Китай трансплантация

Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) публикува списък с болници и медицински лица в Китай, въвлечени в насилствено отнемане на органи от практикуващи духовната система Фалун Гонг.

В документа от 28 октомври т.г. са включени имената на 331 болници и 4 115 лекари в Китай, които са извършвали или продължават да извършват нелегални трансплантации на органи. Има причини да се вярва, че донорите на тези органи може да са недоброволни затворници на съвестта, включително практикуващи Фалун Гонг.

Повечето болници са на подчинение на министерството на вътрешните работи на Китай.

WOIPFG отбелязва, че в 100 от болниците са извършени 60 030 операции за присаждане на бъбрек, 11 306 за трансплантация на черен дроб, 215 на сърце, 7 695 на роговица на окото и т.н.

В доклада се казва още, че доходите от продажба на органи в тези болници се увеличават прогресивно.

Например годишният доход на един център за трансплантация за периода 2006-2010 г. е нараснал 8 пъти и е достигнал 58 млн. лева (230 млн. юана).

Доходът на болница "Дабин", подчинена на Трети военно-медицински институт в Чунцин, е нараснал 5 пъти до 230 млн. лв. (900 млн. юана) от края на 90-те години на миналия век до 2009 г.

WOIPFG съобщава за съществуването на огромна банка от органи на живи донори в Китай. Това на практика означава, че донорът на съвместим орган бива убит при поява на пациент за трансплантация. Изглежда, органите са толкова много, че в болниците често се провеждат едновременно по няколко операции.

Рязкото нарастване на броя на трансплантациите в Китай съвпада с началото на преследването на десетки милиони практикуващи Фалун Гонг през 1999 г. от комунистическата партия. За кратко време в лагери и затвори без официални присъди са затворени стотици хиляди хора с добро здраве в резултат на медитативната практика.

Особено тревожен факт е, че в нелегалната търговия с органи в Китай са замесени не престъпни групи, а самото китайско правителство.

По данни на разследващи, хирурзи по трансплантация в Китай са убили повече от 60 000 практикуващи Фалун Гонг с цел изземване на органите им с цел трансплантация. В това число не влизат органи взети от представителите на други преследвани от управляващия комунистически режим групи като уйгури, тибетци и християни.

WOIPFG окачествява тези престъпления като геноцид.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies