доклад Китай Тибет

В годишния си доклад, публикуван на 25 април 2017 г., Комисията по международни религиозни свободи на САЩ (USCIRF) разглежда правата на вярващите в близо 30 държави и територии. В частта за Китай, авторите на доклада обобщават ситуацията на християни, уйгури, тибетски будисти и последователи на Фалун Гонг.

Китай е посочен от Държавния департамент на САЩ като държава със статут на "будеща особено безпокойство". Такива са всички държави, чиито правителства системно извършват или толерират особено жестоки нарушения на религиозните свободи.

През 1999 г. китайската комунистическа партия започва национална кампания на репресии срещу последователите на медитативната практика Фалун Гонг. Хиляди са отвличани от домовете и работните си места, и изпращани в тайни затвори. Често те стават жертви на промиване на съзнанието, физическо мъчение и насилствено отнемане на органи.

Наред с широкомащабното преследване на Фалун Гонг, продължаващо 18 години, ситуацията на останалите религиозни групи в страната изглежда доста тежко.

Китайската комунистическа партия е удвоила усилията да контролира религиозното обучение и свещеничество, включително налага тежки глоби за всякакви религиозни действия, определени като "нелегални". Неотдавнашен повод за безпокойство са опитите на атеистичната комунистическа партия да регулира прераждането на Далай Лама. Пекин и Ватиканът също водят преговори за назначаване на католически епископ в контролираните от държавата църкви.

Независими християнски църкви и тибетски будистки манастири продължават да бъдат събаряни от комунистическата партия. Режимът налага ограничения за размера и позицията на кръстовете на сградите. Свещеници, които не спазват тези регулации, често се сблъскват с ужасяващи последици. Докладът споменава пример с мъж и жена в провинция Хънан, затрупани под развалините на домашната им църква, докато властите я разрушават. Жената не оцеляла.

Докато проблемът със свободата на религията и убежденията се задълбочава, следенето, малтретирането и задържането на правозащитници се наблюдава все по-често. Макар някои адвокати да правят напредък по места, правната защита продължава да е опасна професия в Китай.

 


 

Този уебсайт използва cookies