Далай лама университет

Китайската кампания за глобална цензура отново вряза грозната си глава, този път в Калифорнийския университет Сан Диего (КУСД). Там, националистична задгранична организация на китайски студенти, свързана с генералното консулство на Китай в Лос Анджелис, САЩ, се опита да цензурира реч на живеещия в изгнание тибетски духовен водач Далай Лама по време на церемония по дипломиране на студенти. В същото време във Великобритания, подобна студентска организация, свързана с китайското посолство в Лондон, се опита да цензурира дебат в Университета Дърам, в който участваше канадката от китайски произход и правозащитен активист Анестейша Лин.

Тези два опита за износ на китайска цензура в западни университети се провалиха. Други подобни инициативи обаче постигнаха успех. Те продължават да представляват заплаха за свободата на словото в западните университети и да градят враждебна среда за други китайски студенти, които не участват в такъв вид дейности.

Историята в КУСД започна на 2 февруари 2017 г., когато университетът обяви, че Далай Лама ще държи реч по време на церемонията по дипломирането през юни.

"В Сан Диего, имаме честта да сме домакини на Негово Светейшество, 14-ия Далай Лама, и сме благодарни, че той ще сподели послания за световен мир с нашите дипломанти и техните семейства, както и с широка обществена аудитория", каза в изявление ректорът на КУСД Прадееп К. Косла. "Като символ на пацифизма, Далай Лама насърчава глобална отговорност и служба към човечеството. Това са идеалите, които се стремим да предадем и да внушим на нашите студенти и дипломанти в Калифорнийския университет Сан Диего."

На следващия ден, клонът на Асоциацията на китайските студенти и учени (АКСУ) в КУСД – спонсорирана от китайското правителство организация за "обединен фронт" с клонове в различни университети по света – направи изявление, което заклейми планираната поява на Далай Лама и изиска от университета да я отмени.

Изявлението цитира неприемливостта на Далай Лама за китайското правителство. АКСУ нарече Далай Лама "сепаратист", който иска да "раздели родината" и заяви, че гостуването му ще "нарани чувствата" на китайските студенти в КУСД. АКСУ се зарече "да предприеме по-нататъшни мерки, за да се противопостави твърдо на неразумното поведение на университета" в координация с китайското консулство.

Погазвайки кодекса на толерантност към различията и обединение, членове на АКСУ създадоха хаштага #ChineseStudentsMatter (китайските студенти имат значение – б. прев.), сякаш поканата Далай Лама да говори пред КУСД бе израз на някаква форма на анти-китайски расизъм.

Комбинирайки политиката на Пекин с китайската култура, студентът Уан Жуейсюен писа във вестник "КУСД Гардиан": "Главната причина много китайски студенти да са разстроени е, че нашият университет обръща твърде малко внимание на уважението към културата, тъй като (Далай Лама) е политически чувствителна личност в Китай". Въпреки опозицията на АКСУ, университетът няма намерение да отмени посещението на Далай Лама.

В същото време, на 10 февруари 2017 г., АКСУ в Университета Дърам в Англия се опита да цензурира дебат с участието на канадката от китайски произход и активист за човешки права Анестейша Лин. Лин, която практикува Фалун Гонг (медитативна духовна практика, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение), дава изключителна гласност на въпроса за религиозното преследване в Китай.

Според АКСУ, участието на Лин е "неуважение към убежденията и чувствата на китайските студенти". Те я сравниха с терорист от Ислямска държава и подадоха официално оплакване срещу нея в китайското посолство в Лондон. В отговор, посолството предупреди университета: "Китайските студенти не се чувстват удобно около Лин, защото тя е недружелюбна към китайското правителство". Съюзът на обществото за дебати в Университета Дърам обаче проведе събитието по план.

АКСУ е "неофициален" филиал на Отдела на обединения работнически фронт към Централния комитет на китайската комунистическа партия (ООРФ): "сенчеста агенция" на еднопартийната държава, чиято мисия е да "разпространява влиянието на Китай, като в крайна сметка придобие контрол върху групи, не асоциирани с партията и които често са извън континентален Китай". ООРФ се стреми да постигне своите цели чрез употребата на привидно "неправителствени" огранизации, като например Китайският съвет за насърчаване на мирно национално обединение (КСНМНО), който понастоящем се слави с около 200 задгранични клона в 90 страни по света, където често си сътрудничи със задграничните университетски клонове на АКСУ в про-Пекински дейности. Настоящият глава на ООРФ, Сун Чунлан е също изпълнителен вицепрезидент на КСНМНО.

Освен сътрудничество с ООРФ и КСНМНО, задграничните клонове на АКСУ поддържат тесен контакт с Комунистическата младежка лига (КМЛ) - партийната организация на студентите в Китай. Националният президент на АКСУ в САЩ, Хуан Ди, е присъствал на събития на ООРФ и КМЛ в Китай, а през 2015 г. беше представен на годишна среща на КСНМНО в Харвардския университет. Лидери на задграничните клонове на АКСУ като Хуан Ди често са студенти със силни препоръки от КМЛ. Китай използва задграничните клонове на АКСУ, за да наблюдава, управлява и "предпазва" китайските студенти от западно политическо влияние, като в същото време ги използва, за да "моделира Запада", в съответствие с китайските предпочитания и китайските методи на контрол.

Съгласно директивите на китайската комунистическа партия, целите на "задграничната дейност на обединения фронт" са насочени към китайски студенти, експерти и други, живеещи в чужбина, включително тези, приели чуждо гражданство. Една от основните му задачи е да се бори срещу всички форми на "сепаратизъм" и да обедини всички китайци по света, за да "постигне пълно обединение на родината". Китайските студенти и клоновете на АКСУ в университетите в САЩ и навсякъде другаде са идентифицирани като специален фокус на задграничната дейност на обединения фронт на комунистическата партия, често дирижиран от китайските посолства и консулства в чужбина.

През януари 2017 г., базираните в САЩ организации на АКСУ и КСНМНО се обединиха в протест срещу визитата на тайванския президент Цай Ин-уън, и настояха за придържане към принципа за "един Китай". Преди това, същите организации се обединиха в протест срещу посещение на Цай като председател на Демократичната прогресивна партия, и през 2015 г. организираха съвместно годишна среща на КСНМНО в Харвард, с участието на националния президент на АКСУ за САЩ, Хуан Ди. През 2016 г., базираните в Нова Зеландия организации на АКСУ и КСНМНО се обединиха, за да направят "официално изявление", в подкрепа претенциите на Китай към островите в Южнокитайско море. През 2014 г. клоновете на АКСУ и КСНМНО в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Западна Европа се обединиха в протест срещу японската "окупация" на островите Сенкаку.

Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг разкри, че клоновете на АКСУ, които изпълняват наредбите на китайските посолства и консулства, и са спонсорирани от тях, от дълго време са част от усилията на китайската комунистическа партия да заглуши своите критици, включително хора като Анестейша Лин. През 2015 г. в Колумбийския университет в Ню Йорк, клонът на АКСУ известен с анти-Фалун Гонг дейността си, беше закрит заради нарушаване на финансовите и организационни правила на университета. Анти-Фалун Гонг дейности са документирани също в Университета на Невада в Лас Вегас, в университети в Канада, в Австралийския национален университет и в Магдебургския университет в Германия.

Клонове на АКСУ се противопоставиха на дейности за човешки права в Тибет, включително посещения на Далай Лама в западни университети. През 2008 г. Вашингтонският университет се подчини на искане на АКСУ, посещението на Далай Лама да не включва обсъждания на политическия статус на Тибет. Същата година, АКСУ в Университета Дюк в Северна Каролина, САЩ беше заподозряна в смъртни заплахи срещу китайски студент, обвинен в про-тибетски симпатии, а членове на АКСУ в Университета Корнел в Ню Йорк подложиха професор на обидни Интернет нападки, заради това, че е показал филм за човешките права в Тибет.

В много университетски кампуси, клонове на АКСУ са в тясно сътрудничество с управляваните от правителството на Китай институти "Конфуций". Институтите "Конфуций" са известна част от пекинския апарат за задгранична пропаганда и тяхното присъствие в западни университетски кампуси е описано като "академичен вирус" и като образователен "троянски кон", заради цанзура и очевидно пропаганден характер. Някои университети, като Университетът в Чикаго и Щатския университет в Пенсилвания, прекъснаха връзките си с институтите "Конфуций", а Американската асоциация на университетските професори ги нарекоха заплаха за академичната свобода, заради връзката им с китайското правителство.

Клонове на АКСУ често са подозирани в шпионски дейности, особено в шпиониране на китайски студенти от други китайски студенти, за гарантиране трайна лоялност към "родината", докато са в чужбина. Освен това, спонсорирани от китайското правителство клонове на АКСУ в европейски университети са замесени в случаи на промишлен шпионаж.

Повечето китайски студенти в чужбина отиват там, за да учат и да се наслаждават на живота. Но някои избират да действат като агенти на китайска правителствена пропаганда, цензура и наблюдение в университети зад граница. Такива дейности са заплаха за свободата на словото и академичната свобода не само за китайските студенти, но и за университетските общности като цяло.

Марк Идис е писател, преподавател и независим изследовател. От 2009 г. до 2015 г. живее в Шанхай, Китай. Има редица публикации за Китай и китайско-американските отношения във водещи медии.

 


 

Този уебсайт използва cookies