Сенатор адвокат

Президентът Барак Обама да призове китайските си колеги да позволят правозащитният адвокат Гао Джишън да пътува до САЩ, за да се срещне със семейството си и да получи медицинска помощ.

Това написаха на 3 октомври в открито писмо група американски сенатори. Писмото бе по повод предстояща визита на Обама в Китай през ноември за среща на организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АПЕК).

В писмото се казва: „Дълбоко сме обезпокоени от влошеното здравословно състояние на Гао Джишън. Неговата съпруга и двете им деца вече получиха политическо убежище в САЩ и се надяват Гао Джишън да се присъедини към тях и да може да се лекува.“

Гао Джишън е един от най-прочутите китайски правозащитни адвокати. Преди да бъде хвърлен в затвора, предоставя правна защита на практикуващи забранения духовен метод Фалун Гонг, на фермери, чиято земя е отнета, и на други китайски граждани, чиито права са нарушени. Именно поради тази си дейност става обект на репресии.

Китайските власти го арестуват няколко пъти от 2006 г. насам, а от 2009 г. го държат в различни затвори.

Гао Джишън е освободен на 7 август 2014 г. Съпругата му съобщава, че пет години е бил държан в единична килия при строг тъмничен режим и без светлина, давали са му недостатъчно храна, измъчвали го. В резултат на това е получил сериозни физически и психологически травми.

Въпреки това китайските власти го държат под домашен арест и не му позволяват да посети лекар.

В прессъобщение публикувано на уебсайта на сенатор Барбара Боксер, една от подписалите писмото до Обама, се казва: „След освобождаването си от затвора, Гао Джишън страда от сериозни здравни проблеми и няма достъп до качествена медицинска помощ.“

Писмото са подписали боксьорът Марко Рубио и сенаторите Патрик Лийхи, Джеймс Инхов, Бен Кардин, Джон Корнин, Ед Марки, Кели Ейът, Шеръд Браун, Тед Крус, Елизабет Уорън и Марк Беджич.


 

Този уебсайт използва cookies