Итън Гутман Гатман Нобелова награда

Разследващият журналист и автор Итън Гутман е номиниран за Нобеловата награда за мир за 2017 г., за работата си по изобличаване насилственото отнемане на органи от последователи на духовния метод Фалун Гонг в държавни болници в Китай.

Гутман, заедно с правозащитния адвокат Дейвид Матас и бившия канадски депутат Дейвид Килгор, издадоха миналото лято обновен доклад "Кървава реколта/Клането: Актуализация", който допълва изследванията, публикувани в "Кървава реколта" (2006 г.) на Матас и Килгор, и в "Клането" (2014 г.) на Гутман.

Новият доклад разкрива, че през последните 15 години в Китай са извършени между 60 000 и 100 000 трансплантации годишно, и че броят на трансплантациите е от 6 от 10 пъти по-голям от официалните данни, публикувани от китайската комунистическа партия.

През цялото време китайският режим отрича всички обвинения за систематични убийства на затворници на съвестта заради органите им. Гутман вярва, че новият доклад вече дава резултати.

"През 2016 г. стената се пропука, историята се промени, и когато изведнъж се събудихме в 2017 г., Пекин вече е губещ в този спор", заяви Гутман пред медията "Епок Таймс".

Гутман, автор на редица книги и носител на множество награди, през 2008 г. започва независимо разследване на твърденията за насилствено отнемане на органи, инициирано от китайския режим. Той провежда близо 100 интервюта с лекари, бежанци и правосъдни служители. Проектът се разраства отвъд първоначалния интерес на Гутман към преследването на Фалун Гонг, за което той започва да пише през 2002 г., три години след началото на репресиите на китайската комунистическа партия срещу духовната практика.

Книгата "Клането" е публикувана през 2014 г. и включва показания на лекари, участвали в операции за изваждане на органи от живи последователи на Фалун Гонг.

"Историята, която разказвам, дължа изцяло на свидетелите: оцелели от трудови лагери, бежанци и лекари като Енвер Тохти и Ко Уън-дзъ", споделя той. Ко помага за изграждането на доброволна система за донорство на органи в Тайван.

В "Клането", Гутман описва как Ко пътува до Китай, където по случайност разбира, че за трансплантации се използват органи от убити последователи на Фалун Гонг и други затворници на съвестта.

"Единственото, което трябваше да направя е да публикувам историята. Да я запазя. Да я запиша. И да я публикувам", казва Гутман. "Имах морален дълг към свидетелите и го изпълних. Сега мога да спя спокойно."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies