депутат Отава Канада

Тринадесет канадски депутати подкрепиха събитие на Парламентарния хълм в Отава на 9 май 2017 г., по случай 25-ата годишнина от разпространението на духовната система Фалун Дафа по цял свят.

Парламентаристите поздравиха събралите се на хълма привърженици на Фалун Дафа за неотклонното следване на принципите Истинност, Доброта и Търпение и усилията им да спомогнат за прекратяване на продължаващите репресии срещу техни съмишленици от комуниситическия режим в Китай.

"За нас е чест да бъдем заедно с хора, които разбират важността на истинност, състрадание и толерантност в съвременния свят", каза депутатът от Новата демократична партия (НДП) Черил Хардкасъл, позовавайки се на трите основни принципа на Фалун Дафа.

"Вие сте истински борци за по-добър свят", добави Хардкасъл, която е и заместник-председател Подкомитета за човешки права. "Трябва да гарантираме, че хората навсякъде по света могат смело да изказват такива убеждения, и вашето мероприятие е от огромна важност за тази мисия."

"Поздравявам ви за тази важна годишнина! Тя е признание на духовността, присъща на всяка вяра", каза депутатът от Консервативната партия, Гарнет Дженюис. "Тази духовност е важна за всеки аспект на живота."

Празненствата в Отава включиха парад, концерт, изпълнение на духовия оркестър "Тиенгуо" и демонстрация на медитативните упражнения на Фалун Дафа.

Здравният и морален ефект от Фалун Дафа

Основателят на Фалун Дафа, г-н Ли Хонгджъ, я представя публично със серия от лекции в родния си град Чанчун на 13 май 1992 г. Преди това, Фалун Дафа се е предавала на отделни ученици, както повелява традицията на китайските духовни учения.

До 1999 г., привържениците на Фалун Дафа в Китай са около 70 милиона души, по оценка на държавната спортна администрация. Практиката се разпространява от уста на уста благодарение на ползотворния ефект върху здравето и морала на хората. Сега Фалун Дафа е популярна в над 100 страни по света.

Джуди Сгро, депутат от Либералната партия и съпредседател на парламентарната група "Приятели на Фалун Дафа", приветства качествата на древния китайски метод, по време на събитието.

"Благодарение на Фалун Дафа, ние ще бъдем по-здрави и това ще ни помогне да построим велика Канада."

Въпреки аполитичния характер на Фалун Дафа, огромното разпространение на практиката обезпокоява китайската комунистическа партия. Висши партийни кадри разглеждат принципите на Фалун Дафа като несъвместими с тези на марксистката идеология, на чиито устои се крепи партията. На 20 юли 1999 г., Дзян Дзъмин, тогавашният партиен и държавен лидер на Китай, забранява Фалун Дафа и започва жестока кампания срещу нейните привърженици.

"Криминализиране на невинните"

Така привърженици на Фалун Дафа из цял Китай биват арестувани изтезавани в преследване, напомнящо стила на Културната революция.

Ървин Котлър, бивш депутат либерал и бивш правосъден министър, припомни как през 1999 г. е помогнал за освобождаването на Джан Кунлун, гостуващ професор по изкуствата в Университета "МакГил" в Монреал.

"Докато беше в Китай, проф. Джан Кунлун беше арестуван, защото е последовател на Фалун Дафа и следва принципите Истинност, Доброта, Търпение", каза Котлър.

Благодарение на усилията на Котлър и други канадски парламентаристи, проф. Джан Кунлун е освободен през януари 2001 г.

"Това аз наричам криминализиране на невинните: когато хора лежат в затвора не за това, което са направили, а за това кои са."

Убийства на затворници за органи

"От 2006 г. насам слушаме за толкова много зло, че е трудно да си го представим, а именно: за системни убийства и отнемане на органи от държани в затвори привърженици на Фалун Дафа в Китай", заяви Тед Фалк, депутат от Консервативната партия.

Разследване на канадците Дейвид Матас и Дейвид Килгор в сътрудничество с американския журналист Итън Гутман, потвърди, че през последните 15 години китайският режим убива масово привърженици на Фалун Дафа, с цел да продава органите им на заможни пациенти нуждаещи се от трансплантация.

Килгор, който е и бивш държавен секретар на Канада за Азиатско-тихоокеанския район, също подкрепи събитието, в ролята на представител на неправителсвената организация "Международна коалиция за спиране отнемането на органи в Китай".

"Стигнахме до извода, че всяка година от 2000 г. насам, в Китай се извършват между 60 000 и 100 000 трансплантации на органи, а не 10 000, както заявяват китайските власти", каза Килгор. "Дори 10 000 трансплантации годишно означават 250 жертви на ден."

Килгор призова канадците да убедят своите народни представители да подкрепят законопроект В-561, предложен от Гарнет Дженюис и имащ за цел да се бори с принудителното отнемане на органи в Китай.

Този законопроект е първоначално внесен в канадския парламент от Ървин Котлър през 2013 г., а неотдавна предложен повторно от Дженюис. Законопроектът предлага инкриминирането на трансплантация на орган, придобит без изрично съгласие на донора. Това "най-малкото ще гарантира, че канадците няма да се замесват в тази неморална практика", заяви Дженюис.

Информиране на обществеността

Майкъл Купър, народен представител от Консервативната партия, благодари на привържениците на Фалун Дафа за дългогодишните им усилия да информират правителството на Канада относно нарушенията на човешките права в Китай.

"Вие отговорихте на жестокото преследване не с насилие, а с образование, осъзнаване и информация. Вие насърчавате принципите на толерантност, състрадание и доброта.

През тези 25 години Фалун Дафа продължава да се развива. Милиони хора продължават да се присъединяват към практиката въпреки продължаващата кампания на репресии от китайския комунистически режим," каза Купър.

"Фалун Дафа е символ на истината, състраданието и търпимостта. Тя въплъщава духовност и ненасилие. Невъобразимо е, че Фалун Дафа е забранена в Китай", заяви Елизабет Мей, лидер на Зелената партия.

"Поздравявам ви и ви благодаря за всичко, което правите, както и за това, че се грижите за информираността на канадските граждани", каза либералът Руби Сахота. "Възхищавам се на вашата смелост и на спокойствието, което носите със себе си."

"Благодаря на Фалун Дафа за мира и състраданието", заяви Даниел Блеки, депутат от НДП.

Неговият колега Люк Дюсо разказа за множеството петиции, в които граждани молят правителството на Канада да призове китайския режим да спре преследването на Фалун Дафа.

"Можете да разчитате на моята подкрепа, че тези петиции ще бъдат разгледани от правителството", добави Дюсо.

"Никой, независимо от вяра и философия, не може да бъде подлаган на преследване заради своите убеждения", заяви Натаниъл Ърскин-Смит, депутат от фракцията на либералите.

"Тук съм, за да подкрепя всички вас и да ви кажа, че това, което правите, е изключително важно", каза Робер Фалкон-Улет, депутат от партията на либералите.

"Трябва да продължим да работим до деня, в който на площад 'Тиенанмън' ще може да се говори високо за принципите на Фалун Дафа, Джън Шан Жен (Истинност, Доброта, Търпение)", заяви Питър Кент, депутат от групата на консерваторите и съпредседател на парламентарната група "Приятели на Фалун Дафа".

"Благодаря ви, че хвърлихте светлина върху проблема с преследването в Китай", каза депутатът либерал Борис Вржесневский. "Ние, политиците, не бива да пропускаме въпроса за човешките права при всички търговски преговори с Китай."

"Когато се събираме и говорим от името на тези, чийто глас не може да бъде чут, помагаме истината да излезе наяве", заключи депутатът Тед Фалк. "Правим това чрез подкрепа и защита на истинските канадски ценности: религиозната свобода, свободата на словото и свободата на съвестта."

 


 

Този уебсайт използва cookies