коледна украса

В навечерието на новогодишните празници, настроението е приповдигнато, а улиците и къщите са богато окичени със светеща украса. За жалост, тази уютна атмосфера е подпомогната в голяма степен от робски труд в Китай.

Много от празничните декорации: гирлянди, играчки, подаръчни торбички и други, често са произведени от затворници в центрове за задържане в Китай, подлагани на жестоки наказания, ако не покрият дневната си квота.

Много затвори и центрове за задържане са всъщност фабрики, където се произвеждат различни стоки в огромен брой отдели. Това са незаконни институции, отвъд досега на правозащитни адвокати, журналисти, ООН, неправителствени организации и за роднините на задържаните.

През 2013 г. китайските власти решиха да затворят системата от трудови лагери. Има данни обаче, че вместо да бъдат ликвидирани, трудовите лагери са трансформирани в центрове за промиване на съзнанието на китайски дисиденти, в това число последователи на духовния метод Фалун Гонг.

Между 200 000 и 2 милиона последователи на Фалун Гонг са държани в системата от центрове за задържане и трудови лагери в Китай. Там те са принуждавани да полагат робски труд до 20 часа на ден. Тези, които отказват, са бити, измъчвани и лишавани от храна и сън. Произвежданите стоки: коледна украса, детски играчки, пръчици за хранене, пантофи, облекла и много други, са продавани в магазини по цял свят.

Към 2006 г., броят на трудовите лагери е 340, с капацитет 300 000 работници, основно затворници на съвестта. Най-малко половината от затворниците в трудовите лагери са практикуващи Фалун Гонг, по данни на правителството на САЩ от 2007 г. Всеки гражданин на Китай може да бъде държан до 3 години в трудов лагер без съд и присъда.

По-долу е публикувано на 21 декември 2016 г. от "Вашингтон Поуст" интервю с Чън Гуанчън, китайски правозащитен активист и автор на книгата "Босият адвокат: борбата на един слепец за справедливост и свобода в Китай". Чън е преподавател в Американския католически университет, изтъкнат старши преподавател по човешки права в Института Уидърспун и старши консултант по човешки права и справедливост във Фондация Лантос.

"След като прекарах над четири години в затвори и центрове за задържане, и след като разговарях с много приятели, колеги и правозащитни активисти били в подобна ситуация, за съжаление съм добре запознат с това какво се случва в тези така наречени превъзпитателни учреждения в Китай.

Що се отнася до коледните светлини, от затворниците се изисква да произвеждат 200-300 гирлянда на ден. В някои места, изискването не е за брой гирлянди, а за брой лампички прикачени към всеки гирлянд. Затворниците са принуждавани да работят усилено от 10 до 15 часа на ден, а понякога и до късно през нощта. Работното натоварване по начало е много по-голямо от нормалното; натискът за покриване на квоти е толкова силен, че хората често пропускат да идат до тоалетна.

Онези, които са достатъчно смели да не се подчинят на заповедите да извършват незаконен труд, са подлагани на различни видове мъчения, като 'окови прегръдка' (ръцете и краката са оковани заедно, тялото е свито в пълзяща позиция) или 'висящи окови' (двете ръце са вдигнати високо и оковани за корниз на прозорец) или 'приклякане на пода' (двете ръце са оковани за метален мост на пода) или 'спиране на храна', 'седене с бой' и други изтезания. Разнообразието им е огромно. Наказанията може да траят с дни или седмици. Щом започне, мъчението не спира лесно.

Нещо повече, затворнически надзиратели може да поръчат на доверени 'работни единици', както ги наричат затворниците, да извеждат непокорни задържани на двора, да им свалят панталоните, да ги повалят на земята и да затискат главата и крайниците им. После, пред всички, работната единица ще налага жертвата по голия гръб с кожен колан или гумена палка. При всеки удар, жертвата се свива и гърчи от болка.

Подобни случки обикновено приключват по два начина. В единия, провинилият се е неспособен да издържи на болката и, докато плаче и крещи, моли за милост, и се съгласява да сътрудничи. В другия, на мъчителя му дотяга, т.е. изморява се, тъй като побоят изисква физическо усилие. Това е моментът, в който надзирателите започват да търсят дори по-ефективни начини да причиняват болка.

В по-голямата си част, заворниците в центровете за задържане в Китай не са преминали през съдебен процес – те са само заподозряни. Китайското и международното право са изключително ясни, че такива задържани не са престъпници и не могат да бъдат принуждавани да извършват труд. Законите регулиращи затворите са също ясни, а именно, че всеки положен труд трябва да се придържа към стриктни разпоредби за продължителност, почивки, условия, т.н.

Но в континентален Китай днес, затворниците в болшинството центрове за задържане са принуждавани да полагат труд, а работните условия в затворите биха били окачествени като незаконни, по всички критерии. Това подхранва сенчеста икономика, където стоки произведени с насилствен труд са пускани в 'истинската' икономика и зад граница, обогатявайки и поощрявайки затворнически служители по цялата верига да поддържат практиката на насилие, секретност и отричане.

Някои хора ми казаха: ‚Все пак това е Китай‘, сякаш просто трябва да приемем, че случващото се там няма връзка с нашия удобен, свободен живот тук в Америка. Америка, която познавам, е по-добра от това.

Ако нашата радост е несъзнателно подхранвана от страданието на другите, значи, че имаме проблем в системата, който трябва да разгледаме. Ако промоционалните покупки за празниците са краен продукт в мрежа от корумпирани затворнически надзиратели, служители и партийни чиновници, които продават на чуждестранни корпорации, които от своя страна не задават неудобни въпроси от страх да не изпуснат добра сделка, трябва да предприемем мерки. Трябва да изискаме повече от нашите представители в правителството и от компаниите, чиито стоки купуваме. За щастие, в САЩ, където можем да говорим открито, имаме силата да направим света по-добро място за всички.

Никой от нас не иска радостта покрай празниците да бъде помрачена от потта и болката на затворници извършващи робски труд на другия край на света. Призовавам всички читатели със съвест да не купуват стоки произведени в държави управлявани от диктаторски режими."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies