изложба Джън Шан Жен Аризона

Международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" се радва на признание в 900 града в 50 държави, където е гостувала до сега, включително в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия и Азия.

Сега експозицията получи и свой постоянен дом в Темпи, щата Аризона, където на 29 април 2017 г. семейната двойка предприемачи, Ник и Холи Яницки, откриха в новопостроена сграда музей на "Изкуството на Джън, Шан, Жен".

Ник и Холи Яницки прекарват месеци в търсене на най-доброто местонахождение за музея. Успоредно с това, те изучават древно-китайски вътрешен дизайн, за да създадат спокойна и красива обстановка, където да изложат картините и да организират събития.

"От няколко години мечтаем да изградим постоянен музей на изложбата 'Джън, Шан, Жен'. Наистина е чудесно, че успяхме!", каза Ник Яницки.

Яницки е основател на центъра "Тру рест флоут спа" и собственик на "Блеклистед студио", продуцентска компания за организиране на събития с хуманитарен фокус, основно от името на групи хора, чийто глас не може да бъде чут.

Входът на музея е охраняван от два красиви, но свирепи еднорози, известни още като "цилин". Според древните китайски вярвания, те са величествени духовни същества, известни със своята питомност и доброжелателност. Но те могат да бъдат и свирепи, когато защитават невинни хора от злосторници.

Фалун Дафа и мирен път

Семейство Яницки черпи сила и покой от Фалун Дафа, известна също с името Фалун Гонг: духовна дисциплина, основана на принципите Джън, Шан, Жен, в превод от китайски език: Истинност, Доброта, Търпение. Хората, които следват тези принципи и изпълняват петте медитативни упражнения на духовния метод, целят да подобрят здравето си и да получат духовно просветление.

С този музей, Ник Яницки търси начин да запознае хората с красотата на Фалун Дафа. Много от картините, вдъхновени от мирната медитативна практика, предлагат гледка към вътрешната красота, сила и чудеса.

"Надяваме се да установим отношения с местната общност и да споделим изложбата с училища, университети и фирми", каза още Яницки.

Музеят прави също прожекции на филми за преследването на последователите на Фалун Дафа от китайската комунистическа партия. Някои от картините в експозицията документират именно тези репресии, които продължават вече 18 години.

По данни на китайската комунистическа партия, към 1999 г., близо 100 милиона души практикуват Фалун Дафа в Китай. Изплашен от факта, че последователите на Фалун Дафа надвишават регистрираните членове на партията, тогавашният лидер Дзян Дзъмин забранява Фалун Дафа и на 20 юли 1999 г. започва жестока, кървава кампания за нейното унищожаване.

Всяка картина в музея разказва истинска история. И макар някои от платната да документират невероятна жестокост, в тях все пак е запазен положителният тон.

Изтънчената красота на интериора приканва посетителите да влязат и да се потопят в дълбокото спокойствие, царящо в музея. То идва от уменията на художниците и от енергията им, развита във Фалун Дафа.

"Много хора споделят за това специално чувство", добави Ник Яницки.

Специално обучен експерт развежда гостите на музея, разказва им увлекателните и затрогващи истории зад всяка творба и отговаря на техните въпроси. В бъдеще музеят планира да създаде аудио програма, която ще може да се слуша със слушалки от посетителите. Така те ще могат да изпитат виртуалната реалност, скрита зад експозицията.

"Секцията за виртуална реалност на музея ще пренесе хората в ново измерение. Преживяването ще бъде вълнуващо", допълни основателят на музея.

Според Яницки, "посетителят ще мине през... космически мъглявини, златни храмове и от време на време ще присъства на страшна сцена; така ще изживее едно динамично пътешествие в древната китайска култура, през призмата на историята на Фалун Дафа".

Музеят е с вход свободен.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies