бдение свещи протест Ню Йорк

През последните четири години администрацията на китайския лидер Си Дзинпин не изглежда особено заинтересована да участва в преследването на духовния метод Фалун Гонг, едно от тежките наследства, оставени от бившия лидер Дзян Дзъмин.

В действителност администрацията на Си дори направи няколко жеста, които подсказват, че режимът изобщо не придава политическа значимост на преследването на мирната практика: системата от трудови лагери е официално закрита; гражданските жалби срещу Дзян Дзъмин са приемани от върховните правораздавателни органи на режима (преди, осмелилите се да подадат подобни жалби са арестувани, измъчвани и дори убивани); "Управление 6-10" основното звено, отговорно за преследване на Фалун Гонг, е подложено на чистка и е без постоянен лидер от няколко години; на китайските военни и паравоенни е наредено да изоставят бизнес дейността си, включително болниците, за които има данни, че са тясно свързани с насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг.

Но няколко инцидента през януари т.г. дават друг вид индикации, а именно, че преследването на духовния метод е все още в програмата на партията.

Поддръжници на режима в Китай се събраха пред Линкълн Сентър в Ню Йорк, за да протестират срещу "Шен Юн", базирана в Ню Йорк артистична компания за китайски традиционни танци, основана от последователи на Фалун Гонг. Протестите продължиха по време на всички представления на трупата в Ню Йорк. Неотдавна "Глобал Таймс", държавен китайски вестник, посвети централна статия на нападки срещу "Шен Юн". Дни преди "Глобал Таймс", друга китайска медия, "Чайна Дейли", публикува подобен пропаганден материал в платена притурка, разпространена с броеве на западни новинарски издания.

На 25 януари 2017 г. китайските Върховен народен съд и Върховна народна прокуратура публикуваха обновена интерпретация на политиката на преследване на Фалун Гонг, първа от 2002 г. насам. Тези действия подсказват, че китайският режим все още извършва жестоко преследване на 70 до 100 милиона свои граждани, последователи на Фалун Гонг.

Внезапният интерес към Фалун Гонг може да е страничен ефект от опитите на администрацията на Си да заздрави контрола над китайското общество чрез медиите, политическия и правораздавателния апарат.

Миналата година, Си посети редакциите на държавните медии и ги инструктира да се придържат към партийната линия.

След юли 2015 г. стотици правозащитни адвокати и техните семейства бяха разпитани и задържани. Джоу Цян, председател на Върховния народен съд, неотдавна заяви пред служители в правораздавателната система, че те трябва да "извадят меч" и да се опълчат на "западните влияния" като "съдебна независимост", "разделение на властите" и "конституционна демокрация".

Остава неясно дали тези ходове са направени по пряко нареждане на Си.

След началото на преследването на Фалун Гонг, за да подсигури неговото продължаване, Дзян Дзъмин поставя свои довереници на най-важните позиции в органите по сигурността и съдебната система. По такъв начин, Ли Дуншън, бивш висш кадър в държавната телевизия и Джоу Юнкан, бивш петролен магнат, застават начело на Управление 6-10.

Сега Ли и Джоу са арестувани в кампанията за борба с корупцията, водена от Си, но останалите съюзници на Дзян продължават да държат ключови позиции. Син Дзилин, пенсиониран служител по сигурността, с връзки с умерено настроени членове на висшето ръководство, сподели в интервю пред медията "Епок Таймс", че въпреки че Джоу Цян предполагаемо гравитира към Си, последните му действия издават, че все още следва "политическата линия на Дзян Дзъмин".

Междувременно, пропагандният апарат все още е в ръцете на съюзника на Дзян и член Политбюро, Лиу Юншан. Подопечната му агенция неотдавна бе непряко смъмрена от високопоставен служител на партията за опит да "опетни върховния лидер" посредством културно шоу с маоистка тематика.

Дзян Дзъмин и членове на неговата фракция все още не искат да се откажат от преследването на Фалун Гонг. Те са изградили кариера, богатство и династии именно благодарение на тези репресии.

Преследването на Фалун Гонг е най-голямото мобилизиране на апарата за сигурност от времето на Мао насам; отредено му е приоритетно финансиране и старши кадри с правомощията да мобилизират огромни административни ресурси. Ако бъдат разкрити пред обществеността, изтезанията, убийствата и отнемането на органи от последователи на Фалун Гонг, имат потенциала да навредят на много от въвлечените служители.

Черната кутия на китайската политика винаги е била трудна за разбиране, но най-смисленото обяснение за очевидното раздвоение в партията по въпроса е, че тук са въвлечени повече от една група интереси. Вероятно е да ставаме свидетели на сблъсък между новите сили, устремили поглед върху спешни приоритети, и тези, отдали се до край на този, изпълнен с насилие, проект и които имат какво да губят в случай, че кампанията бъде лишена от политическата си легитимност.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies