народен съд Пекин Китай

Висшите правни органи на режима в Китай неотдавна публикуваха нова интерпретация на закон от 1999 г., използван като основа за преследване на духовния метод Фалун Гонг.

Заради стъпките, предприети от новата администрация на Си Дзинпин след идването му на власт през 2012 г., които издават разграничаване от преследването, значението на тази интерпретация е все още неясно.

Преследването на Фалун Дафа остава една от най-смъртоносните политически кампании, с периодично излизащи нови данни за убити по време на арести, изтезания, глад и други мъчения. През 2016 г., разследващи публикуваха доклад от 680 страници, документиращ практиката на насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг и други затворници на съвестта.

"Интерпретацията на Върховния народен съд и Върховната народна прокуратура, относно прилагането на закона за справяне със случаи, свързани с еретични религии", е специално публикувана като указание за правораздавателните органи, при прилагане на член 300 от китайския Наказателен кодекс. Именно член 300 обявява за незаконно "използването на еретични религии за подкопаване прилагането на закона" и е използван при преследването на Фалун Гонг.

Фалун Гонг (известен още като Фалун Дафа) е традиционен китайски духовен метод, който включва физически упражнения и придържане към принципите Истинност, Доброта и Търпение. След заповедта на бившия държавен глава, Дзян Дзъмин, от 1999 г.,за започване на преследването на Фалун Гонг, китайските сили за сигурност арестуват последователи на методa заради това, че разпространяват информация за гоненията или дори за притежание на музика за упражненията.

Прокурори използват листовки и конфискувани музикални плеъри като "доказателство", че последователите нарушават закона по член 300. Това е достатъчно, за да им бъдат издадени продължителни присъди.

Въпреки това, по-голямата част от преследването не се извършва чрез правосъдната система.

Преди затварянето на трудовите лагери в Китай през 2013 г., последователите на Фалун Гонг съставляват по-голямата част от задържаните там. Тази системата за задържане е използвана за наказание на политически затворници, без съд. Например, според данни, представени по време на изслушване пред Конгреса на САЩ през 2012 г., над 80% от затворниците в женския трудов лагер в Пекин са последователи на Фалун Гонг.

Последователи в различни институции за задържане и промиване на съзнанието също са заплашени от риска да бъдат убити за органите им. Според независими разследващи, китайският режим извършва десетки хиляди трансплантации годишно, по-голямата част от които използват органи от последователи на Фалун Гонг. Отнемането на органи е официално осъдено от Камарата на представителите на САЩ и от Европейския парламент.

Новата администрация на китайския лидер, Си Дзинпин, изглежда води политика на изоставяне на някои от методите на преследването. Едно от първите действия на Си бе да затвори официално системата от трудови лагери. Миналата година, паравоенните сили на режима, чиито болници са основни участници в отнемането на органи, обявиха, че се отказват от бизнес интересите си, включително от "проектите за сътрудничество в областта на медицината".

На ключови за преследването дати, администрацията на Си също направи жестове, които дават надежда, че режимът преосмисля позицията си спрямо Фалун Гонг. Няколко местни съдилища, полицейски управления и прокуратури отказаха да повдигнат обвинения срещи арестувани последователи. Един прокурор дори публично обяви, че режимът няма "закони", според които Фалун Гонг може да се определи като "еретична религия".

Във всеки случай, новата интерпретация давa ясни индикации, че режимът все още не се е отказал от преследването на групата.

Иян Сиа, старши директор за изследване и политика в "Хюман Райтс Лоу Фаундейшън" във Вашингтон, САЩ, смята, че член 300 и новата интерпретация са невалидни, тъй като те противоречат на член 36 на Китайската конституция. Член 36 гарантира религиозна свобода на китайските граждани. Сиа добавя, че когато режимът използва системата за правосъдие срещу Фалун Гонг, това не е "прилагане на закона, а налагане на репресивна политическа кампания".

Сиа също посочва, че китайският режим не разполага със закон, който упълномощава правителствените институции да идентифицират "еретични религии". По този начин Върховният народен съд и Върховната народна прокуратура нямат законови права да дефинират "еретични религии" в новата интерпретация, още по-малко да упълномощават други институции да правят това.

Интерпретацията, от 2017 г., запазва голяма част от предишните клаузи, но включва "развитието на информационните технологии". Така към закона са добавени части, свързани с разпространението на информация за "еретични религии" по Интернет. Интерпретацията също установява режим на "специално помилване" на последователи на "еретични религии", които се откажат от своите убеждения; в такива случаи, предишните версии на закона единствено препоръчваха на съдиите да прилагат по-леки присъди или да отменят наказанието.

Според Иян Сиа, самият факт, че намаляването на наказанието е базирано на отказ от "еретични религиозни организации", ясно демонстрира, че то "не е заради извършване на престъпление, а заради религиозни убеждения".

Върховенството на закона никога не е било факт под управлението на китайската комунистическа партия, заключва Сиа, коментирайки ръководната роля на партията в Китай.

 


 

Този уебсайт използва cookies