протест Флорида Си Дзинпин

Живописният курортен град Уест Палм Бийч, Флорида, САЩ, е известен с богатите си жители, един от които е американският президент Доналд Тръмп. На 5, 6 и 7 април 2017 г. този град се превърна в домакин на мирен протест, организиран от последователи на китайската медитативна практика Фалун Гонг. Причина за протеста, организиран на четири различни места в града, беше посещението на китайския президент Си Дзинпин в така наречения "Зимен Бял дом" на новоизбрания президент на САЩ.

Мирният протест събра над 100 последователи на практиката, не само от щата Флорида, но и от Тексас, Джорджия, Ню Йорк, Вашингтон, окръг Колумбия и дори далечната Калифорния. Протестът имаше три основни теми, които организаторите на събитието изразиха върху своите лозунги:
"Фалун Дафа хао", което в превод от китайски означава "Фалун Дафа е добро", "Спрете преследването на Фалун Гонг в Китай!" и "Дзян Дзъмин да бъде изправен на съд!"

Какво е Фалун Гонг (Фалун Дафа)

Фалун Гонг, известен също като Фалун Дафа, е духовна практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото, представена публично в Китай през 1992 г. от г-н Ли Хонгджъ. Практиката се базира на принципите "Истинност, Доброта, Търпение". Благодарение на впечатляващия ефект върху здравето и морала на последователите, Фалун Дафа добива огромна популярност и към 1999 г. симпатизантите ѝ в Китай са близо 100 милиона.

Шърууд от Флорида е свидетел на чудото на Фалун Дафа. Той започва да практикува през 1997 г. в Ню Йорк и скоро споделя Фалун Дафа със своите родители в китайската провинция Шандун. В продължение на 30 години баща му страда от неконтролируеми лицеви спазми. Скоро след като започва да практикува Фалун Дафа, приятелите и роднините забелязват, че лицевите спазми на бащата са изчезнали. Друг негов роднина, братовчед страда от нелечимо чернодробно заболяване и е на смъртно легло. Шърууд насърчава родителите си да започнат да четат на болния лекциите на Учителя Ли Хонгджъ. На следващия ден болният започва да плюе черна течност, неразположението му изчезва и пожелава да се храни. След чудотворното оздравяване, роднините на Шърууд също започват да практикуват Фалун Дафа.

Преследването в Китай

Китайската комунистическа партия възприема огромната популярност на Фалун Гонг в Китай като заплаха за властта си, тъй като последователите надвишават броя на членовете на партията. През 1999 г. генералият партиен секретар Дзян Дзъмин издава заповед за ликвидиране на практиката. Последва национална кампания на жестоки репресии, която продължава и днес.

Виктория У e учител в Мирамар, Флорида, и говорител на Асоциацията на Фалун Дафа в щата. "Арестуваха ме в Китай заради убежденията ми. Изтезаваха ме и държаха в трудов лагер с цел промиване на съзнанието. Уволниха ме от работа. Все още имам белези по ръцете, които ми напомнят за онези трудни дни. Имах щастието да избягам в САЩ."

Лу Юанцин практикува Фалун Гонг във Флорида. По време на протеста по случай посещението на Си в САЩ, Лу държи голям плакат, който е зов за помощ за спасяване на нейната майка Цъйпин Дън. Очите на Лу се пълнят със сълзи, когато разказва за Цъйпин, осъдена на 6 години затвор в Китай, след като е незаконно арестувана и задържана в продължение на 8 месеца. Цъйпин практикува от 1997 г. и оттогава е арестувана 3 пъти, а през 2006 г. е осъдена на 3 години затвор. Цъйпин има тумор на крака, който се нуждае от спешна медицинска интервенция, каквато тя няма да получи в затвора. Лу не може да се свърже с майка си и оскъдната информация, която получава, е през нейния адвокат.

Шърууд има послание към двамата президенти: "Президентът Тръмп е лидер на свободния свят и в качеството си на такъв, той има властта да бъде световен лидер на свободата. Искаме той да разбере, че преследването на принципите Истинност, Доброта, Търпение е преследване на китайските ценности."

Шърууд се обръща и към китайския президент Си Дзинпин: "Изминаха 18 години, откакто Дзян започна преследването, и последователи на Фалун Гонг са все още в затвори, или са убивани пред очите на Си, и аз не искам това да продължава повече. Искам да видя Дзян осъден. В Китай казваме, 'нека си получи заслуженото в този живот'. Това е най-чудовищното от всички престъпления – преследването на Истинност, Доброта и Търпение."

Поддръжници на протеста

Джан Гуанли не практикува Фалун Гонг, но е дошъл, за да подкрепи протеста и разкаже своята трагична история на несправедливост под управлението на китайската комунистическа партия и нейното правителство. Гуанли загубва пръстите на лявата си ръка по време на работен инцидент в завод за производство на стомана в Китай. Когато предявява искане за компенсация към своя работодател, го обвиняват в професионална небрежност и му отказват финансова компенсация. Опитите му да потърси правосъдие на по-високо ниво, включително в Пекин, водят до заплахи и физическо насилие. Саморъчно направеният от него плакат обвинява комунистическата партия в преследването на хора с физически недъзи.

Опозицията

Мирният протест на последователите на Фалун Гонг в Уест Палм Бийч беше саботиран от представители на китайската комунистическа партия, облечени в червени блузи и червени шапки, и развяли огромни червени знамена, непосредствено до протестиращите за човешки права. Точно преди двамата президенти да минат за последен път по определения маршрут, представителитте на партията се преместиха и наредиха преди протестиращите от Фалун Гонг, за за бъдат забелязани първи и за да може знамената им да попречат на видимостта на лозунгите. Последователите на Фалун Гонг проявиха своя характер на доброта и търпение, и просто издигнаха своите плакати по-високо и още по-решително. Те се надяват, че двамата президенти ще вземат предвид хуманната им кауза и ще предприемат действия за прекратяване преследването на Фалун Гонг.
 

 

Този уебсайт използва cookies