Австралисйи парламент Камбера

Двама канадски адвокати се срещнаха с депутати в австралийския парламент на 21 ноември 2016 г., за да подпомогнат приемането на резолюция, призоваваща Китай да спре незабавно практиката на насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта.

Дейвид Килгор, бивш прокурор и държавен секретар на Канада за азиатско-тихоокеанския регион, и Дейвид Матас, защитник на човешките права, твърдят, че са събрали неоспорими доказателства, че в Китай се извършват между 60 и 100 хиляди трансплантации годишно.

Те смятат, че единственото правдоподобно обяснение за това как Китай се сдобива с толкова много органи е, че те са добивани насилствено от последователи на духовния метод Фалун Дафа, уйгури, тибетски будисти и християни, макар че за това двамата нямат преки доказателства.

Подобни твърдения има от много години, макар че все още не са напълно потвърдени. Това е заради непрозрачната съдебна система в Китай, която прави подобни разследвания на практика невъзможни. Китай, от своя страна, твърди, че е реформирал системата като не използва органи от екзекутирани затворници. Освен това режимът посочва доста по-занижен брой извършени годишни трансплантации – 10 057. Въпреки това, много наблюдатели имат съмнения в ефекта и пълнотата на тези реформи, а и китайската страна все още не е предоставила правдоподобно обяснение откъде идват органите, използвани при трансплантации.

Камарата на представителите на САЩ прие резолюция през юни миналата година, призоваваща Държавния департамент да докладва ежегодно на Конгреса на САЩ за прогреса по създаване и прилагане на закони, отказващи визи на хора, свързани с насилствено отнемане на органи. Резолюцията също така осъжда преследването на духовното движение Фалун Дафа, обявено за незаконно от китайския режим през 1999 г.

Китай нарече твърденията на Конгреса "безпочвени обвинения".

Европейският парламент прие подобен документ през юли 2016 г., призоваващ за независимо разследване на "продължаващи, правдоподобни доклади за систематично, организирано от държавата, насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта" в Китай.

Килгор коментира, че австралийското правителство трудно приема доказателствата за масово насилствено отнемане на органи в Китай. Основна причина за това, според канадския адвокат, са тесните икономически връзки между Китай и Австралия, като Китай е най-големият търговски партньор на страната.

"В Австралия изглежда се сблъскваме с най-силен скептицизъм", коментира Килгор.

Килгор и Матас публикуват за първи път своя доклад, за отнемане на органи в Китай, през 2006 г. Докладът става основа за книгата им от 2009 г. "Кървава реколта".

На 20 ноември, по време на изслушването на Килгор и Матас пред група депутати от различни политически партии, близо 200 симпатизанти на Фалун Дафа се бяха събрали пред сградата на парламента в Канбера, за да апелират за прекратяване на насилственото отнемане на органи.

Крейг Кели, австралийски депутат, разкри, че смята да придвижи законопроект, осъждащ насилственото отнемане на органи, който да бъде представен пред Камарата на представителите в началото на 2017 г. Първоначалната версия включва настояване Китай незабавно да спре насилственото отнемане на органи.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies