Хиляди последователи на Фалун Гонг се събират на 25 април 1999 г. пред Централната апелативна служба в Пекин, Китай

Рано сутринта на 25 април 1999 г., над 10 000 последователи на медитативната практика Фалун Гонг се събират пред сградата на Централната апелативна служба на китайското правителство в Пекин.

Те апелират към властите да освободят 40 симпатизанти на Фалун Гонг, бити и арестувани в близкия град Тиендзин два дни по-рано.

След разговори с премиера Джу Жундзи, задържаните са пуснати, а протестиращите почистват тротоарите около Службата и се разотиват по домовете си.

Въпреки мирния развой на събитията, апелът е използван от тогавашния партиен и държавен лидер Дзян Дзъмин, като повод за започване на едни от най-кървавите и жестоки репресии в съвременната история, оказали влияние не само върху Китай, но и върху целия свят.

В нощта на 25 април 1999 г., Дзян Дзъмин пише до Политбюро писмо, в което изразява тревога от огромния брой последователи на Фалун Гонг, включително в редиците на силите за сигурност на партията. Той обявява мирния апел за "най-сериозния политически инцидент" след 4 юни 1989 г.

По данни на китайските власти, последователите на Фалун Гонг са над 70 милиона, повече от членовете на комунистическата партия, които наброяват около 65 милиона души по това време.

Дзян смята, че философията на Фалун Гонг, основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение, е заплаха за атеистичната и материалистична идеология на партията.

Събитията на 25 април идват три години след забраната на книгите на Фалун Гонг, две години след началото на критиките към практиката в държавни медии и тормоза на последователи от агенти на Държавна сигурност, и 10 години след кръвопролитията на студентите на площад Тиенанмън.

Документален филм на телевизията NTD в три части проследява и анализира събитията на 25 април.

Напрежението в държавния апарат ескалира, и три месеца по-късно, на 20 юли, се отприщва в национална кампания за елиминиране на Фалун Гонг.

Осемнадесет години по-късно, темата остава актуална, тъй като репресиите срещу Фалун Гонг в Китай продължават.

За контакт: Росица Йорданова, тел. 0879 344 566


 

Този уебсайт използва cookies