отнемане на органи трансплантация

Китай е световен лидер в трансплантациите на органи, но откъде идват всички тези сърца, черни дробове и бъбреци? Питър Пофам, автор и журналист, се срещна с кралица на красотата, която си е поставила за цел да разкрие една ужасяваща истина.

Анастейша Лин е Мис Канада за 2015 г. и 2016 г. и даровита актриса. Въпреки това, едва ли скоро ще гледате в мултиплекса близо до вас новия ѝ филм "Кървящото острие".

Увлекателният трилър, чието действие се развива в Китай, разказва шокиращата история на млада китайска съпруга и майка (в ролята Лин), която е арестувана от дома си и измъчвана в таен затвор. Накрая става жертва на търговията с органи. Тайната търговия с органи в Китай – принудителното премахване на бъбреци, черни дробове и сърца от десетки хиляди политически затворници, което води до тяхната неизбежна и бърза смърт - никога не е получавала подобно отразяване на лента. И ако зависеше от режима в Китай, прожекциите нямаше да бъдат много, тъй като филмът вдига завесата, покриваща мръсната тайна на Китай.

Китай е най-голямата страна в света по трансплантации на органи. Азиатската страна отдавна е изпреварила предишния световен лидер - САЩ. В Китай има 712 клиники за трансплантации, много от които изживяват невиждан растеж през последните три години. Западни експерти смятат, че там годишно се провеждат до 100 000 трансплантационни операции. Но откъде идват органите?

В западния свят, проблемът със снабдяване с органи за трансплантация е решен с дарение на органите от починали хора. Но в Китай съществува дълбоко вкоренена културна традиция, според която органите трябва да бъдат погребани или кремирани непокътнати. Доброволни донорски центрове се създават в Китай през последните пет години, но те имат ниска ефективност. Итън Гутман, водещ разследващ на търговията с органи в Китай, заявява: "Разследващи провеждаха телефонни разговори с тези места всеки ден, представяйки се за доброволни дарители на органи. На едно място, служителите казаха, че имат 20 доброволци, на друго 3; трети ни казаха, че сме първият им клиент... Става въпрос за Китай, в тези градове живеят милиони. Никой не го прави, никой не се отзовава доброволно."

В ранните години на трансплантациите на органи в Китай, всички органи идват от осъдени на смърт затворници. Но тази практика провокира широко възмущение и отвращение извън страната, и така миналата година бе обявено, че е прекратена. И макар доброволните донори да са оскъдни, програмата за трансплантации процъфтява с десетки хиляди операции, извършвани всяка година. Откъде идват тези бъбреци, черен дроб, сърце и роговици?

Отговорът е толкова прост, колкото е ужасяващ. Разследващите този въпрос в продължение на много години нямат съмнение, че по-голямата част от органите са взети от политически затворници, задържани незаконно, необвинени и неосъдени за престъпления. Такива хора често са държани в изолация, без знанието на техните семейства. Те умират по същия начин: никой не е информиран за тяхната смърт; погребват ги в необозначени гробове, забравени от света.

Подобна практика на отнемане на органи от екзекутирани затворници не е новост в Китай: шепа лекари, които са били свидетели и дори са участвали в тези тайни операции, вече са дали ярки, ужасяващи показания за тях. В началото, жертвите са основно уйгури, мюсюлманско население в Синдзян, северозападен Китай. Хиляди от тях са задържани като дисиденти. Много други жертви на отнемането на органи са тибетци, също обявени за дисиденти. Трета група жертви са последователи на, така наречените, домашни християнски църкви. Те практикуват религията си незаконно, далеч от очите на комунистическите власти.

Но най-голямата група жертви са последователи на Фалун Гонг, нео-будистка група, която възниква през 1990 г. и бързо придобива необикновена популярност. До края на това десетилетие, групата, чието мото е "Истинност, Доброта, Търпение", има 70 милиона последователи в цялата страна, малко повече от членовете на комунистическата партия.

И не само, че броят на последователите е огромен. Фалун Гонг се практикува от членове на партията, дори от управляващото Политбюро: източник твърди, че шест от седемте членове на Политбюро са имали близки роднини, които следват медитативната практика.

На Запад, Фалун Гонг понякога е наричан култ, но методът не се вписва в която и да било западна категория. Твърдо аполитичен, Фалун Гонг е смесица от будистки и даоистки идеи, комбинирани с традиционни бавни физически упражнения. Но от гледна точка на комунистическата партия, бързият растеж, огромният брой последователи, способността да спечели сърцата на висши комунисти и отхвърлянето на материалистическите убеждения на комунизма, правят практиката тежка контрареволюционна заплаха. Така, през юли 1999 г., ръководството на партията започва ожесточена кампания за нейното ликвидиране.

Скоро стотици хиляди последователи са задържани и пратени в стотици лагери за принудителен труд без съдебен процес или обвинение. Дълги години те представляват около половината от общия брой задържани там. Смята се, че между половин милион и един милион поддръжници на Фалун Гонг са държани в тези лагери във всеки един момент.

Няма официални документи за тяхното задържане; тъй като мнозина отказват да разкрият името си, за да защитят семействата си, те на практика изчезват. И точно това е намерението на властите. През август 2000 г., една година след началото на репресиите, министерството на обществената сигурност дава нареждане в цялата страна Фалун Гонг да бъде изкоренен в рамките на три месеца. Значението на тази заповед е формулирано през 2003 г. Местните партийни служби са информирани, че "няма законови ограничения за третирането на практикуващите Фалун Гонг" и че "смъртта на практикуващ Фалун Гонг в резултат на побой е нищо и да се брои като самоубийство; тялото директно да бъде кремирано без разследване и идентифициране на лицето".

С други думи, местните власти имат картбланш да правят каквото сметнат за необходимо, за да унищожат тази заплаха за монопола на властта на комунистическата партия. Заповедта за изкореняване на Фалун Гонг става мощен двигател за трансплантационната индустрия в Китай.

Използването на органи на осъдени на смърт престъпници отдавна е заклеймено от Запада, заради етични съображения. Те не са в положение да направят доброволен избор за дарение на своите органи след смъртта си. Според д-р Шао Дзян, оцелял от кръвопролитията на площад "Тянанмън" през 1999 г. и сега живеещ в Англия: "Когато си в затвора, осъден на смърт и служител на правителството те попита: искаш ли да дариш органите си? Мислиш си, че може би така ще е по-добре за семейството ти, или може би ще получиш добра храна, преди да умреш... доста е трудно да се прецени дали сте истински доброволец." Освен това, близо половината осъдени на смърт страдат от хепатит, което прави органите им безполезни за медицината; други са наркомани или алкохолици, или страдат от хронични заболявания. Повечето техни органи са безполезни.

Нещата стоят по друг начин със стотиците хиляди практикуващи Фалун Гонг, задържани в трудови лагери. Следвайки предписанията на практиката, те не пушат, не пият и не вземат наркотици. Затова органите им са идеални за трансплантация. Освен това не съществуват документи за техния арест, не се знае местонахождението им, задържани са за неограничено време - и централният офис на комунистическата партия повтаря безброй пъти: "няма законови ограничения за начина на третиране на практикуващите Фалун Гонг". Така започва скрит Холокост в Китай. Информацията за масовите убийства на практикуващи Фалун Гонг заради органите им не е нова. Специализирани разследващи събират всяко доказателство, до което могат да достигнат в продължение на над 10 години. Благодарение на тези усилия в момента са събрани огромен брой свидетелства. Но представете си трудностите, които биха съществували при установяване на фактите за Холокоста, ако Хитлер беше на власт.

Дори и без дългата сянка на Международния наказателен съд в Хага, никой държавен глава, колкото и да е чудовищен, не би искал да бъде описван като масов убиец. Същото важи и за всички негови подчинени, хилядите замесени в процеса. Всеки има отлична причина случващото се да остане тайна. И естеството на престъплението - включващо незаконно задържане, таен затвор в лагери, недостъпни за външния свят, както и изхвърлянето на трупове без церемонии - всичко това прави изключително трудно получаването на физическо доказателство.

Но има растяща планина от доказателства, включително показания на лекари, отвратени от преживяването по изваждане на органи от невинни хора, все още живи в момента на операцията (често органите се изваждат, докато човекът е жив, защото това понижава рисковете за пациентите, получаващи органа). Въпреки това, финансовата и политическа мощ на Китай успяват да попречат на международната общност да търси отговорност. Чудовищните престъпления продължават ненаказани.

Може ли една кралица на красотата да помогне това да спре? Анастейша Лин, която се мести от Китай в Канада с майка си, когато е 13-годишна, със сигурност се надява това да е така. "Аз наистина се опитвам да повиша осведомеността относно този проблем", казва тя. "Хората са по-възприемчиви към кралици на красотата и известни личности." Когато се състезава за короната на Мис Свят във Вашингтон през декември 2016 г., тя успява да говори с медии и да участва в премиерата на филма "Кървящото острие", въпреки наложената ѝ цензура.

Самата тя практикува Фалун Гонг и е наясно с цената, която трябва да плати, за това, че се изправя срещу китайския Биг Брадър. "Загърбих филмовата си кариера, загърбих безопасността на семейството си, семейните ми отношения пострадаха, защото искам да постигна това", казва тя. "Кариерата вече не е моята цел. Искам да направя всичко възможно, за да спрат убийствата на хора."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies