Ватикана Китай лекар доктор

Облечен с вежливи думи, но костелив дебат се надига във връзка с конференцията по въпросите на трафика с органи във Ватикана на 7-8 февруари 2017 г.

Етична група предупреждава, че Китай ще използва участието на най-висшия си държавен служител по трансплантации, да убеди света, че е променил из основи системата си за снабдяване с човешки органи.

В писмо до Папската академия на науките в Рим, където този вторник (7 февруари 2017 г.) започва двудневен форум по въпросите на трафика с органи и трансплантен туризъм, групата пише: "Разтревожени сме от насилственото отнемане и трафик на органи от екзекутирани затворници в Китай".

Китай признава, че иззема органи от осъдени на смърт затворници от десетилетия. Това е практика, заклеймена от критиците като сериозно нарушение на правата на затворниците, които не са способни да дадат истинско съгласие да дарят органите си. От 1 януари 2015 г. насам, китайски държавни служители казват, че повече не използват органи на затворници, макар, че съмненията остават.

"Призоваваме срещата да разгледа тежкото положение на затворниците в Китай, които са третирани като ходещи банки с органи", писаха 11 експерти, сред които Уенди Роджърс от Университета Маккуаър в Австралия, Артър Каплан от Медицински център Лангон към Нюйоркски университет, Дейвид Матас и Дейвид Килгор, канадски правозащитни адвокати и Енвер Тохти, бивш хирург от западната китайска провинция Синдзян.

Представителят на Китай в срещата, д-р Хуан Дзиефу, чернодробен трансплантен специалист, е съ-председател на Националния комитет за даряване на органи и трансплантация, който е натоварен със задачата да преобрази системата за даряване на органи с цел осигуряване на прозрачност в снабдяването с органи, съобразно международните стандарти.

Д-р Хуан отказа коментар, след като се свързахме с него в Рим. Той отговори по УиЧат, че е в среща и че ще отговори скоро.

Статия със съ-автор друг член на Националния комитет, д-р Джън Шусън, също чернодробен специалист, неотдавна бе свалена от журнала "Ливър Интернешънъл" заради опасения, че данните в нея са придобити на база интервенции с екзекутирани затворници, писа списание "Сайънс" в понеделник.

В своето писмо, етичната група също повдига въпроса за липсата на доказателства, че Китай е прекратил практиката на отнемане на органи от екзекутирани затворници, в това число затворници на съвестта.

"Точно обратното, има доказателства, че тази практика продължава", пишат те. "На служители от Пекин не бива да се дава платформата на Папската академия на науките, за да разпространяват дезинформация за реформи в Китай."

В отговор на писмото, адресиран до д-р Роджърс, в качеството ѝ на председател на консултативния комитет на "Международната коалиция за прекратяване насилственото отнемане на органи в Китай", епископ Марчело Санчез Сорондо, канцлер на Папската академия на науките, се обяви срещу промотирането на политически цели.

"Организаторът на събитието цели, то да бъде академичен форум, а не място за осъждане на спорни политически твърдения", написа епископ Сорондо.

В интервю, д-р Роджърс изрази несъгласие с отговора на епископа. "Скандално е да се опитва да опосредства дискусия с извинението, че е политическа", каза тя. "Тежестта на доказателствата е такава, че на Китай се пада задачата да докаже, че не прави това, а не обратното."

Миналата година, 4080 китайци са дарили общо 11 296 органа, според статия публикувана в понеделник в китайския журнал "Хелт нюз" и препечатана в "Пипълс Дейли", главният вестник на комунистическата партия. Това е само малка част от общия брой необходими органи. Здравни служители смятат, че всяка година близо 300 000 души се нуждаят от трансплантация в Китай.

За да спомогнат за промяна в системата, служители издават обществени призиви и изпращат координатори за даряване на органи в болници. Но мнозина китайци не са склонни, от страх, че е неуважително към предците, човек да бъде погребан с липсващи органи.

Срещата в Рим се случва в условия на затоплени отношения между Китай и Ватикана. Папа Франциск е нетърпелив да посети Китай, родина на милиони католици. Те са членове или на държавно-одобрената църква, или на полулегалната църква, лоялна на Рим. Някои се считат членове и на двете.

Китайската държава не признава юрисдикцията на Рим върху китайските католици, макар католицизмът да е една от петте официални религии наред с будизма, исляма, протестантството и даоизма. Организатори на срещата във Ватикана споделиха, че се надяват да намерят решение на проблема с трафика на органи и трансплантния туризъм, който наричат "форма на човешко робство", покосило много части на света.

"Надяваме се тази среща да създаде инерция в обществото, от неговия връх до дъно и обратно, за да се повиши осведомеността за размера и сериозността на тово съвременно предизвикателство, и да се положи основа за морални и подходящи решения, които се базират на човешкото достойнство, свобода, справедливост и мир", гласи изявление на уебсайта на Академията.

В пост в Туитър миналата година, папа Франциск ясно изрази възражението си срещу трафика с органи, казвайки, че: "Новите форми на робство, като трафика с хора и органи, насилственият труд и проституцията, са истинските престъпления срещу човечеството."

Ватиканът е запознат с проблема около снабдяването с органи в Китай и има желание да спомогне за неговото разрешаване, каза Франческо Сиши, специалист по католически въпроси в Университета Жънмин в Китай, който интервюира папата миналата година.

"Те са наясно със ситуацията", писа Сиши по електронната поща. "Но Ватиканът може да направи само това: да поощри по-добро поведение. Той не може да започне търговска война или да изпрати швейцарските гвардейци като парашутисти", добави експертът, позовавайки се на малката армия, грижеща се за сигурността на папата.

Осъждането на извършителите "може да е добро отмъщение, но е работа на Нюрнбергските трибунали, или на Господ", каза Сиши. "Църквата има друга задача: да се опита да подобри света, в този случай - Китай. Трябва да разберем това, а не да казваме каква трябва да бъде."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies