Информационен Център Фалун Дафа България
Информационен Център Фалун Дафа България

Сенатор адвокат

Президентът Барак Обама да призове китайските си колеги да позволят правозащитният адвокат Гао Джишън да пътува до САЩ, за да се срещне със семейството си и да получи медицинска помощ.

Това написаха на 3 октомври в открито писмо група американски сенатори. Писмото бе по повод предстояща визита на Обама в Китай през ноември за среща на организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АПЕК).

В писмото се казва: „Дълбоко сме обезпокоени от влошеното здравословно състояние на Гао Джишън. Неговата съпруга и двете им деца вече получиха политическо убежище в САЩ и се надяват Гао Джишън да се присъедини към тях и да може да се лекува.“

Гао Джишън е един от най-прочутите китайски правозащитни адвокати. Преди да бъде хвърлен в затвора, предоставя правна защита на практикуващи забранения духовен метод Фалун Гонг, на фермери, чиято земя е отнета, и на други китайски граждани, чиито права са нарушени. Именно поради тази си дейност става обект на репресии.

Китайските власти го арестуват няколко пъти от 2006 г. насам, а от 2009 г. го държат в различни затвори.

Гао Джишън е освободен на 7 август 2014 г. Съпругата му съобщава, че пет години е бил държан в единична килия при строг тъмничен режим и без светлина, давали са му недостатъчно храна, измъчвали го. В резултат на това е получил сериозни физически и психологически травми.

Въпреки това китайските власти го държат под домашен арест и не му позволяват да посети лекар.

В прессъобщение публикувано на уебсайта на сенатор Барбара Боксер, една от подписалите писмото до Обама, се казва: „След освобождаването си от затвора, Гао Джишън страда от сериозни здравни проблеми и няма достъп до качествена медицинска помощ.“

Писмото са подписали боксьорът Марко Рубио и сенаторите Патрик Лийхи, Джеймс Инхов, Бен Кардин, Джон Корнин, Ед Марки, Кели Ейът, Шеръд Браун, Тед Крус, Елизабет Уорън и Марк Беджич.


 

Този уебсайт използва cookies