - е белязано от жестоки репресии и широкомащабна корупция.

Дзян идва на власт през 1989 г., след което демонстрира безмилостност по време на продемократичните протести в Пекин и Шанхай, завършили с кървава касапница. Той позволява развитието на система на непотизъм и обслужване на интересите на тесни бизнес кръгове. По този начин значително обогатява себе си и своите съюзници, за сметка на държавата. След официалното си пенсиониране, Дзян запазва влиянието си, с цел да избегне подвеждане под отговорност за еднолично нареденото през 1999 г. преследване на медитативната практика Фалун Гонг.

За да насърчи държавни служители да арестуват, изтезават и "елиминират" последователи на Фалун Гонг, Дзян обещава повишения и богатство. Много от тях, вече свикнали със станалите стандарт вземане на подкупи и закупуване на постове, участват активно в преследването.

Съюзниците на Дзян в държавни предприятия и държавни медии, като бившият шеф на сигурността, Джоу Юнкан, и Ли Дуншън, се включват в правителството, за да изиграят водеща роля в преследването. Двамата ръководят подобна на Гестапо държавна агенция, натоварена да преследва Фалун Гонг. Джоу Юнкан застава начело на апарата за сигурност на Китай. По негово време бюджетът на силите за сигурност достига 120 млрд. щ.д. (224 млрд. лв.), повече от този на армията.

Но покрай антикорупционната кампания на Си, много от съюзниците на Дзян постепенно са изправяни на съд и са признавани за виновни за злоупотреба със служебно положение, като в обвинителните им актове често са цитирани подкупи на стойност стотици милиони юани. Неофициални данни в китайски чуждоезични медии изчисляват, че общата сума на подкупите, взети от осъдените, вероятно надхвърля няколко милиарда юани, макар че дори тази цифра вероятно е в пъти по-ниска от реалната.

В изявления миналата година, Си намекна, че политическите престъпления на сътрудници на Дзян, като бившите членове на Политбюро, Бо Силай и Джоу Юнкан, и бившите военни заместник шефове, Сю Цайхоу и Гуо Босиун, са по-тежки от огромната им лична алчност. Си също загатна, че съюзниците на Дзян се опитват да "разрушат и разделят" партията, кодово название на опит за преврат.

Държавната новинарска агенция "Синхуа" на 2 ноември цитира Си, който повтори присъдата си: "Изключително малък брой кадри на високо ниво са изпълнени с политически амбиции... формират клики и заговори... стремят се към власт и позиции, и са замесени в други политически конспирации."

Само пет високопоставени партийни служители пасват на описанието на Си: членовете на Постоянния комитет на Политбюро и приближени на Дзян, Джан Дъдзян, Джан Гаоли и Лиу Юншан; политическият съюзник на Дзян и бивш заместник-председател, Дзън Цинхун, както и самият Дзян Дзъмин.

Предстоящи ходове

Уан Чишан, ръководител на агенцията за борба с корупцията, изглежда, полага основите за справяне с последните ключови елементи от фракцията на Дзян.

Според политическия коментатор Ли Тиенсиао, през октомври, са разместени главните вътрешно-партийни инспектори на шест провинции и четири партийни органи - ход, предназначен да подсигури честността на инспекторите чрез отделянето им от техните сътрудници и възможни фракционни мрежи.

След това, на 2 ноември, 69 вътрешни следователи към апарата за обществена сигурност са преминали "обучителни сесии" – ход, който предшества чистка. Агенцията за борба с корупцията е отправила критика към апарата за обществена сигурност миналия месец, намеквайки, че на висшето ръководство му липсва "политическа чувствителност". Министър на обществената сигурност е Гуо Шънкун, който изглежда яростен привърженик на Дзян, издигнат до правителствен пост от държавно дружество, също като Джоу Юнкан.

Също на 2 ноември, агенцията за борба с корупцията обяви, че разследва 27 партийни органи и ведомства, включително централната партийна школа, държавната китайска централна телевизия, няколко държавни медии, както и Върховния народен съд и Върховната народна прокуратура.

След проверката на висши училища за обучение на партийни кадри и партийни медии, Лиу Юншан, президент и началник на пропагандата в централната партийна школа, е получил предупреждение. Миналия юни, пропагандният апарат също получи сурова оценка от агенцията за борба с корупцията.

Любопитно е, че разследванията на първите два висши правни органа на партията са следени с интерес от над 200 000 китайски граждани и последователи на Фалун Гонг. Те са подали жалби срещу Дзян Дзъмин за престъпления срещу човечеството. Вълната от оплаквания стана възможна след правна реформа през май 2015 г., според която съдът е длъжен да приеме и признае подобни жалби като правна документация.

Как ще свърши всичко

Огромният брой граждански жалби срещу Дзян за репресии срещу Фалун Гонг, в крайна сметка, може да се превърне в официална причина за изправянето му на съд, според Син Дзилин, бивш служител в областта на отбраната.

"Когато партията реши да се справи с Дзян Дзъмин, това няма да стане чрез личната власт на 'основния' лидер, Си Дзинпин, а по-скоро през конституцията и закона", каза Син пред радио "Саунд ъф Хоуп" на 1 ноември.

Син също предполага, че за Дзян може да бъде създаден "специален съд", предвид размера на престъпленията му, които включват насилствено отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг.

Според Син, Дзян вероятно ще бъде изправен на съд преди 19-ия партиен конгрес, който ще бъде важен преходен момент за лидерството в страната. Така на Дзян няма да бъде позволено да "се меси в политическото бъдеще на страната".

 


 

Този уебсайт използва cookies