Китай органи

Само дни преди Международния ден за човешки права 10 декември е трудно да повярваме на новината, че от 1 януари 2015 г. Китайската Народна Република ще прекрати неетичната практика на отнемане на органи от затворници, особено имайки предвид дългия списък от неспазени подобни обещания.

Това се казва в прессъобщение на международната правозащитна организация "Лекари срещу насилствено отнемане на органи" (DAFOH) от 5 декември.

При сегашните обстоятелства, няма признаци, че Китай е в състояние да изпълни това поредно обещание, оповестено на 4 декември в държавните китайски медии.

Китайската медицинска асоциация за пръв път направи такова обещание през 2007 г., година преди провеждането на Олимпийските игри в Пекин. От тогава до сега, множеството планове за прекратяване на нечовешката практика на отнемане на органи остават неосъществени.

Жертви на насилственото отнемане на органи са политически затворници и членове на етнически и религиозни малцинства, сред които последователи на духовния метод за подобряване на характера и здравето Фалун Гонг.

Новата политика е вероятно пореден опит на китайския комунистически режим да заглуши нарастващия международен протест срещу практиката на изземване на органи.

На 6 ноември т.г. Международната подкомисия за човешки права в парламента на Канада прие резолюция, която осъжда отнемането на органи в Китай.

Подобен законопроект (H.Res.281) се очаква да бъде гласуван в Конгреса на САЩ. Досега той е получил подкрепа от 245 конгресмени.

През декември 2013 г. Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.

Обещанието на китайското правителство е особено трудно за приемане, имайки се предвид логистиката на даряването на органи в Китай.

Със средна ставка на доброволно даряване на органи от само 0.6 на всеки милион жители, Китай не е в състояние да отговори на търсенето на органи. Дори предполагаемите 1 500 доброволни донори през тази година не са достатъчни, за да предоставят органи за извършените 10 000 трансплантации.

Нещо повече, практиките за даряване на органи са неясни: Обществото на Червения кръст в Китай (несвързано с Международния червен кръст) мобилизира донори на органи, като им заплаща по 25 000 лева (100 000 юана), практика, която нарушава три от единадесетте ръководни принципа на Световната здравна Организация.

През 2013 г., един от координаторите по даряване на органи в Китай заплаши да премахне дихателния апарат на тежко болен пациент, ако семейството му не се съгласи да дари органите му.

През 2001 г. Китай се опита да заблуди международната общност като първо отрече, че на територията ѝ се извършва насилствено отнемане на органи от затворници, а по-късно и като лансира непрозрачната система за реакция при трансплантация на органи (COTRS).

През март тази година китайски държавен служител говори за за "доброволно даряване на органи от екзекутирани затворници" и за намерението такива органи да бъдат въвеждани в COTRS заедно с органи дарени от обикновени граждани.

По този начин Китай определи осъдените на смърт затворници като редови граждани с право на "доброволно даряване" на органите им. Това е нарушение на международните етични стандарти за трансплантация на органи, тъй като затворниците са лишени от свобода и не са защитени от принуда, и по тази причина не са в състояние да дадат свободно, доброволно съгласие.

След години на повтарящи се, но неизпълнени обещания, международната общност не може просто да повярва на Китай.

За да има смисъл от тези обещания, трябва да се въведе честен и прозрачен процес на проверка. Този процес трябва да включва следните елементи:

1. Китай трябва да признае, че не само екзекутирани затворници, но и политически затворници са обект на отнемане на органи.

2. Китай трябва да осигури прозрачен достъп до каналите за доставка на органи, за да се гарантира, че живи затворници НЕ са насилствено включвани в "доброволната" система за даряване на органи.

Масовото провеждане на медицински прегледи сред затворници в системата от трудови лагери остава източник на безпокойство и изисква прозрачно разследване.

3. Международни инспектори трябва да имат възможност да потвърдят, че практиките в Китай отговарят на международните етични стандарти.

За повече информация, моля обърнете се към говорителя на ИЦФДБГ Екатерина Желязкова, тел. 0886 254384, или директно към говорителя на DAFOH д-р Деймън Ното, тел. 001 917-861-7133, ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies