Анастасия Анастейша Лин Мис Свят

След като Китай отказа виза на Анастейша Лин за участие в "Мис Свят" през 2015 г., канадската кралица на красотата направи втори опит миналия декември във Вашингтон, САЩ.

Канадката нямаше илюзиите, че може да спечели короната. Тя беше доволна, че ще може да се качи на сцената на "Мис Свят", събитие, излъчвано по телевизиите по цял свят, включително и в родния ѝ Китай, където нейният баща е тормозен и ограничаван да напуска страната. Тя се появи на екрана за цели 6 секунди. През останалата част от шоуто, я поставяха в сянката на тълпата участнички в конкурса или я избутваха в ъглите на сцената.

"Беше твърде наивно да смятам, че баща ми ще може да ме види", каза Лин.

Лин изглежда малко огорчена, но пък и има добра причина за това. Краткия момент на екрана тя извоюва с месеци тренировки и репетиции, но най-болезнено за нея бе мълчанието, към което трябваше да се придържа.

Младата жена разказа, че по време на конкурса е била поставена в комуникационна блокада и са ѝ забранили да говори с журналисти. Според специалисти, подобни мерки са част от налагаща се тревожна тенденция при западните компании да си сътрудничат с Китай за заглушаване на критиците на режима.

Директорът на "Мис Свят", Джулия Морли, каза, че организацията е направила "най-доброто, за да подпомогне Лин, и не е предприемала каквито и да било мерки да ѝ попречи да прави каквото поиска."

Добра малка комунистка

Лин, 26 г., е родена в провинция Хунан в Китай. Като дете тя носи иконичната червена връзка на Младите пионери и дори дава клетва да се "бори за каузата на комунизма".

Едно от задълженията ѝ в държавната младежка организация е да гарантира, че другите деца гледат предавания с пропагандата, която по това време е вече насочена срещу Фалун Гонг.

Духовното движение, базирано на древни китайски медитативни бойни изкуства, с общо название цигун, придобива огромна популярност през 90-те години на миналия век, с 30 милиона последователи до края на десетилетието, според данни на Държавния департамент на САЩ. През 1999 г. след като близо 10 000 последователи на Фалун Гонг се събират на мирна демонстрация в Пекин - най-големият масов протест в китайската столица след кръвопролитията на площад "Тянанмън" десет години по-рано - движението е забранено и започва преследване срещу неговите последователи. Чак когато Лин се мести да живее в Канада, "разбира, че това, което ѝ е било казано в Китай, е напълно различно от реалността."

"Не започнах като активист", споделя Лин.

Като тийнейджър, тя се фокусира върху актьорско майсторство и работата си на модел, а после учи театрално майсторство в Университета в Торонто. Там с нея се свързва китайски продуцент, който я кани да играе роля на ученичка, убита по време на земетресението в Съчуан. По време на бедствието умират хиляди деца, в резултат на лошо строителство на училищни сгради, които се срутват върху тях.

"Той ми каза, че не могат да намерят никого, който да играе ролята, тъй като темата е твърде чувствителна", спомня си Лин. "Аз веднага приех възможността."

След което, тя е затрупана с подобни предложения: "В един момент наистина имах монопол върху този тип роли."

По същото време започва да участва в конкурси за красота, за да придобие известност и повече опит пред камерата. Така се класира трета в "Мис Канада" през 2013 г., а през 2015 г. печели конкурса.

Тогава започват и неприятностите.

Блокирана

Като кралица на красотата на Канада, Лин печели право да участва в "Мис Свят" 2015 г. Събитието се провежда в Саня, Китай. С приближаване на събитието обаче, молбата ѝ за виза не получава отговор и до края тя остава в неизвестност дали ще може да участва в конкурса.

Междувременно започва да получава обезпокоителни съобщения от баща си, който все още живее в Китай. Лин разказва, че служители на сигурността го заплашвали, че ако тя не "спре политическите действия и защитата на човешките права", членовете на семейството ѝ ще бъдат арестувани.

Тези заплахи не я спират: "Моята личност е такава, че не мога да крия нещата". Но повече не се свързва с баща си от страх за неговата безопасност.

Много активисти като Лин са се сблъсквали със същото. Илшат Хасан, президент на Уйгурската американска асоциация - която защитава членовете на това тюркско малцинство в Китай - каза пред СиЕнЕн миналата година, че неговото семейство се сблъсква със системен тормоз заради неговата дейност. "Само преди няколко месеца майка ми каза: "Моля те спри, каквото правиш или спри да ни се обаждаш", разказва той.

Решена поне да опита да участва в "Мис Свят", Лин лети до Хонконг, където канадски граждани могат да влизат без виза, и опитва да се качи на самолет за Саня.

"Обявиха ме за персона нон грата и ми попречиха да се кача на самолета", каза Лин.

Отказът за виза бързо става новина по цял свят. Дори китайската държавна медия "Глобал Таймс" пише статия за Лин, критикувайки я за липса на "ясно разбиране на страната, където е родена" и я предупреждава да не се "забърква с вражески антикитайски сили."

Заглушена

След като получава втори шанс да участва в "Мис Свят" през 2016 г., Лин решава да се съобразява с организаторите, за да не ѝ бъде отказан втори път достъп до финалите. "Исках да върша нещата според правилата", разказва тя.

Въпреки това, тя избира за своя проект мотото "Красота с цел", за да повдигне завесата над отнемането на органи в Китай от затворници на съвестта – тема, с която се запознава покрай участието си в канадския филм "Кървящо острие".

През юни 2016 г., доклад на бившия канадски депутат Дейвид Килгор, правозащитния адвокат Дейвид Матас и журналиста Итън Гутман, на базата на публична информация, изнесена от китайски болници, достига до извода, че Китай все още извършва масово и системно отнемане на органи от затворници, включително от затворници на съвестта.

Пристигайки във Вашингтон, САЩ, Лин получава множество покани от медии. Решена да играе по правилата, тя пренасочва поканите за одобрение към офиса на "Мис Свят". Първоначално всички покани са отказани, въпреки че впоследствие някои са приети.

Лин разказва как един от организаторите на "Мис Свят" яростно я порицава, когато я вижда да разговаря с репортер в лобито на хотела. "Казаха ми, че нарушавам правилата, като казвам лъжи", спомня си тя. "Чувствах се като престъпник."

По време на този период, на най-малко шест други участнички в конкурса е разрешено да дават интервюта.

След като накрая от организацията на "Мис Свят" ѝ разрешават да дава интервюта, те продължават внимателно да я следят, когато говори с репортери.

Морли заяви, че всички участнички са били придружавани, и отрече Лин да е била възпрепятствана да говори по какъвто и да било начин, твърдейки, че е имала "пълен достъп до интервюта без изключение".

Цензура

Западни компании и правителства са изправени пред засилен натиск от Пекин, целящ заглушаване на чуждестранните критици на режима, казва Патрик Пуун от "Амнести Интернешънал".

Неотдавна "СиЕнЕн" пусна материал за лова на дисиденти извън Китай. Пекин, с помощта на склонни да сътрудничат правителства, депортира критиците на режима обратно в Китай.

Икономическият натиск също все по-силно се усеща от компании, които разчитат на приходи от Китай.

Неотдавна "Епъл" премахна приложението на "Ню Йорк Таймс" от китайския си магазин за приложения, заради това, че приложението на вестника "нарушава местните разпоредби", ход който, активистът срещу цензурата, Чарли Смит, окачестви като "активно даване на възможност за нарушаване на човешките права".

"Правителства и организации трябва да преосмислят дали това, което правят, за да угодят на китайското влияние, не е равносилно на това - да се компрометира свободата на изразяване и свободата на придвижване (на дисидентите)", смята Пуун.

Китайското министерство на външните работи не отговори на молбата ни за коментар.

Директорът на "Мис Свят", Джулия Морли, отрече обвиненията на Лин, че отношението към нея е свързано с натиск от Пекин, посочвайки, че тазгодишното състезание, за разлика от миналогодишното, няма китайски спонсори.

Въпреки преживяното, Лин казва, че е благодарна на конкурса, че ѝ е предоставил платформа.

"Вината не е на "Мис Свят", те са просто организация за конкурси", казва Лин. "Целият свят е икономически обвързан с Китай."

 


 

Този уебсайт използва cookies