Амнести интернешънъл

Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл представи годишния си доклад за състоянието на човешките права в света през 2016 г.

Според доклада, нарушенията на човешките права са зачестили, особено в Китай, Камбоджа, Индия, Малайзия, Тайланд и Виетнам.

"През изминалата 2016 г. политици от цял свят: от Великобритания до Египет и от Филипините до САЩ, са започнали политика на дехуманизация на цели групи от населението, като бежанци, мигранти, чужденци и представители на други религии", се казва в доклада.

Омраза, обвинения и страх се разпространяват по целия свят в безпрецедентен мащаб, невиждани от 1930 г. Документът прави пълен анализ на положението с правата на човека в 159 страни по света.

Нови закони в Китай нарушават човешките права

В доклада на правозащитната организация се посочва, че в Китай продължава подготовката за приемане на серия нови закони за националната сигурност, които застрашават правата на човека.

През 2017 г. в Китай влиза в сила закон за контрол на чуждестранни неправителствени организации (НПО). Законът ограничава правото на свобода на сдружаване и може да доведе до тормоз и съдебно преследване на правозащитни активисти и на членове на НПО.

Законът за киберсигурността е окачествен като "драконовски" от правозашитници. В него фигурира понятието "Интернет суверенитет". Този суверенитет оправдава масова цензура и широки правомощия на органите по сигурността. Интернет потребителите са длъжни да се регистрират с истинските си имена, от съображения за националната сигурност.

Друг закон, за насърчаване на филмовата индустрия, забранява производството на филми, които застрашават националната сигурност, подтикват към етническа омраза и нарушават религиозната политика.

Атаки срещу правозащитни активисти в Китай

Докладът на Амнести отбелязва, че в Китай е започнала офанзива срещу правозащитни адвокати и активисти за човешки права. Те са арестувани, сплашвани, следени и тормозени. Често полицията ги задържа в нерегламентирани затвори, без достъп до адвокат. Това позволява на полицаите да ги малтретират и повишава риска от изтезания.

"Книгоразпространители, издатели, активисти и един журналист, изчезнали в съседни държави през 2015 г. и 2016 г., са открити в арести в Китай. Това предизвиква загриженост за действията на китайските правоприлагащи органи извън тяхната юрисдикция."

"Не спират преследването, произволните арести, изтезанията, жестокото отношение и издаване на несправедливи присъди на привърженици на духовния метод Фалун Гонг в Китай. През юни 2016 г. е арестувана Чен Хуейся, привърженик на Фалун Гонг, която, според дъщеря ѝ, е била подложена на изтезания в затвор, заради убежденията ѝ.

Религиозната дейност извън контрола на китайската държава, е потискана все повече. В Синдзян-уйгурския регион и в райони, обитавани от тибетци, продължава потисничеството на свободата на вероизповеданието, провеждано в името на борба срещу сепаратизма и тероризма. В много райони, уйгури са заставяни да предадат паспортите си на полицията, с цел да бъде ограничено придвижването им."

За една година в Тибет най-малко трима души са извършили самозапалване в знак на протест срещу репресивната политика на властта. Така броят на актовете на самозапалване от февруари 2009 г. е достигнал 146.

 

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies