Анастейша Лин Мис Свят

Анастейша Лин, кралица на красотата и правозащитен активист за прекратяване на масовото насилствено отнемане на органи извършвано от китайския режим, проговори, след като беше направен опит гласът ѝ да бъде заглушен.

Мис Канада за 2015 г. и 2016 г. каза, че китайската комунистическа партия убива последователи на духовния метод Фалун Гонг заради органите им, след началото на репресиите срещу Фалун Гонг през юли 1999 г. Известен още с името Фалун Дафа, методът представлява традиционна китайска медитативна дисциплина.

В интервю за ЕнБиСи, Лин, 26 г., разказа как организаторите на конкурса Мис Свят, в който тя участва тази година, са се опитали да ѝ попречат да говори с медии, след като тя ги уведомила за своите намерения с текстови и електронни съобщения.

Междувременно, от Мис Свят не позволиха на Лин да се срещне и разговаря с представители на Държавния департамент на САЩ относно тормоза над баща ѝ, който живее в Китай. Според медията Ню Йорк Таймс, Лин не е била допусната до премиерата на документалния филм "Кървящо острие", в който тя играе главна роля. Героинята ѝ е последовател на Фалун Гонг и жертва на насилствено отнемане на органи. Все пак накрая Лин получи позволение да присъства на премиерата.

"Участвам в Мис Свят, за да говоря за каузата, която защитавам. Мотивацията ми никога не е била да взема короната", каза Лин пред новините на ЕнБиСи.

"Целта ми бе да говоря от името на онези, които не могат да бъдат чути. Сметнах, че Мис Свят е добра платформа, за да бъде гласът ми чут. Но както се оказа, гласът ми беше заглушен през последните две седмици." (оригиналната статия е публикувана на 26 декември 2016 г., бел.ред.)

По отношение на насилственото отнемане на органи в Китай, независимите разследващи Дейвид Килгор (бивш канадски депутат), Дейвид Матас (международен правозащитен адвокат) и Итън Гутман (разследващ журналист и автор), издадоха доклад, който разкрива, че държавни здравни институции в Китай имат капацитета да извършат между 60 000 и 100 000 трансплантни операции годишно през последните 16 години, или общо между 960 000 и 1.6 милиона трансплантации.

"Крайното заключение на този доклад и на цялата ни досегашна работа е, че Китай е въвлечен в масови убийства на невинни хора", каза Матас през юни.

Голяма част от жертвите на насилствено отнемане на органи са последователи на Фалун Гонг, смятат тримата изследователи.

По-рано през декември, медията Епок Таймс научи чрез приятели на Мис Канада, че до 14 декември, организаторите на Мис Свят са отказвали да ѝ дадат позволение да говори с медии, и че са я заплашвали с дисквалифициране, ако го направи, цитирайки клауза в договора между участниците в конкурса и организацията Мис Свят.

Ли каза за ЕнБиСи, че е научила, че от Мис Свят се опитват да я заглушат заради китайски корпоративни спонсори.

"Беше много трудно. Почти се бях отказала", каза тя. "Но знаех, че китайците ще гледат шоуто, затова реших, че трябва да продължа до края.“

Джулия Морли, директор и говорител на Мис Свят, каза за ЕнБиСи: "Мога да ви кажа абсолютно честно, че г-ца Лин не е била спирана за каквото и да било."

Китайският режим също оказа натиск върху бащата на Лин, който живее в Китай.

"Няколко дена преди финалите на конкурса, той ми изпрати текстово съобщение, в което ми каза, че повече не издържа", каза Лин пред ЕнБиСи. "Той е много отчаян. Именно това беше най-трудното ми изпитание по време на конкурса: да знам как се чувства баща ми и да не мога да говоря с медиите."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies