документален филм Китай награда Лео

Новият, силно въздействащ документален филм на режисьора Леон Лий, "Пътища за бягство", спечели четири награди Лео за 2017 г. Филмът е за три жени, които следват принципите на медитативната практика Фалун Дафа. Те бягат от преследването на практиката в Китай, прекосявайки дори джунгла, за да открият свободата в Северна Америка.

Лентата бе отличена в категориите за най-добра програма, най-добър режисьор, най-добър сценарист и най-добър филм. Роденият в Китай канадски филмов режисьор Леон Лий е известен с документалния си филм "Човешка жътва", който спечели наградата Пийбоди през 2014 г. с разкритията си за насилственото отнемане на органи в Китай.

"Ако бях направил такъв филм в Китай, едва ли щяха да ме наградят", каза Лий по време на церемонията по връчването на наградите Лео на 4 юни 2017 г. във Ванкувър, Канада.

Наградите Лео са проект на Фондацията за кино и наука в канадската провинция Британска Колумбия, и отличават филми и телевизионни програми от 1999 г. насам.

Уебсайтът на филма "Пътища за бягство" предлага изключително интерактивно преживяване, основано на истинската история на Тиен Дзин, една от жените, чиито истории са представени в документалния филм. То дава представа какво преживяват хилядите последователи на Фалун Дафа, изпращани в трудови лагери, където стават жертви на изтезания и малтретиране.

По-долу гледайте трейлъра на филма. Целия филм може да гледате през Vimeo on Demand.

Синопсис на филма: "Предадени от собствената си нация, преследвани заради убежденията си; невъзможното бягство е единствената им възможност.

През близо две десетилетия на преследване на Фалун Дафа в Китай, взело хиляди жертви, животите на три жени се пресичат, когато те започват опасно пътуване в търсене на свободата.

Въоръжени единствено с карта и желание за справедливост, трите жени разчитат на съобразителността и смелостта си, и на състраданието на непознати, за да избягат от затвора и от комунистически Китай. Да останат в родината за тях е равносилно на сигурна смърт, но пътят напред не дава никакви гаранции."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies